Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-03-28 - 12:53
Automatsäkringar

Joakim Nömell:

Hej. Jag har letat på Clas Ohlson, Elfa med flera efter säkringshållare i list men med automatsäkringar, finns sådant för svagströmsystem? Skulle vilja ha något smidigt istället för glassäkringar. Tacksam för tips =)

Björn Johansson (Bj) (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 16:27

Björn Johansson (Bj):

Ta en titt på Biltema, och denna sajten: http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=87453 Jag har inte provat dessa säkringar själv, så jag kan inte uttala mig om kvalitén, men de är ju rätt så billiga att ett provköp kan vara befogat. Jag har liknande själv i mitt elsystem, men de kommer från Volvo Penta och såldes säkert till ett mycket högre pris någon gång. Bj.
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 16:27

Seawolf:

Biltemas automatsäkringar verkar vara rätt 'tröga' dvs, det tar förhållandevis lång tid innan de löser ut. Detta gör att man bör behålla de speciella små glasrörssäkringar som ofta medföljer elektronik, de är snabbare och begränsar skadan bättre i elektroniken om det blir fel inne i instrumentet.
Olof Nordell
Senast inloggad: 2024-03-03 - 15:39

Olof Nordell:

Det finns olika typer av automatsäkringar. Kolla vilken typ de säljer. Billiga automatsäkringar kan förorsaka stort spänningsfall, vilket kan vara problematiskt i en segelbåt. Bra automatsäkringar säljs bl.a. av Odelco och Hjertmans, men de är betydligt dyrare.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekr. i BTN. :

En liten jämförelse mellan säkringar finns i rapporten "Varm och skön båt" som finns på adressen: www.sxk.se + Fråga om teknik + Båtteknik + Övrigt. Kopia av texten: 3. Val av typ av säkring. Ledningen behöver en säkring som skyddar mot farliga följder vid fel såsom kortslutning. Nackdelen i detta sammanhang är att säkringen ger spänningsfall. Olika säkringstyper för 15 och 16 A inklusive hållare har provats med avseende på spänningsfall. Skillnaden mellan keramisk, rund bilsäkring 6x25 mm och flatstiftsäkring typ autofuse var marginell. De hade spänningsfallet 0,13 V. Automatsäkring med flatstift typ ETA 1610-21 hade något lägre spänningsfall, 0,10 V. Detta tyder på att typen av säkring ej är viktig, men automatsäkring ger en liten vinst.
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 16:27

Joakim Nömell:

Tack för Biltema länken men det verkar inte riktigt vara det jag är på jakt efter. Jag skulle vilja ha en hel list med säkringar i elskåpet i båten motsvarande den rad säkringar som sitter där idag men det verkar inte finnas. Det ska alltså inte vara säkringar för pannelmontage.
Lars K. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 16:27

Lars K.:

Det är troligen vanliga säkringar för hus och hem som du har idag. Gå till närmaste elaffär eller byggvaruhus så hittar du nog vad du söker. Jag har den typen i min nuvarande båt och det satt även i den förra.
Dick Pettersson
Senast inloggad: 2014-05-12 - 20:12

Dick Pettersson:

Varför automatsäkringar? Hur ofta "går" säkringar ombord? /Dick
Ulf Bergenlid (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 16:27

Ulf Bergenlid:

Instämmer med Dick. För min del föredrar jag flatstifts- säkringar. Möjligen har äldre runda bilsäkringar samma övergångsmotstånd då de och säkringshållaren är ny men de får högre övergångsmotstånd efter någon tid p.g.av korrosion. Ulf.
Dick Pettersson
Senast inloggad: 2014-05-12 - 20:12

Dick Pettersson:

Visst! Flatstiftssäkringar är bra. Används ju av bilindustrin. Finns från 1A till 30A. Finns också som automatsäkringar/överströmsskydd från 6A till 30A. Se ELFA katalog 53 sid. 15. Lämpliga hållare finns i samma katalog bl.a. på sid. 25. Även glasrörssäkringar s.k. finsäkringar 5x20 mm är användbara. Finns från 0,05A (50mA) upp till 10A (15A) och ett stort antal varianter beroende hur de skall användas. Hållar finns i en mängd utföranden. De gamla s.k. bilsäkringarna påstås ha orsakat bilbränder. Bör bytas ut! /Dick
Kenneth Svensson
Senast inloggad: 2015-11-24 - 16:38

Kenneth Svensson:

Säkringar ombord?? Det finns säkringa och säkringar men det som är den stora skilnaden är kvalitet och säkerhet. Vad jag menar är att i vissa installationer krävs att en säkring är trög eller snabb. En länspump har behov av en trög säkring t.x. Och en snabb bör man ha till typ instrument. Personligen rekomonderar jag att man skall ha en panel med säkringa och gärna en automat typ med en signal att den har löst ut + att de är kapslad från väta. Vad händer om några år?? Vad händer om du blir strömlös/ säkringen har gått sönder vid ett "skitväder"? Leta efter säkringar? Banka huvudet? Nä!! Gör en riktig installation en gång. Låt det gärna kosta. Jag lär ut el/motor lära i Skåne och har sett en massa "skit" installationer som förorsakar problem.