Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2023-12-07 - 14:46
"Skutlukt"

Janne:

Är det någon som har erfarenhet av Hygienic aire ,enligt reklamen skall den hålla undan dålig lukt o mögel. Hur fungerar det, pris? Janne

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekr. i SXK Båttekniska nämnd. :

Jag har inget svar på Jannes direkta fråga. Men detta problem med skutlukt behandlas på SXK Båttekniska sida. Se: www.sxk.se + Fråga om teknik + Båtteknik + Miljö + Ventilera mera så slipper du mögel. Författaren beskriver hur mögel uppstår, hur man förebygger mögel och hur du gör om du drabbas. Han har också provat en ozongenerator som effektivt dödar mögelsvamparna och tar bort mögel- och skutlukt. Jag har framgångsrikt provat den starkare av nämnda ozongeneratorer i både båt och i källarlokal. I ämnesområdet "Miljö", enligt adressen ovan, finns fler artiklar i ämnet lukt och mögel. Detsamma gäller Forums sökfunktion: "Sök bland frågorna"
tlundg
Senast inloggad: 2023-12-07 - 15:55

Thomas Lundgren:

Hur är det med ozongeneratorer? Att de tar bort lukt och dödar mögel är mig väl känt men jag hör ofta risker med dem. För mycket ozon gör att kablar och skumgummi blir så sprött att de i princip tappar isoleringen och faller ihop till en hög om de blir utsatta för mycket och för länge. Finns det några erfarenheter av detta här eller någon som vet några "gränsvärden" som man skall hålla sig under? Min båt är en 42 fots segelbåt och jag överväger att köpa en ozongenerator. Mvh. / Thomas.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt:

Till Thomas. Den starka generatorn jag nämner ovan har säkerhetsföreskrifter som omnämner riskerna för människor och material, t ex gummi. Vad jag tror mig minnas är behandlingstiden högst 12 timmar och sedan vädring före inträde i båten för att ej skada kroppens slemhinnor. En bekannt hyrde en svag generator som skulle gå under längre tid. Han blev ej nöjd.
Sture (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:47

Sture:

Hej - Amerikanska EPA = Environmental Protection Agency har gett ut nedanstående länk om Ozon. Slutsats :De dyra o farliga som exvis brandkåten använder för att sanera efter en brand är mycket farliga att använda. De billiga som säljs håller de dåliga lukten borta så länge de är på -Då de stängs av kommer lukten snart tillbaks - De funkar alltså INTE som att ta bort dåliga lukter- men man upplever en förbättring ett par timmars "tillfällig förbättring" - sedan måste generatorn på igen - Jag har en som är märkt "professional" själv - den är inte prof - så fort den stängs av så kommer snart lukterna tillbaks - den kostade nästan 5000 SEK. http://www.epa.gov/iaq/pubs/ozonegen.html#are%20ozone%20generators%20effective%20in%20controlling%20pollution