Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-18 - 16:21
Tallriksankare

Kent:

Det finns några olika modeller av tallriksankare på marknaden. De rosfria är oftast runda, Biltema har en som är fyrkantig liksom Hjertmans, medan Jula säljer en som är i princip 8-kantig. Finns det någon som vet om det i praktiken är någon skillnad på förmågan att greppa i botten på de här olika modellerna?

L Petersson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

L Petersson:

Om du slänger plätten i lera har det ingen betydelse. En som har kanter bör greppa lättare på annat slag av ankarbotten.
Björn J (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Björn J:

I min barndom på 60-talet vet jag att "farbröderna" själva gjöt sina blyplättar, detta gjorde man i navkapslar. Minns tydligt att navkapslar från Volkswagen (typ 1) 1200 var bra, när sedan 1300 modellen kom var navkapslarna annorlunda och det ondgjorde man sig över det. Varför just dessa navkaplar var bra vet jag inte, men möjligen att de är djupare än efterföljande. Någon hade tydligen fri tillgång till bly, en annan kände en smed som fixade stången med öglan i rostfritt. Hur man smälte ned flera kg bly vet jag inte, men troligtvis med en stor svetslåga. Bly smälter iochförsig i kokande linolja... Många av "gubbarna" vid bryggan jobbade ju på varven och i såväl på Lindholmen, Eriksberg och Götaverken måste det ha rådit "tvärdrag" för härifrån kom allehanda båtprylar, verktyg eller andra ha-att-bra-prylar. Samvetet var troligtvis ganska rymligt hos vissa varvsarbetere, eller kanske även hos andra som jobbade på mekaniska verkstäder och liknande. Min erfarenhet av blyplätt är att den är värdelös på sandbotten med ålgräs, där fick min plätt (arvegods efter far, det står VW i botten på den, han hette inte "Villy Wernersson") inget bra fäste. Annars vet jag att den får bra fäste på ren sand eller dybotten. Jag har ockå lånat båt som haft tallriksankare som jag draggat med. Idag kanske det inte är så miljövänligt att slänga Pb i sjön, visserligen tar man ju upp det igen... vet att detta också diskuteras bland sportfiskare som har sänken av Pb. Dagens tallriksankare ser ut att vara av rostfritt stål, men väger ju en hel del, kanske är det så att det finns Pb inuti? Misstänker att det gäller att ett tallriksankare har en talrik vikt så att det slår hårt ned i bottenmaterialet, samt att det har vassa kanter för att få fäste. Om det är runt, eller har olika mängd kanter kanske inte har så stor betydelse. När det gäller ankare så köper jag nästan alltid det billigaste jag hittar, det där med att "slänga pengar i sjön..." har här sin ordagranna betydelse, men jag brukar istället köpa ett tyngre ankare än vad båttypen kräver. Blyplätt eller tallriksaknare kommer nog aldrig ombord igen (eller överbord) för min del, det är vässad brucekopia som gäller nuförtiden. Annars finns det väl minst lika många åsikter om ankare som det finns båtmänniskor...
B.Molander (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

B.Molander:

Jag har till en 3,5 tonsbåt länge kört med Biltemas 12 kilos tallriksankare. Fungerar fint på ostkusten. En gång i skärgården utanför Trosa satt det fast. Oj vad jag drog. När jag hade linan lodrät gav det sig lite. Till slut släppte det och när det kom upp hade jag böjt tenen så den var parallel med tallriken. Tack vare Biltemas blötjärn var det bara att böja tillbaks och köra vidare. M.v.h. Björn
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Sambal:

Tallriksankaret (blyplätten) är en kvarleva från förr. Det har alla nackdelar och inga fördelar jämfört med t ex ett Bruce. För att det ska gräva ned sig måste det vara betydligt tyngre än motsvarande Bruce. När det har släppt gräver det aldrig ned sig på nytt, som Bruce. Ligger du på svaj och vinden vänder så är det klippt. Om det fäster i t ex dy så kan det vara mycket svårt att få upp, se B Molanders vittnesmål. Är det ett kritiskt läge kan det bli större problem än den böjda tenen. Ett Bruce kan man alltid "bryta" upp med hjälp av vinkeln på armen, hur långt det än har grävt ner sig. Den vinkeln gör också att du kan ha kortare lina än för en plätt. Alternativt får du bättre vinkel vid samma längd på linan. När ankaret väl har släppt taget från bottnen så ska det upp genom vattnet. Plätten gör hela tiden motstånd genom sin horisontella yta som exponeras maximalt. Ett Bruce skär genom vattnet och upplevs därför som betydlig lättare att dra upp till ytan. Ett Bruce kan du få att "segla" i önskad riktning när du sänker ner det. Kan vara bra när man inte hamnat riktigt rätt från början. Det gör att man också kan komma loss från kablar eller brygg-kättingar med ett Bruce. Man lyfter så mycket man orkar och släpper sedan tvärt. Då segla ankaret en bit åt sidan - förhoppningsvis bort från kabeln/kättingen. Slutligen har plätten ofta en massa skit med sig upp i skålen. Jobbigt att göra rent. Ett Bruce har inte alls samma förmåga att ta med sig botten upp. Till min Linjett 30 (3,2 ton) i Stockholms skärgård räcker ett 7,5 kg Bruce! Låt vara att jag ibland, i utsatta lägen, förstärker med 2 m kätting. Blyplätt - släng dig i väggen! Sen spelar det ingen roll om det så skulle vara 16-kantigt...
Kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Kent:

