Hoppa till huvudinnehåll

2016 Västkustkretsen anordnade Tjejhelg till sjöss

Tjejhelg till sjöss till Skärhamn, Tjörnekalv & Söholmen

Sommaren och båtsäsongen lider mot sitt slut, men vad gör väl det när hösten inleds med en efterlängtad seglingshelg tillsammans med Kryssarklubbens Qvinna Ombord!

Efter att ha lärt känna sina båtkompisar på förträffen, planerat matinköp och packat sjöställ och stövlar var det på torsdag eftermiddag dags för avfärd. För vår del blev det en biltur upp till Klädesholmen, med en liten omväg till Uddevalla. Att ha trevligt sällskap och mycket att prata om kan leda till att en och annan avfart missas!

En timma sena anlände vi till Klädesholmen och HR 34:an Annas hemmahamn. Vår skeppare Bente mötte oss glatt, trots vår sena ankomst, och vi gjorde oss redo för en snabb avsegling. Planen var att gå till Dyröns sydhamn eftersom färden dit inte var så lång och det passade bra med tanke på vind och mörkrets inträde.

Med bottenrevat storsegel seglade vi ut från Klädesholmen med vindstyrka 16 m/s i byarna. En härlig, men intensiv start, på helgens äventyr! Efter en liten avstickare ner mot Söholmen, för att se om Kryssarklubbens bojar var lediga, anlände vi till Dyrön i lagom tid innan mörkrets inbrott. Väl i hamn dukades det fram en välsmakande grekisk sallad, toppade med färska räkor. Kvällens tips: ät även huvudena! Vilken kväll!

Morgonen efter hade vinden mojnat något och vi kunde öva på att lägga ut och till med spring. Vår skeppare peppade oss alla och under hennes ledning och med ett bra teamwork lärde vi oss hur man lägger till och från med spring i trånga hamnar med sidvindar. Så bra att lära sig detta!

Efter Dyrön styrde vi vår kurs mot Skärhamn och gick då inomskärs. I farleden tog vi en liten genväg genom Lilla Jungfruhålet, där Bente styrde Anna genom den trånga passagen med säker hand på rorkulten. Väl framme i Skärhamn hann vi precis få upp hamnkapellet innan ett uppfriskande regn föll. Vi kunde mysa inne i sittbrunnen och ta oss en välförtjänt ”tilläggare”.

I Skärhamn hade vi några timmar egen tid då man kunde gå på Akvarellmuséet, ta en tupplur eller en promenad i småregnet. Klockan 18 var det dags för bryggmingel, som istället blev sittbrunnsmingel ombord på Felicity, då regn. Tänk 27 glada tjejer på en båt! När vi minglat klart var det dags för en fantastiskt god middag på restaurang Vatten.

På lördag morgon hölls skepparmöte. Då vinden fortfarande var kraftig togs beslut om att gå till naturhamn på söndagen istället och denna dag angöra Tjörnekalv och stanna där över natten. Innan dess hade vi vårt egna "Öppna Varv" då vi fick möjlighet att gå runt på de andra båtarna och få tips och trix, se smarta lösningar och helt enkelt kika på andra båtmodeller än de vi normalt seglar. Verkligen kul att se alla olika båtar och lära sig lite smarta grejer!

Vi bestämde vi oss för att segla utomskärs från Skärhamn till Tjörnekalv. Med ett rev i storseglet och litet försegel kryssade vi upp mot Systrarna i 12 m/s.  Med ett grymt teamwork och hårt arbete blev det en härlig kryss som var väldigt rolig, adrenalinfylld och härlig! Väl utomskärs hade vi sedan en fantastisk segling mot Tjörnekalv. Som båt nummer ett att anlända till Tjörnekalv tog vi så klart bästa platsen och hade sol i sittbrunnen hela kvällen.

Hela gänget tog en promenad runt ön på en av de fina promenadslingorna som ringlar sig fram längs klipporna vid havet, igenom tallskog och upp på små bergstoppar med vyer över näckrosdammar och kobbar och skär.

