Hoppa till huvudinnehåll

Förebygg sjösjuka

Läs artikeln som PDF.

Bakgrund

Detta har skrivits med anledning av frågan "Sjösjuka" i Kryssarklubbens Forum 2004-06-09.

Forums adress är www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Forum .

Skribenten är Christian Geisler, som till yrket är legitimerad läkare och specialist på Öron-näsa-halssjukdomar och audiologi med särskild inriktning mot balans- & yrselsjukdomar. Han arbetar också som navigations- och seglingslärare på Båtägarskolan. Han seglar en Omega 36, mest på östkusten.

Förebygg sjösjuka före avfärden
Låt hjärnan vara utvilad och utsövd före avfärd.
Ät en kolhydratrik måltid kvällen före eller några timmar före avfärd.
Alkohol förvirrar balanssystem och hjärna - undvik därför all alkohol före resan.
Undvik också urvätskande drycker såsom stora kaffeintag.

Det finns flera utmärkta åksjukemedel på marknaden, prova ut vilken sort som passar just Dig bäst. För att de ska fungera måste de tas i tillräcklig tid före avfärd.

Tablett. Postafen 1 tim före avgång
Tablett. Amocyt (R) 30 min före avgång
Tablett. Marzine (R) 1 tim före avgång
Plåster Scopoderm (R) 6 tim före avgång
Tablett. Lergigan (R) 12 tim före avgång
(R)=receptbelagt läkemedel

 Förebygg åksjuka under färd
Minimera konflikten mellan signalerna från ögon- och balansorgan under färden. Undvik därför båtruffen. Läs inte under resan.

Vid båtturer: stanna på däck och se framåt, mot horisonten.

Vid bil- och bussfärd: sitt långt fram och håll ögonen på vägen.

Håll magtömningsfunktionen igång med små regelbundna måltider. Ät och drick åtminstone någon gång per timme! Mata hjärnan med kolhydrater, socker är nämligen hjärnans enda bränsle. Segla inte med tom mage!

Undvik alla onödiga huvudrörelser under färden. De ökar de interna konflikterna i balansorganen.
Hjälp hjärnan att förstå rörelsesituationen genom att Du själv aktivt styr båten eller bilen.

En välfungerande och pigg hjärna kan bättre hantera motstridiga signaler och se till att tolkningen ändå blir rätt. Undvik därför allt som sätter ned hjärnans prestationsförmåga: nedkylning, kolhydratbrist, vätskebrist, rädsla och psykisk isoleringskänsla.

Förebygg oro. All oro försämrar nämligen hjärnans kapacitet och ökar därmed risken för att bli åksjuk. Är man väldigt orolig för att bli sjösjuk kan det lätt bli en självuppfyllande profetia. En kunnig skeppare avdramatiserar oron för sjösjuka och förklarar att reaktionen är normal och hanterbar.

Om åksjukan, sjösjukan trots allt slår till
Nu är det meningslöst att lägga sjösjukepiller i den avstängda magen.

Försök vila på en plats som gungar så lite som möjligt. Stanna om möjligt i friska luften, undvik starka lukter. Håll huvudet stilla! Ligg ned! Blunda!

Det bästa man nu kan göra är att försöka somna. Kan man somna minskar också balansorganens känslighet och då minskar mängden av förvirrande signaler till hjärnan.

Illamåendet kan minskas genom att tömma magsäcken. En del personer klarar det genom att provocera fram en kräkning. När man tömt magen brukar man oftast må bättre.

Man kan också prova stolpillret Primperan(R). Läkemedlet har en dubbeleffekt mot illamåendet. Det tömmer magsäckens innehåll nedåt i tunntarmen genom att öppna upp den låsta nedre magmunnen. Samtidigt hämmas kräkcentrat i hjärnstammen.

Var får man hjälp?
I första hand bör man själv utforska sin benägenhet att bli åksjuk. Utifrån det får man sen prova sig fram med olika förebyggande åtgärder. Rådgör med en allmänläkare om de åksjukemediciner som finns.

För personer med uttalad åksjukebenägenhet kan även vardagsresor med bil, buss eller flyg bli ett problem. Detta behöver inte alls tala för att någon sjukdom föreligger. Råd och ytterligare bedömning kan man få hos en yrselintresserad Öron-näsa-hals-läkare eller audiolog.

Skribentens egen hemsida med länkar till här aktuella ämnen: www.yrsel.com