Hoppa till huvudinnehåll

Insamling, ny mast till Gratitude

Seglarskolan behöver vår hjälp!
Mastbrottet på Gratitude hösten 2020 innebar både en oförutsedd händelse och kostnad som kan bli ett betydande problem i verksamheten om inte vi hjälper till. Därför startar vi en insamling till förmån för en ny mast till Gratitude.

Du kan läsa om det oväntade haveriet på Gratitude nedanför. Seglarskolan är väl rustad för alla former av fartygsunderhåll
och har bra kontroll på det. Fartygen är också väl underhållna och i gott skick. Just denna händelse faller däremot helt utanför ramarna, både vad gäller händelsen som sådan och den kostnad som uppstår i och med den. Seglarskolans försäkringar omfattar inte rigg och riggdelar varför hela kostnaden, både material och arbete, kommer som en oförutsedd utgift. Arbetet måste dessutom genomföras kvickt för att man ska kunna segla sommaren 2021. Kostnaden för att ersätta masten beräknas i nuläget uppgå till dryga 300 000 kr, pengar som inte finns och som alltså gör att annat underhåll blir lidande – om inte vi hjälper till!

Västkustkretsen och Seglarskolan har ett unikt förhållande i att kretsen en gång bidrog till att skolan startades. Vi underhåller detta förhållande genom olika samarbeten och vi väljer in delar av stiftelsens styrelse på vårt årsmöte. Nu har vi chansen att göra mer. Vi ber om att man skänker en slant, liten eller stor, till insamlingen till förmån för ny mast till Gratitude. Blir insamlingen lyckad tänker vi oss att den kan bli en grundplåt till en riggfond för hela Seglarskolan.

Du kan bidra på två sätt:

  1. QR-kodSwish på Västkustkretsens nummer 123 202 2366. Märk betalningen med ”Gratitudes mast 2021” eller använd QR-koden.
  2. Västkustkretsens PlusGiro 420192-7. Märk även här betalningen ”Gratitudes mast 2021”.

Belopp är valfritt men de första tio gåvorna och alla som skänker 5000 kr eller mer kommer att erbjudas en “tackförhjälpen”-segling under säsongen 2021 eller 2022 och publiceras med namn i Västpricken och på Västkustkretsen och Seglarskolans hemsidor. Vill du hellre vara anonym med din gåva, skriv “anonym” i meddelandet.

Insamlingssidan för Gratitude.

Gratitudes mastbrott

Säsongen avslutades som vanligt med att våra fartyg deltog i Västkustskutornas skutträff. I den segling som är del av träffen hände det som inte ska hända, Gratitude bröt stormasten vilket lade sordin på en annars väl genomförd säsong. Ingen person kom till skada vilket såklart är det enda viktiga i historien.

Babords toppvant hade fått ett skav som inte upptäckts under säsongen vilket i förlängningen ledde till att vantet gick av. Segellasten fick stormasten att knäckas ovanför vantspridarna.

Vi besiktigar våra riggar varje år. Toppvanten plockas ner varje höst för översyn och underhåll. Dock hade en defekt som inte upptäckts i änden på vantspridaren gnagt sönder wiren. Till slut hade för många trådar gått av och vantet brast. Vi hade redan innan omfattande säkerhetsrutiner rörande drift och underhåll, dessa skärper och utvecklar vi nu ytterligare.

Dela i sociala medier