På kvällen hade Magi’s skeppare fått låna en av sjöbodarna i hamnen, där vi kunde samlas med tända ljus, god dryck och goda snacks tillsammans med ukulelespel och allsång. Vilken kväll!

På söndagen när vi kikade upp ur ruffen möttes av blå himmel och strålande sol! Nu hade vinden mojnat och det blåste runt 2 m/s. Perfekt tillfälle att gå till en naturhamn och öva tilläggning och ankring som ju var temat för denna höstsegling. Det blev motorgång från Tjörnekalv till Söholmen i strålande sol!

Vid Söholmen övade alla sju båtarna på att lägga till vid klipporna med bergskilar eller med dubbar.  Vi tränade på att lägga till vid en av de fyra SXK-bojarna i viken, för att sedan lägga oss på svaj med eget ankare och duka upp för 11-kaffe med efterföljande bad. Efter övningarna i naturhamnen var det dags för de olika båtarna att börja röra sig hemåt mot sina hemmahamnar. Eftersom vi hade nära till vår hemmahamn tog vi en tur via Marstrand för att sedan styra mot Klädesholmen.

Att hänga med Qvinna Ombord ut på en seglingshelg har varit så otroligt kul, lärorikt och häftigt! Sju båtar med 27 kvinnor i blandade åldrar med olika erfarenheter, olika bakgrunder och olika förutsättningar, men med ett gemensamt intresse: båtlivet och att lära sig mer för att kunna klara sig bättre ombord! Jag har absolut lärt mig en hel del, fått mer erfarenhet och ytterligare lite skinn på näsan.

Under rätt förutsättningar och med ett bra gäng tjejer lär du dig jättemycket och du växer verkligen i din roll för att en dag inte bara vara gast, som i mitt fall, utan kanske skeppare på egen båt. Jag vill och jag kan och det kan du också! Så ta chansen och häng med ut på en tjejsegling! Det här var första gången för mig, men jag lovar att det inte är den sista! En härlig tjejhelg till sjöss med stora växlingar både i väder och aktiviteter.

Några citat från andra deltagare:

”Vi startade från Tångudden över Rivöfjorden i fjorton m/s, där vi mötte världens största containerfartyg. ”

”Vi fick låna en förtjusande sjöbod i Kalvsund. Där blev det allsång och musik av de duktiga ukulelespelarna Anne och Lil. ”

”Förvånade blev vi när ankarspelet la av och inte ville gå varken upp eller ner. Tekniska tjejer som vi är undersökte och hittade vi säkringen som orsakat stoppet. We did it!!”

”Ur min synvinkel skulle jag vilja påstå att det nu blåste någonstans mellan lagom och lite läskigt.  Med seglen uppe fick skepparen för sig att jag skulle ta över ratten. – Nu är stunden kommen, tänkte jag. Det är nu jag på något sätt kommer att lyckas förstöra den här fina båten. Men döm om min egen förvåning när jag lyckade ratta den genom Albrektssunds kanal, genom den blåsiga Marstrandsfjorden och ända in till bryggan i Skärhamn OCH jag gillade det starkt.”

”Under aktiviteten ”Öppna Varv” fick jag jättemycket inspiration och tips på vad man kan tänkas behöva veta inför köp av båt... (jo, jag kommer att börja planera för det).

Gemenskapen, värmen, människorna, båtarna, hamnarna, solen, vinden, vattnet och till och med bulorna i huvudet (vilka uppenbarligen hör till), kommer jag att minnas med vemod under vintern och jag kommer definitivt att hålla utkik efter nästa tillfälle som dyker upp under våren. Sammantaget måste jag säga att det här var något av det bästa jag gjort på mycket länge och det kändes sorgligt att det tog slut så fort.”

 

Slutligen tack alla deltagare i alla åldrar för att ni bidrog till en glad, generös stämning, skeppare för er generositet, pedagogik och mod att lämna er båt i våra händer.

Slutligen ett stort Tack till ledningen Marita, Monika och Louise för bra planering och omtanke om oss alla: från nybörjare till rutinerade seglare.

Sophie Cronquist, gast på Anna
Mona Ragnarsson, gast på Trinda