Hoppa till huvudinnehåll
Zuleika
Senast inloggad: 2017-06-13 - 20:49
Svenskt båtliv

Svenskt Båtliv - Sammanslagning och/eller sammanarbete.

 

Planerna på att samla Båtunionen (SBU) och Seglarförbundet (SSF) under samma tak med namnet Svenskt båtliv har pågått under några år och inom SBU förefaller det bli en alltmer laddad fråga ju närmare man kommer ett avgörande. Det finns onekligen starka krafter inom SBU som absolut inte vill ha den föreslagna organisationen och i samband med detta skriver Svenska Kryssarklubbens ordförande Anders Persson i På Kryss nr 6-12 att det kanske vore bättre att SXK och SSF går samman eftersom dessa har flera gemensamma intresseområden än SBU och SSF. Han antyder också att ekonomiskt stöd från Svenska idrottsförbundet skulle vara en av anledningarna till SBU:s önskan om samgående. De som arbetat med frågan inom SBU anser att det finns flera fördelar med en gemensam organisation i ett långsiktigt perspektiv, men en fråga som ständigt framförs att det råder helt olika kulturer i ”unionen” och seglarförbundet och att SBU som har betydligt flera medlemmar skulle behöva underordna sig SSF:s stadgar på grund av samröret med Idrottsförbundet.

 

Alla inblandade parter är nog överens om att samarbete är bra, men att slå samman organisationer som inte självklart har gemensamma mål är ett risktagande som kan skapa mera splittring än samordningsvinster. Eftersom SBU, SXK och SSF har ett avsevärt antal gemensamma medlemmar vore väl den optimala lösningen att alla tre organisationerna en gång för alla satte sig ner och samordnade sig under namnet Svenskt Båtliv. Jag skulle gärna se att det fanns ett gemensamt kansli för att enkelt samordna det som låter sig samordnas. Betydligt bättre för kommunikationen mellan organisationerna och mera kostnadseffektivt. Detta skulle också göra det betydligt enklare och effektivare att fördela sysslor mellan organisationerna och det kanske också skulle bli enklare för varje organisation att profilera sig genom sina hjärtefrågor.

 

För min egen del spelar det ingen roll om det blir sammanslagning eller inte. Det som är avgörande är att vi som tycker om vatten och båtar har företrädare med tillräckliga resurser för att bevaka våra rättigheter gentemot stat, kommun och andra eventuella motparter. Det är också betydelsefullt att våra båtlivsorganisationer i möjligaste mån sörjer för att medlemmarna tar sitt ansvar för den frihet vi än så länge åtnjuter i våra skärgårdar. Därför ser jag ingen annan utväg än intimt samarbete.

 

Hans-Jörgen Alsing, Söderala