Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2020-07-05 - 22:43
Placering av brandsläckare

Arnold:

Jag har förgäves sökt efter lagkrav och rekommendationer avseende placering av brandsläckare på segelbåtar. Båt över 10 meter skall ha minst 2 handbrandsläckare men var bör/skall de placeras. Kollade lite med grannarna: *First 31.7 kappseglad i Frankrike och sedan i Sverige hade 3 st i 2 olika stuvar under salongsdynorna. *Hanse båtar har haft 1 i akterstuv och 1 under trappsteg ned till salongen, på en del har de suttit inne i garderober, inne på toaletten. EU och andra myndigheter har åsikter om gurkors och jordgunnars form men det verkar som att placering av brandsläckare inte anses som viktigt vilket känns minst sagt konstigt. Är det någon som har kunskap som jag inte funnit tex internationella kappseglingsregler som kan ge en vägledning.

tlundg
Senast inloggad: 2020-07-08 - 00:40

Thomas Lundgren:

Hej, Jag har ingen uppfattning om regler eller om det ens finns några regler för var brandsläckarna skall placeras. MEN jag har en uppfattning om var man skall ha sina brandsläckare. :) En skall finnas uppe i sittbrunnen så man därifrån kan gå ner i båten och släcka utan att först behöva leta upp en brandsläckare där nere. Nere i båten skall varje sovutrymme ha en brandsläckare i sig eller i direkt anslutning till sig. Alltså en i förpiken (om man sover där) och en i akterhytten (om man har en sådan). Dessutom tycker jag det bör finnas en i köket/pentryt. I en normalstor båt så har man därmed alltid en brandsläckare nästan inom en armlängdsavstånd vilket är bra för tiden är kritisk när det väl börjar brinna. Och - viktigast av allt. Köp 3-4 brandvarnare och sätt runt om i båten. Desto tidigare man börjar släcka desto lättare att släcka och desto mindre skador får man på båten. / T.
/// Patrik (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

/// Patrik:

Jag är halvt nojig för risken att få brand ombord och har på min X-382 alldeles för många brandsläckare (om du frågar min fru). Jag har en 2 kg pulversläckare och en CO2-släckare åtkomliga från sittbrunnen samt 2 kg pulversläckare i akterhytten, navbordet, förpiken, toan samt en 1 kg automatisk (värmeaktiverad)i motorrummet. Alla brandsläckare inne i båten är synliga och inte gömda i något stuvutrymme. Samt en brandfilt vid pentryt. högt & fort /// Patrik
tlundg
Senast inloggad: 2020-07-08 - 00:40

Thomas Lundgren:

Hej Patrik, Sådant tycker jag om att läsa. Det är inte bara jag som överdimensionerar säkerheten ombord... :) Sex brandsläckare ombord plus en brandfilt samt fyra brandvarnare. Den som har flest brandsläckare när båten sjunker vinner. :) / T. - Vill INTE ha brand ombord!
arnold (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

arnold:

Eftersom det inte finns bra tydliga tips finns det mängde med brandsläckare monterade eller stuvade på mindre bra sätt. Något för SXK att skriva om i tidningen. Ligger lite i tiden mtp de överförsiktiga reglerna för gästhamnar (max 3 båtar i bredd, ett hål efter 10 båtar med för/akter mot bryggan). Jag har inte läst om några stora problem med gästhamnar, däremot brinner hela radhuslängor ned varje år eftersom vindarna saknar brandväggar, troligen samma problem på många hyreshus.....