Årets eskadrar

Årets eskadrar

Eskadrarna som gått 2017 beskrivs nedan. Eskadrar för 2018 kommer läggas upp i den takt de tillkommer. Anmälan görs via en länk under respektive eskader. Kostnaden/kölavgiften för årets eskadrar i Stockholmskretsen är 600 kr. Rikseskadern kostar 800 kr. Sista anmälningsdag är 1 maj.

****************************************************************

RUNT GOTLAND 29 juni – 15 juli

5145
En eskader runt Gotland med fokus på öns ostkust. Start med eskaderträff  i Nynäshamn på kvällen den 29.
Översegling till Fårösund och möjlighet att besöka Fårö. Därefter besöker vi ett flertal hamnar på Gotlands ostkust med korta etapper emellan. Dagarna på ostkusten kommer att ge god chans till långpromenader och/eller cykling i den fina naturen för den som vill röra på sig. Vidare runt Gotland via ett flertal hamnar innan vi tar oss till Visby för att stanna några dagar. Återfärden planeras därefter beroende på vädret.
Totalt c:a 300 nm med långa överseglingar som lämpligen görs med natt/morgontidiga starter.

Eskaderledare: Lars Karlsson

Detaljerad presentation av Runt Gotland 2017

****************************************************************

RIKSESKADER TILL BORNHOLM/NEXÖ

Kom med till solskensön i Östersjön!

5111

Nu är det åter dags med en gemensam rikseskader, denna gång till den gemytliga ön Bornholm och till hamnen Nexö. Under programmet, som spänner över perioden 17 – 21 juli, kommer vi tillsammans att få uppleva vad denna ö har att erbjuda i form av natur, kultur och andra attraktioner. Det kommer att ordnas aktiviteter och utflykter, bl.a blir det guidad bussrundtur runt på Bornholm  och tematurer med inriktning på glas, keramik och mat. Möjligheter finns också att besöka lokala museer, producenter mm. Kvällscafé kommer att finnas för spontana träffar och självklart blir det en stor avskedsfest.

Stockholmskretsen kommer att delta med en eller flera deleskadrar. Dessa utgår från vårt närområde. Beroende av ditt val av färdväg, tider och inriktning (inomskärs, kust, hav etc) så kommer du att placeras i någon av dessa (separat intresse förfrågan kommer under våren). Exakta datum för start av dessa deleskadrar är inte klara men räkna med att de startar cirka 14 dagar före Nexö-dagarna dvs runt 1 juli. Eskaderledare utses senare.

Anmälan startar den 1 februari och görs på riksföreningens hemsida http://www.sxk.se/anmalan-rikseskader-2017

Anmälan blir giltigt när deltagaravgiften 800:- är inbetald. Betalningstidpunkten är styrande för turordningen.

Ta chansen att uppleva Bornholm och träffa nya vänner från kryssarklubbens olika kretsar. Tveka inte – anmäl dig till årets rikseskader så snart det är möjligt.

****************************************************************

PIRATESKADER MED BARN 10 – 17 juli

5112

Eskadern vänder sig till båtar med barn 6 – 12 år. Syskon i alla åldrar är också varmt välkomna. 

Start Malma kvarn och planen är att gå österut och sedan söderut. Om vädret tillåter prickar vi in någon eller några av södra Stockholms skärgårds pärlor i form av Bullerö/Biskopsö, Huvudskär, Nåttarö, Öja/Landsort med slutmål  BodaBorg/Oxelösund och eller Stendörren/Naturrum.

Dagsetapper kan variera från någon enstaka timme till halvdag beroende på väder, vind och intresse/destination. Skeppsråd hålls varje kväll för att planera nästa dags etapp.

Eskaderledare: Rickard Berg

Detaljerad presentation av Pirateskader

****************************************************************

FAMILJEESKADER MED UNGDOMAR, 10 DAGAR SÖDERUT, 6 – 16 juli

5146
"10 dagar söderut" är en familjeeskader med barn och ungdomar från ca 10 år. Den utgår från Malma kvarn och går mot norra Öland. Eskadern upplöses i Byxelkrok den 16 juli.

Färden kommer att innehålla både kust- och havssegling. Vi seglar tex längs kusten eller via Gotland beroende på vindar och våghöjd.

