Hoppa till huvudinnehåll

Uthyrning av IF-båtarna

Sörmlandskretsen hyr ut två IF-båtar

Sörmlandskretsen förvaltar Tant Gredelin och Tant Gul som är två av Kryssarklubbens IF-båtar. Vi vill ge kretsens medlemmar och särskilt ungdomar utan båt en möjlighet att komma ut på sjön till en rimlig kostnad. 

Uthyrningssäsongen för 2021 har ännu inte börjat. Kostnader och uthyrningsvillkor kommer att presenteras före 25 april 2021. Båtarna ligger ännu på land. Sjösättning sker i början av maj.

 

Vill du redan nu boka båda båtarna?

Kontakta då Hans Gustavsson 070 - 524 67 91 eller hans.f.gustavsson@telia.com. 

 

Info om upprustningen av IF-båtarna finns under fliken "Underhåll av IF-båtarna" och i Kretsnytt nr 1 2021.

Information om IF-båtarna
IF-båten är 8 m lång och har 4 kojer ombord. Inredningen består av två längsgående soffor i salongen, två stick-kojer och förpik. På babords sida direkt vid nedgångstrappan finns en uppfällbar skiva med gasolspis. Fast diskho, kylskåp och toalett saknas. Mellan förpik och salong finns en garderob. Motorn är en modern 5 hk utombordare. 

IF-båten konstruerades 1967 av Tord Sundén och tillverkades i Sverige av Marieholms Bruk i Småland.
Sammanlagt har ca 3 600 båtar tillverkats. År 1970 antogs båten som nationell entypsklass av Svenska Seglarförbundet.

Den första IF-båten IF S-1 provseglades utanför Långedrag 5 februari 1967 av Tord Sundén tillsammans med sönerna Sture och Jörgen. "Det var en lagom bris när vi seglade förbi de snöklädda stränderna och jag var mycket nöjd med båten", sa Tord.

IF-båten brukar ofta omtalas som "välseglande i alla vindar", trygg, stabil och säker och vacker". En riktig segelbåt som kan kryssa för enbart fock eller stor om man vill Den är robust och tål hårt väder samtidigt som den är trevlig i alla väder. Nära vattnet men ändå tryggt. Sticker endast 1,2 meter och har överhäng vilket gör att man når de trevligaste ställena i naturhamnarna. En populär båt för både nybörjare och experter.

Läs om gamla Tant Gredelins seglats till Nyköping från Lomma (pdf)

Länkar:
Läs mer om IF-båten här.
Svenska IF-båtförbundet