Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2020-08-05 - 16:43
Skit i tanken - hur rensa

Georg:

Har en 20-liters tank för diesel i segelbåten. Tanken är cylindrisk, liggande och påfyllningsröret uppåt - ingen renslucka eller dylikt. Det finns svarta flagor och liknande skräp i tanken. Har ni tips om hur man får ren tanken? Fick ut en del genom att suga med oljebytarsugen men en del finns kvar och troligen finns en del skräp där man inte ser det.

johan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

johan:

Då tanken är så liten kanske det är enklast att tömma den helt. Antingen med som du börjat - oljebytarsugen, eller, i värta fall genom att helt enkelt demontera den. Om du väljer att inte demontera och ev finner att oljebytarpumpen inte har kapacitet nog, kan man köpa en pump på biltema som du monterar på borrmaskinen (men det ska vara en med sladd - batteridrivet är inte kraftigt nog). Lycka till!
Aquarelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Aquarelle:

Eftersom du inte ser resultatet så skulle jag försöka plocka ur tanken, tömma den och rengöra den noga. Spola noga med hetvatten så dör de ev bakterier som finns kvar. Har du möjlighet, så montera ett sugrör som går så nära botten som möjligt för framtida kontroll av vattenförekomst, alternativt en avtappningskan i botten.
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Georg:

Tack för era förslag. Tyvärr går det inte att demontera tanken utan förstörande våld. Därför har jag följdfrågor: 1. Vad skulle pumpen från Biltema göra? Tanken är redan tömd med oljebytarsugen, gick enkelt. 2. "Rengöra den noga..." Men hur? Hetvatten är bra iden men fungerar kanske inte när tanken inte kan demonteras. Anslutning till filter och motor är redan i botten på tanken.
Johan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Johan:

Om du lyckats tömma tanken då gör en annan pump ingen nytta. Det vara bara om den med smala slangar inte får ut alla flagor etc.
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Kommer du ner med en grövre slang, så försök med hett vatten och våtdamsugare.
Aquarelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Aquarelle:

Om du har en avtappning i botten så återstår väl att skölja tanken, tappa i hetvatten med lite avfettning. Försök skvalpa runt eller om du kommer ner med en flaskborste, anslut en pump i utloppet och hoppas att skiten följer med, upprepa ett antal gånger och skölj sist med diesel. - Tanken måste vara torr innan du tankar. Vatten är grogrunden till bakterier - men det är lätt att sitta vid datorn och ge råd.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J.:

Förslagen duggar tätt... Vatten i en bränsletank tycker inte jag är något bra förslag. *Spola med diesel, eller fotogen under tryck med någon smal slang, sug upp med borrmaskinspumpen i en grövre slang och hoppas att flagorna följer med. *Har du tillgång till tryckluft? Blås tanken i såfall bakvägen, anslut tryckluften i avtappningsröret, plugga avluftningen och öppna tanklocket, möjligen kan du kanske få ner en tjockare slang som är ansluten till en dammsugare i tankhålet och suga samtidigt..? Ja, tanken skall vara tömd på diesel innan denna operation... *Dammsuga torr tank, kanske kan funka. Kanske en 22mm armerad slang (eller liknande) kan anpassas till dammsugaren? *Tryckluft igen... sätt en tunn slang (vindrutespolarslang, akvarieslang eller tunn bränsleslang) på ett blåsmunstycke, för ner den tunna slangen i tanken och blås, möjligen torkar flagorna och virvlar uppåt, för att senare låta sig dammsugas upp. *I akvarieaffärerna finner man ibland flaskborstar eller snarare "slangborstar" avsedda att rengöra slangar med, kanske en sådan kan vara till hjälp? Hade en gång samma problem i en Ohlsson 88... där man byggt båten runt tanken... Den gången dammsögs den torra tanken med en Nilfisk, som har stor sugkraft. Detta var många år sedan, innan problemdiseln gjorde sin entre, så det kanske var en annan typ av flagor på den tiden.
Aquarelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Aquarelle:

Ja vatten i tanken är ju just vad man ska undvika. Hetvatten i rengöringssammanhang är för att ta död på mikroorganismerna.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Tomas:

Finns det någon manick, någon svamp, något material som man kan sänka ner i en dieseltank och suga upp bara vattnet men lämna kvar dieseln ? Och som på samma gång kanske får med sig lite av eventuell smuts. Var hittar men det i så fall ? (För kölsvin finns ju motsatsen, dukar, "korvar" och annat som suger upp olja men inte vatten.)
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J.:

Diesel är ju lättare än vatten, så om du har båda dessa vätskor i din tank är ju vattet det första som rinner ut ur bottenanslutningen när du öppnar den. En fundering jag har är om någon typ av lösningsmedel, thinner, T-röd, alkohol, K-sprit eller något annat löser avlagringarna och samtidigt tar död på bakteriekulturen..? Klart en vanlig svamp på em pinne kan ju funka att torka upp med, men den suger ju även upp dieseln. Får ses som en "en-eller tvågångslösning" då dieseln troligtvis löser upp svampen och därmed orsakar nya problem. Jag har ju torkat upp dieselspill med en vettexduk, funkar ju en eller två gånger innan vettexduken blir helläskig. Jag tror nog mer på någon av "tryckluftsmetoderna" som jag skrivit om tidigare, men det är ju inte alla förundrat att ha tillgång till tryckluft, möjligen kan man hyra en liten kompressor på något uthyrningsföretag. Kanske man mekaniskt med en pinne eller tjock ståltråd kan krossa eller sönderdela skräpet och antingen skjölja ur det eller blåsa ut det genom avtappningsanslutningen?
Ove Thorin
Senast inloggad: 2020-08-04 - 12:44

Ove Thorin:

Hej SXK Västkustkretsens Tekniska kommitté har köpt en inspektionskamera med 17 mm kamerahuvud med lysdioder och en 2,5" LCD display i färg. Kameraslangen är 90 cm och vi har en förlängning på 90 cm och når då totalt 180 cm. Den är vattentät i hela denna längd (max3,0 m). Med kameran kan du inspektera utrymmen som annars inte är åtkomliga som t.ex dieseltank. Kamerahuvudet är inte testat och godkänt för nedsänkning i dieselolja, kan mycket väl fungera men tillverkarens garanti gäller inte och sådan användning sker på egen risk. Lämpligast är att tömma tanken först. Kameran finns att hyra på Västkustkretsens kansli i Göteborg http://www.vastkustkretsen.se/Teknik/Instrument Bifogar bild: Hälsningar Ove Thorin
Torbjörn (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Torbjörn:

Tyvärr är det så att den nya miljödieseln i blandning med vatten inte kan separera när de två en gång har blandats.Bottendränering eller vattenavskiljare är alltså verkningslösa. Att blanda i T-röd eller annan alkohol sänker flampunkten till en okänd nivå. All sådan inblandning måste ske ytterst sparsamt. Det finns för närvarande ingen annan lösning än att tömma tanken och fylla på ny diesel.