Hoppa till huvudinnehåll
JohMey
Senast inloggad: 2023-09-01 - 13:25
Flagga!

Hej!

Har en liten undran.Är en norsk medborgare bosatt i Sverige sedan många år.vad är det för flagga som gäller för mig?har förstått att det är ägarens nationalitet som gäller.just nu seglar jag bara enbart i sverige.ska jag segla med norska flaggan i aktern och svenska flaggan i spridaren?

Funderar på norska unionsflaggan.kan det vara ett alternativ?tacksam om någon som vet lite mera om detta kan hjälpa mig.

Båten är förövrigt 9.60 m * 3.30m 

Mvh Johnny 

towa
Senast inloggad: 2023-12-07 - 11:22

Hej Johnny

I Sverige finns få bindande regler om fritidsbåtars flaggning, men många åsikter och rekommendationer. Kryssarklubbens hittar du här  https://www.sxk.se/batliv/flaggreglemente 

Så norsk flagg i aktern är korrekt och svensk gästflagg under styrbord spridare anses artigt.
Den ska i så fall föras ensamt och eventuella klubb- och andra flaggor/vimplar flyttas till under babord spridare. (Att sätta olika nationsflaggor på samma sejnfall, samma stång, anses direkt förolämpande, gör inte det.)

Andra svenska segelsällskap har liknande regler, men de kanske avviker från regler och rekommendationer i Norge. Unionsflaggor kan uppfattas kontroversiellt -- du skulle förmodligen mötas av både kritik och uppmuntran i Sverige -- men jag föreställer mig att i Norge skulle kritiken bli vanligare. Vanligen rekommenderas starkt att i Sverige undvika privata, lokala, regionala, övernationella och kommersiella flaggor -- även om de inte är förbjudna -- istället för respektive nationsflagga. I andra länder kan sådant vara brottsligt och straffbart.

I synnerhet i närheten av, och i kontakt med, svenska myndigheter -- kustbevakning, polis, tull och militär -- bör fritidsbåtar föra korrekt nationsflagga.

Hälsningar towa