Vinnarna i fototävlingen 2017

2017-10-25 Totalt har ett par hundra bidrag skickats in till Kryssarklubbens fototävling. Stort tack till er alla som deltagit i tävlingen! Här presenteras de tre vinnande bidragen.

Tack för alla fina bidrag som har skickats in från vattnen runt Sverige och från fjärran destinationer världen över. 
Här är de tre pristagarna som juryn enats om bidrog med de bästa bilderna från sina båtliv:

5682

 

 

 

Guld - Torkel Schlegel

5687

Geijer diktade: ”Ensam i bräcklig farkost vågar seglaren sig på det vida hav…”
Dessa ord har nog citerats många gånger av Kryssarklubbare, kanske inte minst när skymningen faller under en 24-timmarssegling? Och visst är det så man känner sig när land inte alls syns längre och mörkret börjar lägga sig över världen. Men samtidigt, väl underhållen och rustad är även en liten båt en trygg plats. Jag tänkte inte riktigt på detta när jag tog bilden, men hemma när bilden var klar i datorn så kom minnen och känslor från nattseglingar av olika slag till mig.

Enligt juryns bedömning lyckas detta tävlingsbidrag med en mycket stämningsfull, välkomponerad bild och en tankeväckande text visualisera det för båtmänniskor många gånger upplevda begreppet ”Ensam i bräcklig farkost”.

 

5683

 

 

Silver - Sven Bertil Vestin

5686

Efter en strapatsrik seglats från Nynäshamn till Umeå där ett motorhaveri och motorbyte i Öregrund ingick. Från Öregrund avgick vi lördag morgon den 17 juni, vi fick börja med att gå för motor eftersom det var helt vindstilla. Det blev ju också en inkörning av den nya motorn. Seglade sedan hela natten och efterföljande dag och ankom till Arnöviken på Hälsingekusten som jag visste var skyddad natthamn. 03.00 den 19 juni avgick vi därifrån mot Sundsvall med denna underbara soluppgång i stäven, helt magiskt!

Juryn bedömning är att detta tävlingsbidrag med sin komposition och harmoniska färgskala lyckas fånga den enligt bildtexten magiska ögonblick när solen stiger ut havet.

 

5684

 

 

Brons - Håkan Lind

5685

Under en segling hem från Läsö fick vi helt oväntat besök av en skarv. Mitt i route Tango i Kattegatt hoppade den plötsligt upp och satte sig på mantåget. Det var lite svårt att sitt där och hålla balansen så den hoppade runt lite och försökte hitta ett bekvämare ställe. Så småningom fastnade den för livflotten i aktern. Där satt den sedan mellan två och tre timmar tills vi var i höjd med Malö utanför Onsalahalvön där det lika plötsligt som den kom lämnade oss.

Enligt juryn fångar tävlingsbidraget på ett påpassligt sätt det unika tillfället med en stor fågel som landat på båten ute på Kattegatt samtidigt som skepparen spanar föröver.

 

5688

 

Fototävlingens jury bestod av Ann Mari Westerlind-Sörmlandskretsen, Peter Junermark-Västkustkretsen och Per Nilson-Uppsalakretsen.
Första pris är 10 000 kronor, andra pris 5 000 kronor och tredje pris 2 500 kronor.
En priscermoni hålls på Kryssarklubbens årsmöte den 25 november.

Fototävlingen har pågått mellan mitten av januari till mitten av augusti 2017. 

 

Har du en eller flera bilder från båtlivet som du vill dela med dig av till På Kryss läsare är du välkommen att mejla till: redaktion@pakryss.se