Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör vi i Stockholmskretsen

Hej Kryssarklubbare!
Stockholmskretsen är din lokala förening inom Kryssarklubben om du bor i Stockholm med omnejd.

Låt oss här presentera Svenska Kryssarklubben Stockholmskrets, en organisation för dig som har fritidsbåt eller båtlivsintresse.  Vi har funnits och verkat i över 90 år! Idag har vi drygt 8000 medlemmar, juniorer och seniorer, barnfamiljer och pensionärer. Våra medlemmar har motorbåtar, segelbåtar, jollar och kanoter, här är alla välkomna!

Vi hjälper dig som medlem att hitta nya rutter på sjön, vi kan lära dig att segla eller manövrera en motorbåt, följ med på en av våra många eskadrar, låt dina barn eller barnbarn gå på ett av våra många läger och låt de lära sig att segla jolle, anmäl dig till en spännande utmaning och segla 24-timmar och passa dess utom på att nyttja våra medlemsförmåner så som fri teknisk rådgivning och bra båtförsäkring.

Vi vill på detta sätt göra dig uppmärksam på vad vi i Stockholmskretsen gör som du kan ha glädje av som medlem. Här kan du läsa mer om vår trevliga kretstidning Ostpricken. Som medlem får du tidningen Ostpricken fyra gånger per år.
 

Allt det här gör vi i Stockholmskretsen:

 • Ordnar föredrag och studiebesök med båtanknytning under höst, vinter och vår
 • Ordnar kurser alltifrån navigation och seglarintyg till motorkunskap och kanalintyg. Vi samarbetar med NBV och våra medlemmar får en bra rabatt på kursavgiften. 
 • Hjälper medlemmar med tekniska frågor via mejl, telefon och Tekniskt Forum på SXK:s Webbsida, (www.sxk.se - Fråga om teknik). Tekniska kommittén gör också olika tekniska utredningar och marknadsundersökningar samt skriver om detta i Ostpricken och i På Kryss.
 • Vi har ett antal fasta sjömärken som byggts på svårnavigerade ställen i skärgården. Ett tiotal prickar har satts ut i leder som är flitigt använda av fritidsbåtar. Prickarna ägs av Svenska Kryssarklubben men underhålls av Sjöfartsverket.
 • I flera populära vikar och vid några affärer i skärgården har vi blå svajbojar, avsedda för våra medlemmar.
 • Vid Malma Kvarn har vi en hamnanläggning som också fungerar som gästhamn. Här kan du ligga billigt som medlem, vi har toaletter, duschar, tvättstuga, kiosk, restaurang, samt en härlig badsjö.

 • Vi har seglarläger ute på Malma Kvarn.
 • Ett av lägren är kombinerat seglarläger och konfirmationsundervisning. Lägren bedrivs från början av juni till slutet av augusti varje år. Under hösten arrangeras återträffshelger för sommarens lägerbarn. Varje sommar går ungefär 200 barn på Malma Kvarns seglarläger. Ungefär 50 ledare och instruktörer arbetar under sommaren.
 • Vi har även ett dagläger med optimistjollar för de yngre barnen. Under sommaren har vi fem femdagarsläger vid Huvudsta strand i samarbete med Solna seglarskola. Här kan du läsa mer om daglägret Kryssis.

 • Norrviken på Storön, väster om Runmarö är Stockholmskretsens uthamn. Alla är välkomna att lägga till vid vår brygga. Hamnen är också en samlingsplats där man alltid kan hitta någon att prata med. Här finner Du också en mobil tömningsstation för fritidsbåtar i närhet till bryggan.
 • Vi har en kräftskiva en lördag i augusti i Kryssarklubbens hamn i Norrviken vid Runmarö.
 • Att segla eskader är en trevlig form av semestersegling. Det är både lärorikt och vi har trevlig samvaro i hamnarna. Det är maximalt tolv båtar i varje eskader. Vi går inte ut om det blåser mer än tio sekundmeter. Vi seglar i lugnt tempo med liggedagar inlagda. Eskadrarna har olika inriktningar, längd och mål för att passa deltagarna.  Innan eskadern är det en förträff för att informera om målet, program mm. På hösten anordnas en återträff då vi ser på varandras bilder och pratar sommarminnen. Sommaren 2021 går inte mindre 11 eskadrar av stapeln. Fler eskadrar kan det bli, då vi "syr ihop" eskadrar allt efter intresse och om nya eskaderledare ställer upp. Info och anmälan via hemsidan.
 • Vi arrangerar 24-timmarsseglingar som är koncentrerade långfärdsseglingar. Det gäller att non-stop segla så långt som möjligt på en given tidsperiod, oftast 24 timmar. Besättningen väljer själv väg mellan en stor mängd punkter och återvänder till startpunkten inom utsatt tid. Vi arrangerar flera seglingar under sommaren med startplatser från Singö till Trosa. En specialvariant är Ensamseglingen. Där seglar vi utan gastar under 12 timmar och samlas efter målgång. 

Om du blir medlem NU så är du medlem gratis tom den sista augusti, sedan kostar det bara 175 kr extra/år utöver medlemskapet i riks.
Mejla till vårt kansli: stockholmskretsen@sxk.se så hjälper vi Dig att bli medlem. 


Välkommen som medlem i Stockholmskretsen!