Hoppa till huvudinnehåll

Om kursen

OmBesök oss gärna på Facebook Följ oss och du får uppdaterad information:

  • Sveriges bästa kursbåt?

  • Kurslitteratur ingår

  •  Alltid skärgårdskurser – du bor ombord för långa effektiva        dagar  och skärgårdsupplevelse

  • Bli medlem – få rabatt på 400 kronor samt prenumeration på På Kryss o till Rors

Utbildningen bedrivs ombord på en Arcona 400 och en Omega 36. Båtarna är fräscha och bekväma samtidigt som de har mycket goda seglings-egenskaper. Att båtarna svarar tydligt och pedagogiskt på elevens trim och manövrar gör dessa till bra kursbåtar. Det du lär dig i teorin känner du i båten.

För att alla elever skall få mycket övning och tid vid rodret är vi bara 2 - 4 elever per kurstillfälle.

Kursen ges som skärgårdskurs, dvs du bor ombord på båten under kurshelgen. Du får en härlig skärgårdsupplevelse samtidigt som du som elev får ut mycket mer av kurshelgen. Det blir både långa och effektiva dagar.

De intensiva och roliga kursdagarna avrundas på kvällen när vi lägger till i en vacker naturhamn. Tillsammans lagar vi middag och njuter.

På en seglingskurs med SXK har du det bra ombord

Boende ombord
Kursen ges som s.k. Skärgårdskurs, dvs vi bor ombord på båten. Detta för att ge både en trevlig Skärgårdsupplevelse och för att ge en effektiv kurs. På detta vis får vi mer tid på båten för övningar. Och inte minst trevliga kvällar  i Skärgården där vi kan prata om dagens upplevelser.

Båten har två st. rymliga dubbelkojer samt en bäddbar soffa i salongen. Täcken & kuddar finns. Medtag lakan örngott och påslakan. Om sovsäck föredras skall ändå örngott och underlakan användas.

Båten har värmesystem, kylskåp, rinnande varm och kallt vatten, spis med ugn etc. Dusch kan inte erbjudas till alla då varmvatten inte räcker. Vi badar i havet och ev. kan en vedeldad bastu nyttjas nån kväll..

Kläder o personlig utrustning
På en segelbåt är man utsatt för väder. Om det regnar eller blåser så gör det. Tänk på att om det på försäsong kanske är shortsväder på land  kan det fortfarande vara kyligt på fjärdarna.

Bra att ha:

•                    Vindtätt & vattentätt skalplagg

•                    Mössa, handskar

•                    Varm tröja, långkalsonger

•                    Skor med gärna slät gummisula. Gummistövlar

•                    Solskydd, solglasögon

•                    Badkläder & handduk. Toalettartiklar.

•                    Tänk på att packa i mjuka bagar  - inte i resväskor med                        hårda kanter. De är svåra att stuva undan.

•                    naturligtvis vad du vill ha med, kamera, godis etc. mm

Mat
Vi kommer vara upp till sex personer ombord inklusive kursledaren. Och vi skall dela på en kyl och ett litet kök. Mat måste samordnas.

Vanligtvis erbjuder sig kursledaren att samordna matinköp, frukost, lunch, middag, fika, te, kaffe, måltidsdryck etc. På detta vis sparas värdefull tid som annars går åt till att handla. Kostnaden delas och brukar  hamna på ca 150 – 200 SEK per person och dag. Detta stäms av med kursledaren innan kursen. Det kommer finnas rikligt med dryck och mineralvatten ombord. Tänk på att dricka för att inte bli uttorkad.

Under kursmomenten är det självklart alkoholfritt som gäller. På kvällen kan det kanske vara gott med ett glas vin eller något annat. Det är var och en välkommen att ta med.

Säkerhet
Säkerhet är alltid i främsta rummet. Vi kommer blå annat att genomföra ett säkerhetsseminarium diskutera ansvar ombord och lära oss hantera de stora krafter som uppstår på en segelbåt när det blåser.

Båten är utrustad med brandsläckare, brandfiltar, dubbla VHF, dubbla GPS, kartplotter, AIS livräddningsflotte, nödraketer, livlinor, kastlinor mm m.m. Flytvästar finns till alla, den som har en egen kan naturligtvis använda den om så önskas. Hantering av säkerhetsutrustning gås igenom i samband säkerhetsseminariet.

Viktigt här även bra skor så man undviker att halka. Skor med bra och gärna slät gummisula som ger gott grepp är en viktig säkerhetsdetalj.

Att tänka på säkerheten är gott sjömanskap!

Kursdeltagarna är under kursen olycksfallsförsäkrade genom Svenska Kryssarklubben. Utöver detta kan kursdeltagare teckna egen reseförsäkring.

Examination
Kursen avslutas med att man kan skriva ett prov och bli examinerad för seglarintyg ett respektive två. Man får då sina kunskaper införda i den blå boken.

Examinationen administreras av Nämnden för Båtlivsutbildning och kursledaren är förhörsförrättare och genomför själva examinationen. Provet kostar 300 och betalas kontant direkt till kursledaren.

Kursutvärdering
Vi ser fram mot att få feedback från våra elever. Kommentarer & synpunkter kan lämnas direkt till kursledaren eller så kan Kryssarklubbens kansli kontaktas. Alla deltagare kommer på ett utvärderingsformulär, som vi hoppas få tillbaka med era värdefulla tankar om kursen.

Avbokning
Kurs genomförs normalt även under dåliga väderförhållanden. Om vädret är sådant att kurs inte går att genomföra av säkerhetsskäl erbjuds kursdeltagarna att boka in annat tillfälle. Samma sak gäller om kursledaren har blivit akut sjuk och ersättare inte kunnat hittas.

Avbokningsskydd med följande avbokningsregler ingår utan extra kostnad: Avbokning kan ske fram till 14 dagar innan kursstart. Vid avbokning återbetalas 75 %  av kursavgiften.