Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-03-28 - 12:53
Är Deltaankare bra?

Rolf Karlsson:

Jag står i begrepp att köpa ett nytt huvudankare till en 4,5t segelbåt. Har i många år använt en 10 kg Brucekopia som i stort sett fungerade bra till min gamla 2,5t segelbåt. Har nu funderat på ett 16kg Deltaankare istället. Är det nån som har erfarenhet (goda/dåliga) av detta ankare och gärna i jämförelse med tex. Bruce och CQR?

Rustica
Senast inloggad: 2023-09-19 - 22:23

Gunnar Åkerlund:

Förutom att bekräfta Deltaankarets goda egenskaper på botten, tycker jag att det har en bättre "självrätande" förmåga när det ska upp på ankarrullen. Det hamnar oftare på rätt köl än vad Bruce gör. 16kg Delta på 6 ton båt har fungerat utmärkt hittills under 5 år. Bruce är också ett utmärkt ankare, men man ska komma ihåg att alla kopior inte är tillräckligt skarpa och inte heller är smidda.
Vindil
Senast inloggad: 2020-11-03 - 15:34

Hej

Bruce funkar perfekt på mjuka bottnar (st Anna) Men inte på hårda sandbottnar (Bottenviken)

Delta funkar perfekt på hårda bottnar men kan "glida" i mjuk lera där Bruce griper något bättre.

Smaken är som baken...

 

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekr. i BTN.:

Det efterfrågade ankaret med flera omskrivs i artikeln "Ankare och ankring" som finns på: www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Ankring & förtöjning.
Bifogade filer
Anders Svensson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02

Anders Svensson:

"Sedan kom Bruce som sades vara en utveckling från förankring av plattformar (vilket konstigt argument för fritidsbåtar...)" Plattformar ankras på djupt vatten med stora, tunga ankare, och då är det värdefullt (på alla sätt) att ankaret håller bra med "kort lina". Då kan man tänka sig att ett litet sådant ankare skulle fungera med litet kortare ankarlinor, vilket säkert är en fördel för småbåtar också. Annars är ett Delta-ankare är ett utmärkt val, precis som Bruce. Båda kan skära genom lätt sjögräs, men de tränger inte genom tjockt sjögräs. Tänker man stuva sitt ankare på stäven (eller motsvarande) kan man gärna kolla vilket av dessa två som "ligger bäst" på rullen - större är inte skillnaderna. Alternativt - vilket är lättast att stuva... Att ankra "rätt" och ha tillräckligt med kätting/lina är det allra viktigaste - precis som redan sagts.
kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Detta ämne är ett "evighetsämne" med vitt skilda uppfattningar. Jag har ankrat på många platser i Europa och därmed på olika ankarbottnar. För flera år sedan var det CQR som gällde som huvudankare. Det var och är fortfarande mycket dyrt. Sedan kom Bruce som sades var a en utveckling från förankring av plattformar (vilket konstigt argument för fritidsbåtar...). Långfärdsseglare ankrar ju nästan jämt och vad använder de? Jo många byter till Delta som har en stor fördel genom att det skär igenom bottenvegetation. I normalfallet fungerar detta ankare alldeles utmärkt men ändå modifierar en del ankaret genom att öka tyngden i spetsen ytterligare så att det ännu lättare skär ned. Givetvis finns det många andra typer av ankare men vi berör här enbart huvudankare. Köp du ett 16 kg Delta med så mycket kätting/lina som du anser vara praktiskt - vad och hur mycket är ett annant "evighetsämne
Olof Nordell
Senast inloggad: 2024-03-03 - 15:39

Olof Nordell:

Vi har sedan två år tillbaka ett 10 kg Delta till vår Fortissimo, 33 fot, ca 4,5 ton. Fungerar mycket bra som häckankare, hittils inga problem med att det inte fäster direkt. Vi har 56 m Ankarolina och ryckdämpare i gummi på kort lina plus kort kätting. Eftersom Ankarolina är väldigt stum är det viktigt med bra ryckdämpare. Vi brukar inte ligga på svaj, men då bör man nog satsa på ett Deltaankare på 16 kg. Tidigare hade vi ett Danfortankare på 7 kg plus kätting som vi draggade med då och då. Inte lika kul!
Anders J (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02

Anders J:

