Hoppa till huvudinnehåll

Öppet Varv 2020 – Öppet med förbokning

Läser man ordförandens inledning i Västpricken 20/3 kan man få intrycket att årets Öppet Varv skulle vara inställt. Inget kunde vara mer felaktigt då mässan arrangeras samma helg som vanligt, texten i ledaren skulle endast återge att SXK i år inte är med som utställare. Men även om mässan arrangeras är det en hel del som inte är som vanligt.

I år är det 27:e gången som Öppet Varv arrangeras. Det är den i särklass största segelbåtsmässan i Skandinavien och troligen också den enda som kommer att genomföras inom området Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Självklart har mässans omfattning påverkats av den rådande pandemin men trots detta erbjuds ett brett utbud med tydlig inriktning på segelbåtar.

Den största skillnaden mot tidigare års mässor är hur man kan komma dit som besökare. P.g.a. Coronapandemin är årets mässa endast öppen för förbokade besök. Vill man besöka mässan gör man det genom att boka en tid på 90 minuter för att besöka hamnområdet och bryggorna och/eller en tid för att besöka produktionshallarna och Pelle P klädutförsäljning. Avsikten med detta är att man ska kunna hålla Folkhälsomyndighetens restriktioner på högst 50 personer samtidigt inom varje område. Som vanligt är det fritt inträde och fri parkering.

För att kunna erbjuda så många besökare som möjligt att komma till mässan har man i år förlängt öppettiderna och håller öppet i hela fem dagar mellan den 21:e och 25:e augusti, vilket är nästan en fördubbling mot tidigare år.

Mässan är populär – alla tider för lördag och söndag är när detta skrivs redan bokade men det finns tider kvar på vardagarna. Aktuell information finns på Öppet Varvs webbsida på https://www.oppetvarv.se/boka-tid-2020/.

Som vanligt ställs det ut massor av nya båtar, begagnade segelbåtar till salu av professionella mäklare, i hallarna visas båtar i produktion, inklusive de två första exemplaren av helt nya Hallberg-Rassy 50, plus ett brett utbud med landutställare inne i varvsbyggnaderna. Man har alltså inga utställartält i år.

Utöver detta finns det en classic-brygga med fina gamla båtar som inte är till salu, nya 50 fots sjöräddningskryssaren Mai Rassy finns för beskådan och ombordstigning, Strandstädarna finns på plats och visar sitt viktiga arbete med att samla enorma mängder skräp från våra stränder, och Pelle P har som vanligt stor utförsäljning av kläder. Det finns också en outlet där man kan köpa båtgrejer billigt.

Även om SXK och Västkustkretsen inte medverkar på årets mässa hoppas vi att många av våra medlemmar väljer att besöka också årets mässa och att den blir precis lika bra som tidigare år. Eftersom vi inte ställer ut i år kommer vi istället att följa upp med fler artiklar här på webbsidan.

Dela i sociala medier