Hoppa till huvudinnehåll

Höstens program 2019

Nu är datum och program för höstens klubbaftnar klara. Vi inleder den 7 oktober med ett besök på Svenska Högarna. Favorit i repris blir det den 10 oktober i form av vårens uppskattade föredrag om rysshärjningarna längs kusten. I anslutning till årsmötet den 4 november kommer vi att visa en film om Algoth Niska, legendarisk spritsmugglare (och finsk landslagsspelare i fotboll!). Som avslutning på året, den 2 december får vi besök av mästerlotsen Anders Knutas.

Svenska Högarna
7 oktober
Svenska Högarna
Svenska Högarna som ligger längst ut i skärgården är väl värt ett besök! Vi inleder hösten med ett besök på Svenska Högarna. Gunnar Hjertstrand som i många år arbetat för Skärgårdsstiftelsen kommer att berätta om den isolerade fyren och om livet ute i ytterskärgården.
Ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Svenska Kryssarklubbens Uppsalakrets.
 

10 oktober
Rysshärjningarna

Rysshärjningarna för 300 år sedan drabbade Roslagen hårt. För att ge medlemmar i kryssarklubben, och andra intresserade ute vid kusten, möjlighet att lära sig mer om dessa händelser, kommer Lars Nylén och Anders Nylund till Östhammars Segelsällskap (ÖSS)  för att ge en repris på sitt uppskattade föredrag om Rysshärjningarna i Roslagen.
Ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Svenska Kryssarklubbens Uppsalakrets.
OBS; plats för föredraget är ÖSS klubbhus i Östhammar med start 19.00.
 

Algoth Niska
4 november
Årsmöte och Algoth Niska
Årsmöte med sedvanliga handlingar och ärenden. Efter ordinarie mötesförhandlingar visas en film om Algoth Niska, legendarisk spritsmugglare (och finsk landslagsspelare i fotboll!).
 

Sjökort
2 december
Anders Knutas

Vi har väl nästan alla korsat en större farled och lite med andan i halsen konstaterat att finlandsfärjan, eller ett annat större fartyg, rör sig betydligt snabbare än tänkt! Vi får besök av mästerlotsen Anders Knutas, som kommer att berätta om lotsens arbete ombord på fartygen och ge oss en bättre insikt i, och förståelse för, problemen med att navigera stora fartyg i trånga farvatten.

Alla programkvällar börjar kl 19.00 i USS klubbhus på Skarholmen och håller på till 21.00. Ingen föranmälan behövs. Enda undantaget enligt ovan är den 10 oktober i Östhammar.

Vi bjuder på fika och tar inte någon entreavgift!

Till USS klubbhus på Skarholmen kan man ta sig med buss nr 11, hållplats Lyssnavägen, och promenera sista biten från Granebersvägen.

Påminnelse via e-post, för de som lämnat sin adress, kommer som vanligt före varje tillfälle.
Skicka anmälan till e-postlistan till Jan Simonson.

  Ebbe Johnson