Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Lina isf kätting? Svajboj

Leif Sundberg:

Jag vill byta ut min kätting till lina för att lina håller längre. Det är en svajboj. Hur lång bör linan vara (vattendjupet är ca 2,5 m)? Båten, en slank segelbåt, väger 4 ton. Har förstått att det är lämpligt med en ryckdämpare på linan, men placeras den bäst uppe eller nere på linan? Erfarenhet av lämpliga linor? Blyad borde varken göra till eller från, så det borde mest handla om tjocklek och om den ska vara inklädd på något vis. Hur hanterar man nedsänkning och upptagning av bojsten praktiskt då man har lina? Vi har en bojflotte där det finns en krok att haka i kättingen, fungerar det att slå en knop på klädd lina? Hur gör man när man ska göra omtag? Leif

Ove Thorin
Senast inloggad: 2022-06-28 - 18:59

Ove Thorin:

Hej Leif Hade det varit en ny SXK boj på västkusten hade linan vid 2,5 meters vattendjup varit ca 3,5 m. Bojstenen hade vägt ca 1,5 ton, i den hade ett 51 mm hål borrats som klätts med först en vattenslangslang på 50 mm inuti den en vattenslangslang på 40 mm som går upp ca 1 m över stenen. Genom vattenslangarna och stenen träs en plastklädd moringlina på 30-32 mm med en stor knut under stenen. Vi har inget under vattnet som kan korrodera. Denna konstruktion tror vi håller länge utan tillsyn. Bifogar skiss på bojstenskonstruktionen. Hälsningar Ove
Leif Sundberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Leif Sundberg:

Först ett stort tack till Ove för svaren ovan. Jag pratade i dag med två båthandlare. - De svävade på målet när det gäller linlängd men lutade åt 2 ggr vattendjupet för att minska risken att bojen lättar stenen. Jag har 700 kg sten, så jag lutar åt Oves svar med 3,5 m i stället för 5 m plus marginal för "knoparna". - Ryckdämpare tyckter de är helt onödigt. Någon som har erfarenhet? - Inklädda linor finns bara som blyade och motivet är att linan inte ska flyta upp, vilket låter vettigt. - Nedsänkning av bojsten och lina löses med en eller flera linor av lämplig längd. Tar man dem dubbelt så kan man knyta loss dem när man växlat över till nästa lina. - Upptagning för inspektion löser man med att sätta fast öglor med vajerlås på linan allt eftersom man lyfter. - Flytkropp behövs på linan så den inte gnager mot stenen etc. Återstående frågetecken: - Hur länge håller schackeln och rörkausen nere vid stenen? - Finns risk att stenen flyttar på sig? Linlängden kanske har betydelse. - Behövs ryckdämpare mellan boj och sten nu när det inte finns någon kätting som i alla fall marginellt dämpar ryck? Leif
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Ryckdämpare är måste du ha det är a o. Det är rycken som kan få stenen på glid! Vad är det för botten där du skall lägga bojen?

 

Anders

 

Ove Thorin
Senast inloggad: 2022-06-28 - 18:59

Ove Thorin:

Hej Leif Det jag redovisat gäller SXK bojar på västkusten av nya sorten. Det kan naturligtvis skilja mellan en boj för permanent förtöjning och en SXK boj. Vid en SXK boj ligger man inte om vinden är mycket kraftig och läget är utsatt. Vid nedsänkning av våra bojar har vi ett extra hål med lina bara för för nedsänkning. Vi har inga ryckdämpare på våra bojar, bojen får verka som ryckdämpare. Vi har inklädda linor med en flytkropp monterat. Vi har ingen metall under vattnet, på linan sätts en knop under stenen. Vi har så stora stenar att vi bedömmer att en båt inte orkar flytta på stenen. Bifogar bild på stenen med boj.
edvin04
Senast inloggad: 2020-12-12 - 16:14

Edvin:

En variant som vi provat i vår hamn på ostkusten. där vi har 2 ggr djupet på lina-kätting. I stenen fäster vi en 20 mm kätting L = djupet + 0,5m. + 20 mm polypropolen ( flytlina)L = djupet. Linan fästes med kaus och schackel eller knyts fast med 2 varv i kättingen och dubbla halvslag runt egen part, den lösa änden tejpasfast mot linan. De grova kättingen ligger i dyn 90% av tiden och rostar minimalt, samt är en bra ryckdämpare vid sjö och vind, båten ligger bättre stilla vid oroliga vindar då kättinge håller emot. Stenen går att lyfta i kättingen, kontroll av linan ned till kättingen kan göras lätt varje år. Dykare kan kolla sten och kätting vart 5 år. Under de 20 år som vi prövat detta system har vi aldrig behövt byta kätting eller schackel vid stenen. Under bojen fäster vi 0,5 m grov kätting så att bojen ej tippar. En hink med lämpligt hål i botten träs över bojten, och blir en lämplig förvaring av bojlinan vid behov. Flytlina behövs, så att den ej kan sjunka och fastna i stenen, linor som nöts av mot stenen finns det många exempel på.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Magnus:

Denna variant erbjuder dubbel bojlina som kan rundhalas och på sikt bytas utan dykning. Rundhalning med någon dm 2 gånger per år flyttar nötpunkterna. Den får ligga i över vintern och ser ut att klara det fint. Men det är inget större istryck på platsen.
Bifogade filer
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, SXK-BTN:

I bilagan finns en idé som är tänkt att ge: fjädring upprätt boj lite slitage Idén var tänkt att provas för några år sedan, men experimentatorn fick förhinder. För lågt slitage var Constriktorknopen i åtanke.
Bifogade filer
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

I min bojsten satt redan en grov lång kätting, så jag valde att sätta lina i den med flytboj. Tar varje år upp bojen och linan och ersätter dem med  både en tunn lina till en plastdunk och en lina till land. Får varje år flytta linan ett par länkar närmare bojstenen. De länkar som linan sitter i rostar, de närmare bojstenen rostar inte i nämnvärd omfattning. Det har gått 16 år nu och jag har samma kätting som jag använde 2001-2011 som vanlig bojkätting och nu har liggande mestadels på botten med en lina upp till bojen. Lyfte stenen för några år sedan och då var kättingen och öglan i stenen i det närmaste opåverkade. Jag har en fastskruvad korg till linan på bojen och inplastade borraxlar hängande under. Då linan inte väger nämnvärt har jag minsta Örnbojen. Använder kort ten på bojen men har ändå haft problem med att tenen slår emot friborden. Byter nu i en annan tråd till rostfri ten och den har jag gjort väldigt kort på bojens ovansida och extra lång på undersidan. Har säkrat tenen både uppåt och nedåt så den inte kan glida ur läge. Jag är mycket nöjd med lösningen lina i kätting.

Leif

Ove Thorin
Senast inloggad: 2022-06-28 - 18:59

Hej

En lite uppföljning, det finns på västkusten enligt senaste listan 90 SXK-bojar. De först utsatta med den nya konstruktionen går i år in på sin fjortonde säsong. En boj har havererat då någon dragit av linan vid knuten under stenen, linan skall hålla för minst 10 ton. Ett par har kantrat då tyngden under bojen släppt då den på de först utsatta bojarna endast fästes med lina under bojen, nu fästs tyngden också med linor runt den grova linan. En av dessa kantrade bojarna har tagits in då skyddet i botten på bojröret lossnat och linan där skavs mot bojröret. SXK-bojarna ligger ute hela året.

Hälsningar Ove