Bojflagga 2018

2018-03-19 Tillsammans med På Kryss nummer 3 medföljer årets bojflagga till medlemmar som har sin båt registrerad i Svenska Kryssarklubben.

Svenska Kryssarklubben lägger ut svajbojar på lämpliga platser längs landets kuster samt i Mälaren och Vänern. Bojarna är till för medlemmar som har sin båt registrerad i klubben. 

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek*. Flaggan ska föras under spridare, på gösstake eller på annat väl synligt sätt när båten ligger vid en Kryssarklubbsboj.
Flaggan bör tas ner mellan användningarna för att minska risken att den blåser sönder. Varje år skickas en ny flagga ut, med ny färg och aktuellt årtal.

Regler för att få nyttja bojarna:

• Båten ska vara registrerad i Kryssarklubbens båtregister.

• Båten ska vara försedd med innevarande års bojflagga.

• Ett tydligt namn ska finnas på båten.

Observera att enbart medlemskap i SXK ger inte rätt att nyttja klubbens bojar. Ovan angivna tre punkter måste vara uppfyllda!

 

Om du vill registrera din båt, ändra uppgifter om din befintliga båt eller byta båt gör du detta under Mina sidor när du är inloggad på webbsidan.

Läs mer om Svenska Kryssarklubbens bojar (länk till Hamn- och Farledsnämnden)

Om du misstänker att en båt ligger olovandes vid en Kryssarklubbsboj uppmanas du att värva en ny medlem, eller uppmana medlemmen att registrera båten i Kryssarklubben, genom att lämna Kryssarklubbens bojbrev till bojliggaren. Brevet kan du ladda ner här och sedan själv skriva ut.
Brevet finns även på engelska.
Här finns ett webbformulär att fylla i direkt för att värva ny medlem.

Flagglina medföljer inte flaggan.
Knopa fast bojflaggan med två överhandsknopar. Notera att avståndet mellan knoparna ska var något kortare än avståndet mellan hålen, annars riskerar flaggan att blåsa sönder. 

Västkustkretsens tekniska kommitté tipsar om hur du gör för att bojflaggan inte ska låta så mycket när den är hissad: 
Vik en liten fåll på ca 5 mm utmed varje långsida (uppe och nere), gör fållen så rak som möjligt och försök sedan förvara den så att den förblir rak (inte skrynklig). Då kan ni ligga vid bojarna utan att flaggan stör friden.

 

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material enligt tillverkaren. Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder.

 

Gästhamnsguiden 2018 kommer tillsammans med På Kryss nr 4 som utkommer runt den 18 april, till alla medlemmar som har sin båt registrerad i klubben.