Eskaderledare: Christian Geisler

Detaljerad presentation av 10 dagar söderut 2017

****************************************************************

ESKADER BLÅ SKÄRGÅRDSHAVETS PÄRLOR MED KULTUR OCH NATUR.  30 juni – 26 juli

5114

Eskader Blå har tema kultur och natur och kommer att besöka många natur- och gästhamnar i Skärgårdshavet. Några av höjdpunkterna blir besök på Källskär - Kasnäs med Baltic Jazz - Ekenäs med teater vid Raseborg - Fiskars bruk - Tvärminne zoologiska station – Örö - Själö med Skärgårdshavets forskningsstation.

Eskadern kommer till många hamnar där man enkelt kan mönstra på eller av gastar. Vi ska hinna med en hel del natur och kultur och därför har vi flera liggedagar.

Eskaderledare: Nils Granlund

Detaljerad presentation av Eskader Blå 2017

****************************************************************

BARNESKADER  STOCKHOLM – VÄSTERVIK, 8 – 17 juli

5105

Eskadern vänder sig till familjer med barn runt tio-årsåldern (med syskon som kan vara äldre eller yngre).

Eskadern startar från Malma Kvarn och seglar till Västervik med avslutning 17 juli. Den andra eskadern (se nedan) startar i eller nära Västervik den 18 juli och seglar norrut till Stockholm och avslutas i eller nära Malma Kvarn 27 juli. Det går utmärkt att vara med på båda eskadrarna.

Planeringen är preliminär och anpassas till vad deltagarna har för önskemål. Till största delen seglar vi dock inomskärs. Sträckans längd är 125 M. Sträckan Stockholm - Arkösund seglas snabbt och sträckan Arkösund - Västervik långsammare.

Med på eskadern kommer det att finnas ett bibliotek med brädspel att låna.

Eskaderledare: Stefan Pettersson

Detaljerad presentation av Stockholm-Västervik 2017

****************************************************************

BARNESKADER  VÄSTERVIK - STOCKHOLM, 18 – 27 juli

5106

Eskadern vänder sig till familjer med barn runt tio-årsåldern (med syskon som kan vara äldre eller yngre).

Eskadern startar i eller nära Västervik den 18 juli och seglar norrut till Stockholm och avslutas i eller nära Malma Kvarn 27 juli. En annan eskader (se ovan)  startar från Malma Kvarn och seglar till Västervik med avslutning 17 juli. Det går utmärkt att vara med på båda eskadrarna.

Planeringen är preliminär och anpassas till vad deltagarna har för önskemål. Till största delen seglar vi dock inomskärs. Sträckans längd är 125 M. Sträckan Västervik – Arkösund seglas långsammare och sträckan Arkösund – Stockholm snabbare.

Eskaderledare: Stefan Pettersson

Detaljerad presentation av Västervik-Stockholm 2017

****************************************************************

FRÅN SANDSTRAND TILL GLASSKIOSK. 9 – 16 juli

5107

Detta är en barnvänlig eskader som riktar sig till familjer med lite mindre barn (upp till och med lågstadieålder). Eskadern har inget bestämt slutmål utan vi bestämmer tillsammans vart vi åker. Tanken är att åka lagom långa etapper (ca 10-15 M per dag) till barnvänliga hamnar där barnen kan leka tillsammans.

Eskadern startar på Vikingarnas klubbholme Ekholmen, men kan sluta någon annanstans.  Ekholmen ligger i mellanskärgården norr om Saxarfjärden några distans från Vaxholm (Lat N 59.26,8, Long O 18.28,8, http://vss.nu/ekholmen/).

Eskaderledare: Tomas Andermo

Detaljerad presentation av Sandstrand och Glasskiosk

****************************************************************

BLAND KUMMEL OCH FLÄCK XXV,  2 – 11 juli

5144

En eskader i Stockholms ytterskärgård för att återupptäcka gamla skutleder. Eskadern kommer till stor del att segla i oprickade leder och ställer krav på goda navigeringskunskaper. Start på Rånö/Ålö och kommer sedan bland annat ha två dygn på Svenska högarna med ev. guidning om öns historia och djurliv.

Eskaderledare: Jörgen Päres

Tel: 08-7616733

Detaljerad presentation av Bland Kummel och Fläck 2017

****************************************************************

BARNBARNS ESKADER 12 - 16 juni

5104

Farfar, farmor, morfar och mormor! Ta med era barnbarn på en båtfärd i Stockholms skärgård under en korteskader. Givetvis kan far och mor med sina barn också vara med. Start på Malma kvarn och sedan är det kortare etapper inomskärs i Stockholms mellanskärgård. Aktiviteter och upptåg för barnen.

Eskaderledare: Kerstin Andersson

****************************************************************