Hjälp oss rusta och tända fiskefyren på Skötrökan

Köp vårt märke Jag hjälper SXK tända fyren på Skötrökan. Swisha 100 kr (eller större belopp) till 123 570 53 55 och skriv ”Skötrökan” samt ditt namn och adress om du vill ha en pins. Tack för att du hjälper oss att bevara ett kulturarv och göra det säkrare att ta sig fram i skärgården!

Huvudskärsfjärden är svårnavigerad. Grunden ligger som nästan slumpmässigt utslängda på sjökortet. Det krävdes mycket lodande för att säkra en lotsled från Huvudskär och inåt skärgården. Den vägen lyckades dock Huvudskärslotsarna föra in USS Baltimore med John Ericssons stoft när han skulle föras hem för att begravas i Sverige år 1890. Från de öppna vattnen tar man sig vidare genom ett smalt sund väster om Skötrökan, en brant nästan 20 m hög kobbe.

6017

År 1950 satte Stockholms läns fiskareförbund upp en fyr på Skötrökan – en järnkonstruktion med en lykta som blinkade rött var 3:dje sekund. Efter 1980 är det nog ytterst få som sett fyren i funktion. Sedan 2008 har Svenska Kryssarklubben tagit över ansvaret för dess underhåll. Nu är det dags för en genomgripande renovering. Järnkonstruktionen är genomrostad. Betongsockeln har sprängts av de korroderade fastsättningsbultarna.

Det här jobbet genomförs till största delen av ideella krafter.

Medlemmar i hamn- och farledskommittén i Stockholmskretsen demonterar den gamla fyren och gjuter ny sockel.

Marina läroverket i Danderyd har erbjudit sig att svetsa ihop en ny fyrkonstruktion med samma utseende och mått som den gamla och med tillvaratagande av den gamla dörren med en finurlig invändig stege.

Som krona på verket kommer vi att sätta på plats en självförsörjande fyrbelysning som laddas av solceller. Naturligtvis med samma fyrkaraktär som den ursprungliga Fl R 3 s.

Föreningen Bygdemuseet Ornö Sockenstuga och Svenska Kryssarklubbenansöker om bidrag till kostnaderna hos länsstyrelsen. Men för att ro projektet iland behöver vi fylla upp med ytterligare finansiering.

 

Du kan hjälpa oss!

Köp vårt märke Jag hjälper SXK tända fyren på Skötrökan.

Swisha 100 kr (eller större belopp) till 123 570 53 55 och skriv ”Skötrökan” samt ditt namn och adress om du vill ha en pins.

Tack för att du hjälper oss att bevara ett kulturarv och göra det säkrare att ta sig fram i skärgården!

 

6016