Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
Förlänga livet på Torrbollen?

Teddy Palm:

Jag har använt Torrbollen då och då med hyggligt resultat. Snål som jag är har jag i vår funderat på om man själv kan återställa den klump som ligger i nätet till det ursprungliga pulvret, eller vad man ska kalla det. Någon har sagt mig att det bara är att lägga klumpen i ugnen hemma, så blir det snart pulver igen. Stämmer det, är det farligt, eller finns det något annat och bättre sätt - utom att köpa nytt?

Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

Detta har diskuterats tidigare, Torrbollens innehåll är vanligt salt, men dessvärre minns jag inte vilken sorts salt det är... I vinter har jag haft en hink med ett durkslag och vägsalt i, det har fungerat ganska så bra, men nu är det ganska så litet luftfuktighet där båten står. Jag tror att ja har haft "fel" sorts salt i durkslaget. Tidningen "Praktiskt Båtägande" skrev om detta, men angav fel sorts salt, varvid en diskussion uppkom här, kanske någon annan vänlig själ åter kan rätta till eventuella feltolkningar utan att strö salt i såren.. :-) Bj.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekreterare i Båttekniska nämnden. :

Uppgifter om fungerande salt finns på: www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Miljö + "Om mögel i båtar" och "Mögel på inredningen under vinteruppläggningen".
Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-12-05 - 14:38

Ove Thorin:

Det skall vara Kalciumklorid, vägsalt som binder damm på grusvägar, inte salt som tar bort is. Kalciumklorid finns att köpa i affärer som Grangården och andra välsorterade byggvaruhus i säckar. Här finns mycket läsning om mögel och fukt under vintern. http://www.sxk.se/sites/default/files/old/tekniska/btf/miljo/index_miljo.htm Hälsningar Ove
Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-12-05 - 14:38

Ove Thorin:

Hej Ernst Nu blev det så igen, du gjorde ditt inlägg under tiden jag höll på med mitt, därav två nästan lika svar. Hälsningar Ove
teddy palm (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:27

teddy palm:

Tack, allihopa! Det var slött av mig att inte leta rätt på det svar som fanns sedan tidigare. Jag ska bättra mig. För den som inte redan förstått det: SXK:s Stockholmkrets tekniska kommitté och dess webborganisatör Ernst Blixt är outstanding när det gäller att hålla koll på allt det vi behöver veta för att inte göra bort oss i båtlivet. Applåd!
Curt Norstedt (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:27

Curt Norstedt:

Hej Teddy, Av diskussionen att döma är kanske svaret på din fråga överspelat: Den aktiva substansen i Torrbollen är kalciumklorid. Tittar man i kemiboken finner man att kalciumklorid med kristallvatten kan överföras sin vattenfria form genom försiktig upphettning - "om blott inte temperaturen drivs alltför högt". Eftersom klorvätesyra bildas om temperaturen blir för hög är regenerering i hemmet inte att rekommendera. Kemiboken är lite knapphändig på den här punkten - det kan därför tänkas att mitt svar inte är helt rätt. Nu är det emellertid inte värt vare sig pengarna eller mödan att tränga djupare in i problematiken eftersom kalciumklorid är en av de billigaste baskemikalierna, allmänt tillgängligt som vägsalt. I 50 kg säck kostade detta 4 kronor per kilo när jag tittade senast. Denna kvantitet är emellertid alldeles för stor för båtägaren som bara behöver ett par kilo per vintersäsong. Han bör därför lämpligen dela med andra intresserade. Vägsaltet kan för övrigt också att använda för att smälta snö och is. Det går bra att spara vägsalt under den ovillkorliga förutsättningen att det förvaras en lufttät förpackning. Vägsaltet tar upp upp ungefär halva sin vikt av fukt innan det börjar flyta sönder. Det bör emellertid observeras att den mättade lösningen fortsätter att ta upp fukt ur luften. Det saltet ska således inte bytas när det börjar flyta sönder utan först en tid efter att hela mängden gått över till en lösning. Kalciumklorid säljs också på stormarknader och bensinstationer under namnet "Isfritt" i 4 kg burkar som brukar kosta runt 100 kronor. I den här formen kan saltet ta upp hela sin egen vikt av fukt innan det börjar flyta sönder men är därefter samma sak som vägsalt. Det är avsett för att smälta snö och is men kan också användas som torkmedel. Även "Isfritt" måste förvaras i lufttät förpackning Slutligen kan det vara skäl att påminna om att när torkmedlet satts in båten bör denna stängas så gott det går - det finns ju hur mycket fukt som helst i utomhusluften.
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:27

Visst kan man förlänga/återanvända torrbollen. Ny Kalciumklorid varje säsong.

Jag handlar inte vägsalt. Köper Kalciumklorid av livsmedelskvalitet som är mycket renare - bättre och effektivare.

Dyrare - javisst - men mycket bättre.

Jag har handlat på allt-fraktfritt. Funkat fint.