Vad jag förstår av de svar som hittills har kommit så är inte plätten så populär. Och det har tydligen ingen betydelse om plätten är rund eller har 4, 6 eller flera "flyn". Att plätten inte färste så bra på botten med sjögräs har jag varit med om, likaså att den kan bita sig fast rejält i lera/dy. Men, den är smidig att stuva undan.(bortsett från Biltemas 10-kg som har en ovanligt grov och lång ten). Inga vassa ändar som sticker ut och när jag nu funderar över ett nytt ankare, framför allt för akterförtöjning, är jag intresserad av er andras åsikter. På min nuvarande plätt har själva tallriken rostat bort och kvar är bara blyet, men den har fungerat tillfredställande i det skicket under flera år. Tar till mig Sambals erfarenheter om plätt vs Bruce. Enl vikttabeller behöver jag 10 kg plätt mot 7,5 kg Bruce. Så valet av ankare är kanske ändå givet. Plätten är dessutom dyrare. Tack för tips, men fler åsikter är ändå önskvärda.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, BTN. :

Jämförande mätningar på olika ankare, även den aktuella blyplätten, finns på SXK Båttekniska Internetsidor. Adress: www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Ankring&förttöjning + Rapport om ankarprov. Citat från kapitel 5: "Anledningen till att proven utförts med förlöpare av kätting är att detta är tradition på västkusten. Kättingen förhindrar att linan skavs av mot vassa stenar och annat på botten. Kättingen verkar dessutom genom sin tyngd som en ryckdämpare och ger också vid dragning en mindre vinkel mot botten för dragriktningen. Detta är oftast gynnsamt men det kan finnas vissa ankaren som inte tål denna lilla vinkel utan påstås fastna bättre med en större vinkel t ex blyplätt." Där finns också flera andra rapporter om ankring.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Björn J.:

Tallriksaknare kallas ju ibland även för "lunchankare" att bara slänga i litet snabbt för en kortare tilläggning. I min mening lika lätt att slänga i Bruce eller nån annan... Visserligen inga skarpa kanter och en massa prylar som man kan klämma fingrar i eller trassla in linan i, men håller då med Sambal om att plätten har fler nackdelar än fördelar. Kan väl bara få kommentera att även bruceankaret tar med sig en massa skit upp ur djupen, telekabalar, sopor, lera, dy, musselbankar, andra ankare, och stenar... Några gånger har mitt ankarspel arbetat väldigt tungt, då har det suttit fast en "kombarris" mellan flyna och tenen, det händer aldrig på ett tallriksankare. Jag har också provar sjöflygplansankaret CQR, men aldrig riktigt förstått vitsen med det, sällan fått bra fäste, mest klämt fingrarna i leden.
Staffan Bonde (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Staffan Bonde:

Stukankare är väl en Bruce-kopia så vitt jag vet. Jag drabbades av en otrevlig händelse, lyckligtvis i lätt väder. Vid lunchankring fäste inte ankaret, jag drog upp en bit, backade ut och ankrade om. Fortfarande inget fäste. Orsaken? Jo, mitt inne mellan de tre klorna på ankaret låg en rund sten (ostkustens rullstensåsar under vattnet!) och hindrade effektivt all ankring. Det hade aldrig hänt med ett CQR! eller en plätt tror jag. Men, nattankra med plätt - aldrig. Staffan Bonde
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 06:37

Björn J.:

Min brucekoia fiskade upp en blyad telekabel eller annan slags kabel i en av Bohusläns mest välbesöka hamnar en gång, spanade oroligt efter någon förbudsskylt i land, men det fanns ingen, inte heller nån markering i båtsportskortet. Jag vet att det går att ringa till den aktuella orten, och det lyser i husen på kvällarna så jag orsakade nog ingen skada... Jag vet inte om vi har rullstensåsar under vattnet i Bohuslän, men även jag hade en ganska så klotrund sten hårt fastkilad i bruceankaret, den var ganska svår att få loss. Om inte pyttarna har flyttat på denna sten, så ligger den fortfarande kvar på kajen i den inre hamnen på Bohus-Malmön.