Hoppa till huvudinnehåll

Transientskydd

Carotina
Senast inloggad: 2023-05-19 - 07:25
Transientskydd

Jag undrar om en  Sterling Alternator Protection Device kan fungera som transientskydd i stället för startbatteriet. I fall jag går över till ett en batteribank system

Martin Lesen
Senast inloggad: 2023-09-24 - 18:50

Hej! Du behöver ingen Sterling Alternator Protection Device för att skydda generatorn mot transienter i ett batterisystem med bara ett batteri mer än när du har separat startbatteri. Det enda Sterling Alternator Protection Device gör är att skydda dioder och regulator i generatorn mot spänningsbortfall t.e.x. genom att någon bryter huvudströmbrytaren när motorn är igång. Det blir ingen skillnad oavsett hur många batterier du har.
Hoppas att jag har uppfattat din fråga rätt annars får du gärna förtydliga.

/Martin

Carotina
Senast inloggad: 2023-05-19 - 07:25

Jag borde förstås ha informerat att batteribanken ska bestå av Litiumbatteri. Och med det möjlighet att koppla bort vid för hög laddspänning (HVC). Och för att undvika en eventuell spik som röjer all kär elektronik ombord så måste det till något tänkte jag.

Martin Lesen
Senast inloggad: 2023-09-24 - 18:50

Hej!  Då blev det mer intressant läge. Jag skulle ha behållit blybatteriet till start och inte installerat Sterling Alternator Protection Device. 

Om du ändå vill ha ett enbatterisystem med litium tycker jag att du ska läsa på ordentligt för det finns många fällor. Här är en bra artikel https://pakryss.se/allt-du-behover-veta-infor-byte-till-litiumbatterier/
Kolla även vad tillverkaren av ditt litiumbatteri rekommenderar.

/martin