Kanske dumt med ytterligare ett inlägg i detta "evighetsämne", men under sommarens övernattningar med akterankare och stävförtöjning i naturhamnar i Stockholms södra ytterskärgård så har jag flera gånger fått slita som en galärslav för att få upp inte bara kätting och ankare utan också en sten som passar perfekt i Brucankarets "hand". Att "vända" ankaret för att "hälla ur" stenen är tungt, svårt och medför risk för skador på mig själv och båten. En gång var det ren sugpassning och stenen satt hårt fast. Dessutom är det ju så att kombinationen Bruce/sten inte längre är ett fungerande ankare, trots sin oerhörda vikt! Nu har jag fått nog av stenlyftande och köper ett Delta till nästa seglats.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02
Delta ankaret är jättebra. Om du ligger på svaj kan du pröva min ide'. Jag lägger först ut ankaret och c:a tre gånger djupet med kätting. Sedan har jag en 10 kgs plätt som sitter fast i en stor rostfri hake. I plätten sitter också en 10 mm lina. Linan kan vara allt från 10 - 20 meter. Nu drar man kroken över ankarkättingen och låter den (och plätten) glida ner över ankarkättingen. Låter du den gå ända ner till ankaret fungerar detta ungefär som ett 10 kg tyngre ankare. Låter plätten glida ner på mitten får du en ordentlig ryckdämpare. Sedan kan du pröva fig fram med olika utsläpp av plätten för att hitta det läge du tycker är bäst. Beror oftast på vindstyrkan. Jag ligger på svaj 90% av tiden och jag har aldrig haft några problem. Min båt väger över 10 ton. Kom ihåg att det oftast är ryck som får ankaret att lossna. Lycka till!
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02

Det övergripande resultatet av alla tester jag tagit del utav, sam Lewmars egen rekommendationtabell, är att med Bruce ska du välja en storlek större än du gör med Delta. 16 Delta = 20 Bruce etc. En annan direkt skillnad är att Delta inte lossnar lika distinkt vid vindvrid som Bruce gör. (Som häckankare är alltså int eBruce fullt lika dåligt). 

16 Delta sitter på många cruisingbåtar på 7-8 ton så du har bra marginal. Sweden Yacht 390 tex. 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02
Delta ankaret är definitivt ett bra ankare. Finns bättre men endast till ett betydande merpris. ( rocna, Manson, Ultra, spade). Alla ankare som är satt korrekt brukar hålla bra. Det är alltid svårt att "sätta" ett ankare med kort kätting. Använd därför 3 x ankardjupet + 10 m. Viktigt att komma ihåg de där sista 10 metrarna. ( 3x ankardjupet är inte tillräckligt). Ett annan regel som fungerar bra är 5 x ankardjupet. ( blir ofta samma som 3 x ankardjupet + 10 m) Är det trångt på ankringsplatsen samt fint väder kan man korta kättingen efter att ankaret är satt.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-28 - 14:02

Jag har i över 20 år haft ett äkta Bruce på  på 7.5 kg till min 3 ton segelbåt. Har använt blyad lina-ingen kätting. Detta ankare har bara vid några få tillfällen -kanske sammanlagt 10-vägrat fästa-då vanligen på grund av sjögräs.

För 2 år sedan bytte jag till ett äkta Delta på 6 kg. Till min stora förvåning vägrade det att fästa ett antal gånger (4-5?) under en och samma säsong där det 'borde' ha funkat-lerbotten. Ömsom som akter ömsom som svajankare. Tillfälligheter...?-nja. Jag använde det under liknande förhållanden som det gamla  Bruceankaret. Jag noterade också att när det funkade vilket det förstås för det mesta gjorde-var det ofta svårt att få upp. Fick flera gånger köra loss det med motor.

Efter säsongen med 6 kg Deltat bytte jag tillbaka till 7.5 kg Brucen vilken funkade bra som vanligt efterföljande säsong.

Jag har också ett 10 kg Delta som jag använt under 'utsatta' förhållanden utan anmärkning.

 

Kan det vara så att Deltat behöver väga minst 10 kg för att funka bra? 

Vindil
Senast inloggad: 2020-11-03 - 15:34

Hej 

Jag har både Delta och Bruce på min Diva 35 båda på 10 kg.

I riktigt lös lera (dy) tar Bruce bättre men på alla andra bottnar är Delta bättre störst skilnad är det på hård sandbotten där Bruce bara glider medan Delta gräver ned sig effektivt och sitter.

Vid vindvridningar så har jag aldrig upplevt problem med Delta medan Bruce kan glida en längre bit innan det får nytt fäste.

Min Slutsats: Delta fram och Bruce i aktern i alla fall i St Anna o STHLM skärgårdar.

 

Mats/Vindil