Hoppa till huvudinnehåll
chrnilsson
Senast inloggad: 2021-05-26 - 19:44
VP Varvtalsräknare /gångtidsmätare

Christer Nilsson:

Jag har en VP MD 22P från 2001. Vi köpte båten för 3 år sedan och uptäckte efter ett tag att gångtidsmätaren bara då och då visade gångtiden. Nu visas gångtiden ytterst sällan. Instrumentet är så vitt jag vet VDO och kostar minst 3000:- att köpa ny. Finns det något sätt att återuppliva "displayen"? Gångtiden verkar räknas men inte visas. KG Knutsson harinte längre någon reparationsverkstad, så alternativet är att köpa nytt. Hälsningar Christer

Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J.:

Hej! Är instrumenetet en varvräknare med en liten display vid "klockan sex" som är en timräknare? Isåfall har jag samma problem, och ser fram emot ett bra svar på Christers fråga.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J.:

Ok, samma problem här, en säsong visade den information ibland, nästa säsong var den helt död. Däremot funkar varvräknaren. Jag har tidigare mekat en del med sådana här LSD-displayer, det har rört sig om klockor, en radio och en billig termometrar, och nån gång en voltmeter. Gemensamt för dessa är att det på kretskortet sitter fastlödat och limmat ett eller två stöd med inbyggda elektriska ledare i, dessa ligger an med någon slags grafitplatta mot displayens lilla glasruta, här överförs det väl någon ytterst klen spänning eller signal till displayen. I denna kontaktyta har det uppstått dålig kontakt som avhjälpts med en putsduk och nån gång nån droppe elektronikspray. Men detta har då rört sig om andra elektroniska instrument, jag misstänker att konstruktionen är ungerfär densamma i VPs kombinerade varvräknare/timräknare, men vet inte säkert då jag inte lyckats få i sär mitt instrument, iofs har jag inte kollat det så noga, men Mr. Murphy har väl sett till att instrumenthuset är ihoplimmat med något superlim, så att det inte skall gå att ta isär utan att förstöra hela instrumentet..
Bothnia
Senast inloggad: 2022-06-20 - 10:51

L-JL:

Hej Istället för minst 3000 kr för ett nytt likadant instrument, som knappast är bättre, kan du köpa ett för båtbruk från Biltema för 399 kr! Nr 258004. Det finns även ett billigare instrument för 199 kr.
Björn J (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J:

Jovisst har jag också varit innne på den tanken, att ansluta en annan timräknare. men då måste jag ta upp ett nytt hål i instrumentpanelen, på en plats som idag inte finns, samt även framledes irriterar mig på den släckta LCD panelen i originalinstrumentet. Och så vet jag ju ändå inte motorns totala driftstid.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Jag försökte klistara in länken till Boatstuff. se och posta kommentar men fastnade i ett spamfilter.

Gå in på www.boatstuff.se . Väl där skriv t.ex. VDO i rutan *sök i hela butiken....* så dyker reparationssatsen upp.

Det finns även en Yotube-video som visar hur man gör.

Det verkar vara ett vanligt fel att presentationen av gångtiden slutar att fungera medan räknaren fortsätter att registrera. Jag köpte en biltemaräknare som jag satte i motorrummet men det vore bra att se den "rätta" tiden i sittbrunen.

//Christer

 

admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23

Jag installerade LCD-displayen från boatstuff i helgen. Det var smidigt, bara att följa filmen med instruktioner. Spänningen var stor när jag anslöt strömmen, och till min stora glädje visades drifttiden. Denna hade ökat med drygt 400 h sedan den gamla displayen slocknade, vilket visar att instrumentet har räknat hela tiden. Nu är det bara att hoppas på bra livslängd.

Det enda som krånglade var posten, tog över en vecka för ett vanligt brev.

/Lars