Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-06-23 - 09:04
Legionellabakterier i tanken?

Kenneth:

Just nu pågår ett utbrott av legionella i Norge och jag började fundera kring det här med färskvattentanker i båtar och varmvattenberedare. I båtens tank och varmvattenberedare blir vattnet omväxlande varmt och kallt och dessutom lagras vattnet ibland i flertal veckor. Är det någon kunnig på området som vet när dessa bakterier trivs och om våra båtar är en lämplig tillväxtmiljö för dessa?

Peter (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Peter:

Se bara till att ha rätt temperatur i varmvattenberedaren så dör bakterien. Utdrag från boverkets hemsida: "Legionellabakterier kan finnas i små mängder överallt där det finns sötvatten t.ex. sjöar, vattendrag och i grundvatten. Bakterien förökar sig inte vid temperaturer under 20º C. Mellan 20º-45º C sker tillväxt av bakterier och över 50º C dör bakterien. " När det gäller att hindra små vattendroppar genom att ta loss munstycket så räcker inte det för att det bildas alltid mer eller mindre vattenånga när du duschar. Som sagt: Rätt temperatur i hela systemet är enda botemedlet i tappvattenanläggningar, inga halvsvala blindtarmar.
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Curt Norstedt:

Hej, På Smittskyddsinstitutets hemsida kan man gå in och läsa om Legionella, den bakterie som orsakar legionärssjukan. Bakterien är vanlig i jord och vattensamlingar. Den ska generellt ses som ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man nämligen få ned bakterien i lungorna genom att andas in den. Dessutom tycks det krävas att man har ett nedsatt immunförsvar. Den växer i ljummet vatten och man kan komma att andas in den i vattendropparna från en dusch eller en bubbelpool. De mest kända utbrotten har orsakats av luftkonditioneringsanläggningar där ljummet kondensvatten på kylslingorna kan komma att blåsas ut i lokalerna i form av små droppar, aerosoler. Sjukdomen år ovanlig, bara ett 50-tal fall per år i Sverige. Inget pekar på att man kan smittas genom att dricka vatten med legionellabakterier och de flesta av oss har nog gjort det åtskilliga gånger. Smitta mellan personer förekommer heller inte. Rent allmänt bör man känna till att vi alltid har bakterier och mikroorganismer i oss, på oss och runt omkring oss. Detta är normalt och vi blir inte sjuka.
Björn J (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Björn J:

När jag bor på hotell med få eller inga stjärnor eller vandrarhem utomlands brukar jag skruva bort dusch-handtaget, för att då slippa andas in det där finfördelade vattnet. Samma sak kan man göra ombord, skruva bort strilar pch duschmundstycken, om man är osäker på vattnets kondition. Smittan sprids via finfördelade vattendroppar, som redan sagts, och det är främst människor med nedsatt immunförsvar som smittas. En "Klorinbehandling" av vattentanken med tillhörande slangar, borde ta död på även legionellabakterien, om den nu finns i vattnet. Bj.
Jörgen (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Jörgen:

Ett lite sent inlägg i debatten kommer här. För att vara helt säker på att slippa legionella och andra bakterier i båtens tank skall Xinix Freebact användas som garanterat oskadliggör dessa ! Xinix produkter används bl.a. i vissa spraysystem som duschar frukt för att den ska se fräsch ut, dock inte i det som var inblandat i just ett legionella utbrott häromsistens ska tilläggas ! Mvh Jörgen