Hoppa till huvudinnehåll

Vårens program 2020

Nu är datum och program för vårens klubbaftnar klara

13 januari klubbafton Uppsala
Segla längs venetianska handelsvägar

Årets program inleds direkt efter julhelgerna, den 13 januari. Då kommer Claes Wessberg från SXK Medelhavsseglarna för att ta oss med på seglingar längs veneti­anska handelsvägar. Under 1400-talet var Venedig den dominerande sjömakten i Medelhavsområdet. Välståndet byggde på handel med kryddor och lyxartiklar som kom via sidenvägen till Konstantinopel och sedan fraktades hem till Venedig.

16, 23 och 30 januari motorkurs Västerås
Motorkurs

Väster Mälarkretsens Qvinna ombord-kommitté arrangerar en grundkurs i motor­kunskap som speciellt riktar sig till kvinnliga deltagare. Obs! Anmälan senast den 5 januari!

10 februari klubbafton Uppsala
”Alla sa vi skulle dö”

Den 10 februari gör vi en längre resa. Då kommer Danjel Henriksson Kulin för att berätta om en lite annorlunda världsomsegling; den yngsta skepparen på egen köl med den minsta båten. Besättningen hade mycket liten tidigare erfarenhet av segling, boken som de skrev om sin resa heter mycket riktigt ”Alla sa vi ­skulle dö, en segling tills världen tog slut”. Men de kom hem igen!

12 februari klubbafton ÖSS Östhammar
Information och presentation av "Furusundsleden – från Stockholm till Söderarm"

Till Östhammars Segelsällskaps klubbhus, i hamnen i Östhammar (OBS platsen!), bjuder vi alla intresserade på en kväll med information om Kryssar­klubben.
Författarna Kerstin Benckert och Anders Hellberg kommer då också att berätta om sin nyutgivna bok ”Furusundsleden – från Stockholm till Söderarm” och andra hamn- och farledsböcker från Brixham Förlag.

9 mars bio på Slottsbiografen
”Haveriernas Märket”

I mars, närmare bestämt den 9 mars blir det bio på stan! Då kommer programkvällen att hållas på Slottsbiografen inne i
Uppsala. Pekka Väisänen från Finlands Fyrsällskap visar filmen ”Haveriernas Märket”. Filmen beskriver skeppsbrott under perioden 1911–1975 med en ganska udda samling; fyrfartyg, sjömätningsfartyg, ubåt och handelsfartyg.
En programkväll i samarbete med Svenska Fyrsällskapet.

2 april Hjertmans klubbdag Uppsala
Hjertmans klubbdag

Den 2 april blir det åter dags för en sedvanlig klubbdag hos Hjertmans, med fika och rabatter.

27 april klubbafton Uppsala
”Fyrar runt Östersjön”

Också i april, den 27 april, får vi besök av Magnus Rietz som kommer att prata om sin bok ”Fyrar runt Östersjön”. Magnus
har besökt över 200 fyrplatser i samtliga länder kring Östersjön, och som första västerlänning fått tillstånd att besöka, och foto­grafera, de ryska fyrarna i Finska Viken. Där har tiden stått stilla, och där lever fyrvaktarna kvar.

23–24 maj preliminär eskader
Lilla Båtmötet i Örsundsbro

I maj, den 23–24 maj, kanske vi träffas på den sedvanliga Örsundsbroeskadern. Men; observera att detta är preliminärt! Vi återkommer när det finns en definitiv planering. Se hemsidan!

6 juni Öppen hamn (preliminärt)
Öppen hamn på Skarholmen

Båtklubbar på Skarholmen håller öppen hamn. SSRS deltar.

6 juni utflykt Svenska Högarna
Svenska Högarna

På nationaldagen den 6 juni kommer det att finnas en (begränsad!) möjlighet att följa med Gunnar Hjertstrand på en tur till Svenska Högarna. Det blir som en fortsättning på det uppskattade föredrag som Gunnar höll på programkvällen den 7 oktober 2019. Plats kommer att finnas för 12 personer, kostnad ca 800 kr per person. Mer information på kretsens hemsida under vinter/vår 2020.

7 juni 6-timmarssegling Ekoln
Vårkvarten

Uppsala-Roslagskretsen arrangerar 6-timmarssegling på Ekoln. Start och mål vid ESK. För mer information, se Uppsala-Roslagskretsens hemsida på www.sxk.se

13 juni 6-timmarssegling Singöfjärden
Singösexan vår

Uppsala-Roslagskretsen arrangerar 6-timmarssegling på Singö­fjärden i sam­arbete med ÖSS. Samling vid Bergskär. För information, se www.öss.se eller www.sxk.se

vecka 30 Rikseskader till Danmark
Rikseskader

Årets rikseskader går till Nyborg i hjärtat av Danmark. Se  På Kryss och www.sxk.se. Anmälan kan tidigast göras den 3 februari. (En tillfartseskader med start i vecka 27 planeras i kretsens regi.)