Hoppa till huvudinnehåll

Naturhamnar & Bojar

Hamn och Ankarplats Kommittén (kallad HAK) har sedan början början av 1950-talet arbetat med att ta fram material för att underlätta för SXK:s medlemmar att utnyttja naturhamnar, leder och ankarplatser i vår skärgård.

HAK består av ett femtontal eldsjälar, som varje vår och höst ger sig ut på expeditioner i 3-4 dagar. Utöver dessa expeditioner är man ofta ute ett par personer för att göra kompletteringar och kontrollera någon uppgift. Närmare 300 naturhamnar är idag noga dokumenterade, från Onsala till Koster.

Loda djupkurvor, borra i bergdubb - hittills drygt 5500 - och måla ensmärken är några sysslor. Tidigare gjordes all lodning för hand med lodstake, men på senare år har moderna och säkrare metoder kommit in i bilden. Det är fortfarande eldsjälarnas lokalkännedom och erfarenhet, som ligger till grund för vidareutvecklingen. Nu används, utöver den gamla hederliga lodstaken, differentiell GPS, ekolod och elektroniska sjökort.

En annan del av HAKs verksamhet är utläggning och underhåll av bojar.

Det finns nu 85 SXK-bojar i vår skärgård på västkusten. Vid detta arbete har HAK haft ovärderlig assistans av dykeriföretaget Frog Marine Service och dess stora erfarenhet när det gäller denna typ av arbete.

Vi hoppas att alla ni som besöker vår vackra skärgård, kan få glädje av vårt arbete.

Borra Dokumentera
Loda Dubba
Dokumentera Titta där
Bojan Haken