Sörmlandskretsen

 

317

Senaste nytt

 

Lars-Olof Norlin, in memorian

Tidigt på morgonen 1 maj nåddes jag av ett riktigt tråkigt besked. En sann seglarvän, kryssarklubbare och legendarisk segelbåtkonstruktör Lars-Olof Norlin hade gått bort dagen innan.

Jag blev bekant med Lasse 1976 då Lasse bjöd med mig som gast på kappseglingen Arkö-Runt i en helt ny båtkonstruktion. Lasse påpeka-de innan start att stämningen kan bli rå men hjärtlig, och det stämde väldigt bra vill jag minnas. Men va kul det var o tävla! Lasse var fak-tiskt den som gjorde att jag sedan dess har haft både familjesegling o kappsegling som mitt stora fritidsintresse. Stort tack för det Lasse.  

Lasse o jag har haft en hel del kontakt sedan dess, inte minst när jag som ordförande i Kryssarklubbens Båttekniska Nämnd hade förmånen att ha Lasse som adjungerande ledamot i styrelsen i 10 år. Lasses stora entusiasm och båttekniska kompetens kombinerat med synner-ligen träffsäker humor lämnade ingen oberörd. Lasse brukade säga till mig att han alltid ritat båtar som man ska kunna komma ut på sjön o ha trevligt i. Sedan ska man också kunna komma hem.. då i samma båt! 

Lasse var också LYS-systemets fader. Och vem känner inte igen bå-tarna vid namn Allegro, Adagio och Fortissimo som förstås seglar vi-dare på de sju haven.

Lasse själv seglar nu på helt andra vatten.
En stor svensk seglarprofil har gått ur tiden 85 år gammal.

Vila i frid Lasse hälsar din vän Stefan.

Stefan Kindeborg
Ordförande Svenska Kryssarklubbens Båttekniska Nämnd 2006-2016   

 

Kontroll av uppblåsbara flytvästar

5335

I det närmaste trettio personer samlades den 17 maj för flytvästkont-roll i Sörmlandskretsens regi. Drygt 90 % av de femtio flytvästar som kontrollerades behövde åtgärdas. Det kändes som om vi hade gjort något riktigt bra för sjösäkerheten.

Varje flytvästägare fick med sig ett konrollkort för att själv kunna kolla flytvästen inför nästa säsong. Hur fungerar blixtlås, band och beslag? Är gasflaskan och dess säkring OK? Vilket utgångsdatum har bobinen/vattensensorn? Fungerar utlösningsmekanismen? Är flytvästen lufttät?

Sörmlandskretsen kommer att erjuda ny flytvästkontroll under Båtens dag 31 maj.

 

Kan man lita på sjökortet?

5334

Drygt trettio personer hade samlats i Olrogsalen på Culturum i Nyköping den 26 april för att lyssna på när Jesper Sannel från Hydrographica berättade om bristen på tillförlitlighet hos såväl traditionella papperssjökort som digitala sjökort. Mätningarna för de "gamla" sjökorten är mycket gamla och digitala sjökort baseras på dem. När Hydrographica kontrollmäter med hjälp av flygfoton, GPS och mätstång upptäcks stora avvikelser. Rådet är att alltid ha goda marginaler och att inte lita till systemens zoomfunktioner.

Alla närvarande hade möjlighet att till rabatterat pris köpa de nya sjökorten över Sörmlands skärgård och översikten från Landsort till Västervik.

 

Eskader i Grekland

Det var tre båtar med besättningar från Sörmlandskretsen som seglade i Cykladerna i Grekland. Solen sken mestadels från en klarblå himmel och husen på öarna var kritvita med blå dörrar och fönster. På gångvägarna växte massor av blommor i olika färger. På öarna hade turistlivet knappt kommit igång men vi hittade ändå både små trevliga restauranger och mini-markets med grönsaker och bröd. 

5275 Härlig segling från Kithnos till Seriphos.

De två båtarna som seglat i Grekland i en vecka har sedan länge kommit hem nöjda och belåtna. De kalla nätterna i början ersattes av värme och sol.

