Hoppa till huvudinnehåll
LudvigHammarberg
Senast inloggad: 2014-10-05 - 23:18
Jordning

Ludvig Hammarberg:

Hej, Jag har en stålbåt med en isolertransformator instalerad för 230V systemet. För tillfället tar jag jorden till 230V systemet från skrovet men ska nu montera en sintrad jordningsplatta. Jag har även behov av jordning av 12V systemet och planerar dessutom att installera en kortvågsradio som kräver jord. Finns det något som hindrar att man anväder samma jordningsplatta för dessa tre applikationer? Och hur vet man hur stor den sintrade jordningsplattan ska vara? Jag tar gärna del av andra tips och erfarenheter som kan vara till nytta i sammanhanget. Mvh Ludvig

Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 00:14

Ulf Bergenlid, SXK Btn:

Man kan ifrågasätta om det verkligen behövs en sintrad jordplatta utöver den jordning som själva skrovet utgör även om det är målat.
tlundg
Senast inloggad: 2024-04-17 - 20:31

Thomas Lundgren:

Hej Ludvig, En sintrad kopparplatta för jordning är fysiskt "väldigt" liten. Min är cirka 10x20 cm men då den består av mängder med små koppar kulor ger den en markant större yta mot vattnet. Jag vill mínnas att den storlek jag har ger cirka 1,5 kvm. Det finns större sintrade kopparplattor om man behöver ytterligare jord. Men med en stålbåt så är jag, liksom Ulf, lite tveksam till nyttan samtidigt som den garanterat inte försämrar något. :) Jag kör kortvågsradio på min platta som jord men mycket gott resultat. Utöver detta har jag en 25 kvmm jordkabel liggandes ifrån för till akter (i kölsvinet) som är ansluten till jordplattan. Detta för att skapa ett virtuellt jordplan. Denna lösning är lite ovanlig men har för mig fungerat mycket mycket bra. Mvh. / Thomas.
LudvigHammarberg
Senast inloggad: 2014-10-05 - 23:18

Ludvig Hammarberg:

Hej, tack för synpunkterna, jag tror också att skrovet ger fullgod jordning, men jag är orolig för de galvaniska spänningar som jag tror kan uppstå. Jag vet inte om det är brukligt att ta sin 230V jord från skrovet om man har isolertransformator? Och jag vet inte heller om det kan vara skadligt att jorda kortvågsradion i skrovet? Mvh /Ludvig
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, medl i BTN. :

Galvaniska spänningar och eventuellt galvanisk korrosion uppstår om två olika metaller samtidigt har kontakt med varandra och samma elektrolyt, i detta fall sjövattnet. Förefaller inte tillämpligt på din fråga om du avstår från bronselektroder. Vid isolertransformatorn slutar landnätets skyddsledare i intet, och båtnätets skyddsledare börjar i intet. Den senares andra ände har förbindelse med vattnet via stålskrov och propelleraxel. Radiojordning i stålskrov har varit normalt under de 100 år som marinradio har funnits.
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-19 - 00:14

Seawolf:

Det där med bilder och ord... Land-jord slutar som sagt i intet, eller i isolertransformatorns järnkärna eller skyddskåpa för isolertransformatorn. Båtsidans gröngula jord är hopkopplad med båtsidans nolla. Denna är sedan jordad till båtens jord, i ditt fall stålskrovet. Om en person då kommer i kontakt med båt-fas, och samtidigt båtens jord (=havet), så kommer en ansluten jordfelsbrytare att upptäcka att det inte kommer tillbaka exakt samma ström i båt-nollan som går ut i båt-fasen, och bryta.