Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Bojflagga

Hej!

Låg ute på en av sxk:s bojar under ett oväder med vindbyar på 18 sekundmeter.

Satte upp bojflaggan, men tvingades ta ner den igen. Detta på det enorma oljud den förde i den kraftiga vinden. Det lät som den pappskiva man satte fast på cykel som gjorde att det smattrade mot hjulekrarna när man cyklade.

Som femårig grabb lät det häftigt, men bojflaggans smattrande var ingen höjdare, nu när man inte längre är 5 år gammal.

När man testade flaggan, hade man den hissad i en flaggstång på land och den höll tydligen i många år.

Hade de som utförde testen varit i närheten av flaggan i hård vind eller slagit på hörapparaten, så kanske vi sluppit denna skräpflagga.

Varför inte ett större klistermärke som skall sättas fast på en väl synlig plats på akterspegeln, då skulle den väl inte kunna missas av någon.

/Contrastseglare

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:22

Första gången jag skulle ligga för boj i år pratade jag med en annan SXK medlem och hans tips var att sätta bojvimpeln under sprayhooden för att slippa oljudet vilket jag har gjort i sommar.

Har noterat att det är fler som praktiserar detta.

tlundg
Senast inloggad: 2023-12-07 - 15:55

Om man inte vill att bojflaggan skall smattra i lite hårdare vind så finns det några möjligheter.

Bäst och enklast är - Gör ett veck utmed långsidorna cirka en centimeter ifrån kanten och vik in kanten hårt. Flaggen blir då mycket styvare och fladdrar inte. Ett förslag till nästa år är att göra en liten "vikmarkering" på flaggan redan i trycket så att detta når alla som tar i den.

En annan variant är att plasta in den i en lamineringsapparat. Det gör den ännu mer hållbar än vad den redan är. Om man planerar att ha flaggan uppe dygnet runt under ett helt år så kanske detta är det bästa alternativet. Men tanken med flaggan är just att den skall hissas när man ligger vid en boj. Inte att ha den uppe hela sommaren och ännu mindre året runt. Flaggan håller utan problem för att vara hissad 6 månader i sträck. Till våren kommer en ny flagga i en ny färg så man behöver inte spara den gamla.

Att hissa den under sprayhooden är också en möjlighet som skrevs ovan. Med risken för att man får en kommentar ifrån någon annan båt av typen "Var har du din flagga då?" eller tråkigare "Flytta på dig - du har ingen flaggan!".

Det gamla boj-klistermärket var inte väl symligt, placerades på alla tänkbara och otänkbara platser på båten och gav inte så sällan upphov till just kommentarer som "Flytta på dig - du har inget klistermärke!". Dessutom vill inte alla båtägare sätta klistermärken på sin båt. En flagga lämnar inga märken, inget klister och syns mycket tydligare. Även om missbruket av bojarna är långt ifrån borta så är känslan ifrån många att det har minskat lite i år.

Mvh. / Thomas.

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:22

Hej, tipset om att plasta in bojflaggan i en lamineringsapparat är INTE att rekommendera!!

Flaggan är inte gjord av papper, det bara känns så. Materialet är ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer och de smälter i en varm laminerigsapparat!! Dvs du får ett elände att rengöra lamineringsapparaten och få bort ditt nyttilverkade dragspel.

Mvh en som testat att plasta in flaggan :(

OlausPetri
Senast inloggad: 2015-12-28 - 17:51

Hur gjorde du då? Normalt smälter ju inte plastarken som omsluter pappersarken. De behåller sin styvhet. Papperets styvhet är försumbar i processen. Hur kunde du få dragspel? Du hade nog lamineringsapparaten på för hög värme, eller använde plastfolie som inte är avsedd för laminering.

tlundg
Senast inloggad: 2023-12-07 - 15:55

Jag förstår inte heller. Jag har en flagga som är inplastad i en vanlig kontorslamineringsmaskin så helt klart är att det fungerar.

Men ett klart enklare tips är att vika in kanterna på flaggan. Det kostar inget. Tar bara 20 sekunder och är snudd på lika effektivt.

Mvh.  / Thomas.

Anneli Ekholm
Senast inloggad: 2023-12-06 - 16:22

Inplastning av bojflagga rekommenderas inte!

Till kansliet har några medlemmar hört av sig som har försökat att plasta in bojflaggan men inte lyckats.
Resultatet har blivit ett dragspel eller bränd plast. Vi rekommenderar INTE att plasta in flaggan eftersom det kan vara svårt att ställa in lagom värme på lamineringsmaskinen.

Bojflaggan är stark och tålig

Bojflaggan är gjord av materialet tyvek, ett tunt plastmaterial som är tillverkat av tunna polyetylenfibrer. Det känns som papper men är ett lätt, tunt, vattenresistent, riv- och slittåligt material enligt tillverkaren.

Bland annat tillverkas kartor och förpackningar i tyvek och ska kunna vikas tiotusentals gånger utan att gå sönder.
 

Tips om du tycker att bojflaggan låter för mycket i vinden

Västkustkretsens tekniska kommitté tipsar om hur du gör för att bojflaggan inte ska ”låta” så mycket när den är hissad: 
 

Vik en liten fåll på ca 5 mm utmed varje långsida (uppe och nere), gör fållen så rak som möjligt och försök sedan förvara den så att den förblir rak (inte skrynklig). Då kan ni ligga vid bojarna utan att flaggan stör friden.

 

Mvh Anneli, kansliet i Nacka Strand

thomaspalmberg…
Senast inloggad: 2023-10-03 - 18:52

Jag förlorade min bojflagga på Runmarö Uthamn i den hårda vinden som rådde där lördag 1 juli. Vill gärna nyttja fler blå SXK bojar på semestern men saknar flagga och kansliet är stängt så gott inte beställa en ny.