Besättningen på den tredje båten har också lämnat grekiska vatten. De hade sol men mycket blåsigt . Fendrarna gnisslade mot grannbåtarna och vinden ven i riggarna. Men det var fantastiska miljöer på land. Solnadgångarna var storartade.

5284

 

Båtloppis på Brandholmen

En iskall lördagförmiddag var det loppis på Brandholmens båtklubb. Många bilar med uppfällda bakluckor stod på planen framför klubb-huset. Där sålde Sörmlandskretsen kaffe, bullat och varm korv. Initiativet var mycket uppskattat av de frusna prylförsäljarna. Vi är välkomna att göra om samma sak nästa år. 

5260

 

 

 

 

 

Uppskattad redovisning av vad en lots gör

Mästerlotsen Anders Knutas har berättat för en skara av Sörmlands-kretsens medlemmar om vad en lots sysslar med. Huvudsyftet är att öka sjösäkerheten i våra farleder. Handelsfartygen blir allt större och blir svårare att manövrera där det är trångt. Lotsningen sker enligt en noggrant uttänkt lotsplan. Varje sträcka och vinkel är uttänkt iförväg. Lotsen navigerar efter sjökort och instrument av olika slag men använder också siktlinjer och kontrollpunkter på land. Det är viktigt att ha absolut koll på var fartyget befinner sig. Ouppmärksamma fritidsbåtsförare i mindre båtar kan ställa till trassel. Ett stort fartyg måste gå mitt i farleden där det är tillräckligt djupt. En liten båt kan t o m gå utanför prickarna.

5259

 

Välbesökt föreläsning om Kontiki 2

5133

I den mörka och fuktiga kvällen 25 januari 2017 samlades ett 60-tal personer på Culturum i Nyköping för att lyssna till Jimmy Blom och Rasmus Erlandssons berättelser om det omöjliga uppdraget att segla med flotte från Påskön till Chile.

Två flottar byggda av balsastockar och bamburör och med råsegel snirklade sig sakta, sakta österut. Besättningarna såg endast ett fåtal större valar, hajar och fåglar men hade sällskap av mindre fiskar. Det var ständigt blött ombord eftersom vattnet trängde upp mellan stockar-na. Vid hårt väder rörde sig hela flotten så att mycket av "inredningen" flyttade på sig. 

5134

Till slut var tågvirket så slitet att besättningarna av säkerhetsskäl beslöt att avbryta seglatsen. Flottarna skalades av genom att master, hyddor, spisar, styrbrädor mm lämpades över bord innan besättning-arna fick klättra ombord på ett fraktfartyg. 

Tack Jimmy och Rasmus för en mycket intressant kväll. Ett mer innehållsrikt referat kommer i nästa Kretsnytt.

5139

 

Qvinna Ombord

5140

Fem qvinnor har under hösten fått lära sig mer  om hur man tar sig fram med båt inomskärs. Navigeringsfärdigheterna är viktiga - elektroniska hjälpmedel kan plötsligt slås ut. Nu återstår endast en kurskväll före provet för Förarbevis. Vi håller tummarna!

 

Informationskommittén

Informationsnämnden hade möte ett möte 14-15 jan och diskuterade bl a den kommande FOTOTÄVLINGEN.

5135

Läs mer om förutsättningarna i På Kryss nr 1 och på SXK:s startsida.

 

Styrelsen

Styrelsen har haft ett möte och diskuterat kommande aktiviteter. Datum är ännu inte bestämda. 

Greklandseskadern

Under 2017 har Sörmlandskretsen haft en eskaderträff och diskuterat Greklandseskadern. Om några fler vill följa med går det bra om vi kan fylla en båt till. Kontakta i så fall Lasse i styrelsen.

 

Sörmlands sparbank är en av våra sponsorer.

5141

 

Vad hände hösten 2016?

Nedan visas kortfattat vad som hänt under hösten.

Hemsidan är under bearbetning. Sammanfattningar av vad som hänt tidigare kommer så småningom att läggas in under rubriken Arkiv.

 
Sista styrelsemötet 2016

5013

Hela styrelsen samlades hemma hos Torbjörn och diskuterade kommande aktiviteter.

