Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-03-28 - 12:53
Andra länder

Tomas:

Vi funderar på att ersätta fotogenspisen med gasspis, men har hört att man har olika flaskor och olika anslutningar i olika länder. Och att det kan vara problem med att fylla/byta gasflaskorna. Vet någon var man kan hitta information om detta -- för segling i skandinaviska/europeiska vatten ? Vilka olika typer finns ? Vilka är utbytbara med varandra ? Vilka adaptrar kan man använda, får man använda ? Vad heter gasol på olika språk ? Används olika gaser i olika länder ?

tlundg
Senast inloggad: 2024-03-03 - 20:43

Thomas Lundgren:

Hej, Jo, gasol är ett problem men det är lösbart. Och problemen tycker jag inte är större än att fördelarna med gasol framför andra bränslen uppväger problemen. Gasol är mer av ett varunamn. Utomlands använder man propan och butan som är gasernas riktiga namn och de namnen på gaserna torde vara universella vart du än kommer i världen gissar jag på. Gasol i Sverige är normalt propan (i alla fall för båtar). Det finns skillnader mellan propan och butan som jag just nu inte har i huvudet och boken som beskriver detta ligger i båten. Men du kan normalt köra vilket som på din spis i båten även om den är byggd för propan men den kommer att fungera bättre och längre med propan än med butan. Så var det då det här med flaskor. Den svenska standarden är svensk och inte direkt kompatibel. Min lösning hittils har varit att köpa flaskor lokalt ihop med en passande regulator och sen kopplar jag in den regulatorn i gasolboxen på slangen som finns där. När jag lämnar det landet jag har köpt flaskan i lämnar jag också in flaskan om jag jag har något annat att använda så länge tills jag hittar en ny lokal flaska att köpa och så vidare... Det går att fylla svenska flaskor i många länder men det kräver normalt att man tar sig till en gasdepå. Dessa ligger självklart inte i närheten av den gästhamn eller stad man är i, är bara öppen mellan typ 7 och 16 och att transportera en tom och ännu värre en eller flera fulla gasolflaskor på buss, tåg eller med taxi är inte alltid populärt. Beroende på hur långt bort du skall segla så är mitt tips att ha med dig så mycket gasol du behöver. Vi är aldrig färre än 4 personer i båten och vi lagar rätt mycket mat, bakar och kokar vatten när vi inte har landström till kaffe och te. Vi gör av med en 6 kilos flaska (flasktyp PA6) på något över 3 veckor. Med 3 flaskor som vi har med oss så klarar vi oss alltså i cirka 10 veckor. Mvh. / Thomas.
Carlmagnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 14:09

Carlmagnus:

Tomas. Tala med Fogas eller andra inom Gasolgruppen. De har svaret på flera av dina frågor. Beträffande olika flaskor, storlekar, ventiler, regulatorer mm, kan Du studera nedan angivna hemsidor. På nätet finns flera artiklar skrivna av husvagnsturister, vilka flyttar sig mellan olika länder i Europa. Där kan Du också hitta information, mer praktisk sådan. http://www.fogas.se/ http://www.gasolgruppen.se/ http://www.e-lpg.com/index.asp http://www.reimo.com/ http://www.alde.se/ . Hälsn //Carlmagnus.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 14:09

Tomas:

Thomas och Carlmagnus -- tackar för bra info. Hälsningar Tomas
Anders (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 14:09

Anders:

Hej Har sedlat runt i Europa i mer än 5 år. Glöm det där med gasolbolagens adeptrar och att fylla svenska flaskor utomlands, det är olagligt dessutom. Vad jag gjort är att göra adeptrar själv till min svenska flaska med olika lands kopplingar i den andra ändan. Kommer jag till ett nytt land, "lånar" jag en fylld flaska, skruvar fast mina överförings adeptrar, hänger upp den lånade flaskan upp och ner och låter tyngdkraften verka. Funkar perfekt. Dessutom tror jag inte jag träffat någon långseglare som inte gör så här.
tlundg
Senast inloggad: 2024-03-03 - 20:43

Thomas Lundgren:

Anders, Jag har hört av flera att det är så de gör men många säger också att det är svårt att få över all gas från den upphissade flaskan till den egna. Har du någon uppfattning om hur mycket av gasen i procent du får över? Någon har också sagt att det tar lång tid - minst ett dygn har jag hört. Är det något du kan bekräfta eller dementera? Mvh. / Thomas.
Håkan Börjesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 14:09

Håkan Börjesson:

Vi har svenska flaskor ombord och har i stort sett alltid lyckats fylla dem utan större problem. För mindre än en vecka sedan fyllde vi vår ena PA 11 på Rhodos. Kostnad Eur 11:- I alla länder utom Frankrike (runt Medelhavet) har vi kunnat fylla utan besvär. Vi lämnar aldrig med några speciella adaptrar till gasbolagen. Vi har aldrig ägnat oss åt att fylla någon flaska på egen hand. Skulle det vara svårt att fylla svenska flaskor har vi en campinggasflaska på reserv och kan vänta till nästa hamn innan vi fyller. Har seglat i Medelhavet i 7 år. Mvh Håkan Börjesson
Tore Fridh
Senast inloggad: 2023-12-12 - 17:08

Då är det inget problem med gas 2017 då :) 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-03-29 - 14:09
Vart fyller du en svensk flaska i Italien. Vi är nu i Rimini och gasolen är helt slut Tacksam för all hjälp vi kan få. John Hansen. Johnhansen13@gmail.com.