Hoppa till huvudinnehåll

KVINNA VID RODRET?

Kvinna vid rodret?

Kvinna vid rodret. Det borde väl ändå vara en självklarhet år 2020. Vad är egentligen problemet och varför är det ens en fråga?

 

Bilkörning på 70-talen

Kommer du ihåg, när du var liten och din pappa körde bil, kanske var det på 70-talet, om du är lika gammal som jag är. Var det möjligen så att det var din pappa som oftast körde, när hela familjen var ute? Jag minns rollerna tydligt och vi barn satt i baksätet och tyckte det var pinsamt om det någon gång hände att en kvinna körde om oss.

Jag inbillar mig att detta var ett arrangemang, som passade både pappa och mamma alldeles utmärkt. Tydliga roller. Och pappa var säkert bättre på att köra bil, för han körde ju så mycket.

Idag är det ju naturligtvis idioti om någon skulle tro att en man kör bättre bil än en kvinna. Dom flesta är nog överens om att den som övar blir duktig, oavsett kön.

 

Kvinna vid rodret- det verkar svårt

Jag har roat mig med att studera båtlivet under många år. Och kan med ganska stor säkerhet hävda att det där med jämlikhet och delat ansvar, det gäller inte på havet. Hur ser det egentligen ut när ett par i femtioårsåldern är ute med sin båt? För så ser besättningen ut på de allra flesta båtar. Och hur ser det ut när en familj är ute tillsammans? Jag kan berätta hur det ser ut. Det ser inte bra ut! Det står väldigt sällan en kvinna vid rodret och särskilt inte när det ska läggas till i en hamn.

Jag tror att det finns många kvinnor som skulle vilja ta rodret, men som helt enkelt inte vågar. Det verkar svårt och nervöst. Så hur kommer det sig att vi tycker det är enklare för männen? Det tycker vi ju inte, utan det handlar om att många män är mer erfarna. För det är ju inte särskilt mycket svårare för en kvinna att köra bil än en man, bara man över lika mycket.

Så en sak är säker. Det finns många tjejer som kan segla och manövrera en båt på havet. Som kan lägga till och hantera en båt i en hamn. Det finns många tjejbåtar ute och inte en man i sikte att fråga om det kniper. Det går bra ändå. Det är inte riktigt där problemet ligger, om du frågar mig. Problemet är oftast på den gemensamma båten med sin egen (ofta) mer erfarne partner. 

                    

Ta eget kommando över ditt lärande

Jag tycker vi kvinnor behöver stötta varandra att ta mer eget kommando. Och som jag ser det stavas det att öva. Om du har en båt tillsammans med din man, sambo, partner är det bara att köra på. Om din partner inte vill stötta det beslutet, har du nog ett annat problem att ta itu med.

När du börjar öva är det bra om du inser att män är inte mer lämpade men de har oftast övat mer. Många av oss har kanske inte haft en egen båt att öva med tidigare. Vi kanske inte har lagt till en endaste gång ens med en eka och än mindre med en segelbåt. Dessutom har många av oss fått med sig könsrollerna med modersmjölken, det gäller tyvärr både kvinnor och män.

Jag tycker personligen att det är bra att skaffa kunskap på egen hand (kurser, läsa osv) samtidigt som man övar och får råd från sin eventuellt erfarne partner.  Detta kan man naturligtvis tycka olika om, gör det som funkar bäst för dig. Det finns inget rätt eller fel här.

Om du vill ta rodret på er gemensamma båt så är mitt råd till dig att börja öva. Envist och regelbundet. Öva på alla olika moment för att lära dig att manövrera båten och du kommer att bli tryggare och tryggare.

Börja i lugnt väder men tänk som om det blåser lite mer än vad det gör. Då lär du dig manövern på riktigt och vågar till slut manövrera båten även när det är lite tuffare förutsättningar. Då slipper du lämna rodret i panik.

 

Höga krav för en kvinna vid rodret

Jag tror tyvärr att höga krav är ett problem för en del kvinnor som vill ta rodret. När jag bestämde mig för att ta rodret hade jag i alla fall ganska höga krav på mig själv. Det skulle helst vara helt perfekt redan från början. Särskilt om någon såg på. Detta höll i sig ända tills min sambo tröttnade och sa ”alltså… erfarna män gör det inte ens perfekt varje gång så släpp det nu”. Okey, jag har fått öva på att släppa men numera bryr jag mig inte, om någon tittar på.

Det händer att jag får meddelanden från andra kvinnor som känner sig peppade av att de sett att jag hanterar båten. Det gör mig glad och är ett tecken på att många vill men behöver pepp och goda exempel. Låt oss vara detta för varandra! 

Pepp är givetvis bra, men jag föreslår att du övar på att klara dig utan för mycket beröm från din omgivning (läs partner). Visst är det kul med beröm men tänk motsatsen. Inte går vi ”all in” i beundran för mannen som lyckas lägga till utan att klanta till det? Det är inte för att få beröm du ska lära dig att manövrera båten, utan för att det är så mycket roligare! Och säkrare!

Monica Lindman

 

Genom SXK Västkustkretsen , Qvinna ombord

Britt Steiner 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Dela i sociala medier