Stående från vänster är Staffan, Torbjörn, Ulf, Anders Lasse och Hans.

Sittande är Mats, Ammi, Ulrika och Bengt.

Tack Margareta och Torbjörn för god mat och dryck!

 
Eskaderträff 24 november

4986

Efter en kort bildpresentation från eskadern 2016 berättade Lasse Lassesson om planerna för 2017. Ett 10-tal personer lyssnade. 

Rikseskadern till Bornholm äger rum under juli månad. Hamnen i Nexö är bokad 17-21 juli. Sörmlandskretsen kommer att anordna en deleskader för ditseglingen med start omkring 1 juli från Nyköping. De som vill kan också segla hem gemensamt. 

Anmälan till rikseskadern sker på SXK:s hemsida då första numret av På Kryss 2017 kommit och då anmälningsavgiften betalats in. Häng på låset då. 

För dem som inte vill segla till Bornholm och vara bort fem veckor föreslår Lasse en eskader i Mälaren. Där är inte många båtar under juli. Tanken är att starta i Nyköping och segla tillsammans i ca 14 dagar. 

Mer info kommer i Kretsnytt.

 
Träff för nya medlemmar 10 november

4985

Vad gör Kryssarklubben? Vilka aktiviteter sker i Sörmlandskretsen? Vad upplever man på en eskader? Det var några frågor som fick sina svar på mötet för de sex nya medlemmarna som kom till kretsens informationsakväll. På frågan vad som kan vara lockande för framtiden kom förslag på träffar kring båttekniska frågor och kommande eskaderverksamhet. 

 
Qvinna ombords höstträff 9 november

4984

Traditionsenligt samlades ett 15-tal qvinnor för en trivsam höstträff. Denna gång hemma hos Ursula. Efter god mat, dryck och mycket prat om sommarens erfarenheter och önskemål om kommande eskapader lyssnade alla på berättlsen om sommarens eskader till Åland och Finland. Tiden gick fort planeringen för nästa år sköts framåt. Nästa datum att notera är helgen 11-12 mars då vi träffas på Kålmårds-gården.

 
Årsmötet 21 oktober

Hösten är här med fallande färgsprakande löv. Våra båtar ligger nu på land efter en fantastiskt fin septembermånad. Nu är det dags att minnas sommaren som var och att planera för kommande äventyr.

4928

Sörmlandskretsens årsmöte hölls den mörka fredagskvällen 21 oktober. Marschaller lyste upp vägen till NYSS:s servicehus i Spelhagen.  Där var det ljust och gemytligt. 27 medlemmar fick efter välkomstdrink och mingel först genomföra årsmötet och sedan lyssna till Lars-Göran Nyström från Transportstyrelsen & Sjösäkerhetsrådet. Han berättade bl a om olyckor i samband med båtfärder och om den senaste båtlivsundersökningen.

Efteråt serverades pajer, sallad och drycker av olika slag. Diskussionens vågor gick höga ända tills vi lämnade lokalen och gick ut i mörkret.

Mer information från årsmötet kommer att publiceras då protokollet är klart. Ett längre referat kommer i nästa Kretsnytt.

Läs verksamhetsberättelse och årsmötesprotokoll under fliken Arkiv / Verksamhet 2015-2016.

 

 

Resan till Båtmässan i Gustavsberg 4 september 2016

4999

Vi blev bara fem som åkte. Två sjukdomsfall kom i sista minuten och vi hade inte tid att ringa runt i lördags för att fylla upp platserna.

Alla var nöjda med en intressant dag. Det var massor av båtar och människor i Gustavsberg. Strålande väder, friska vindar och smattrande flaggor. Bryggorna var fyllda av folk i alla åldrar som tog av sig skorna för att få kliva ombord och titta inuti båtarna. Det fungerade jättebra att hyra en minibuss. Björn Lindeberg var en suverän chaufför.  /Ammi

Tjejsegling med 2-kronor och med Tant Brun i september

 

5000

5001

1252

Aktuellt? se "På gång i Sörmlandskretsen"

1252

4415