Hoppa till huvudinnehåll
johansson.onsala
Senast inloggad: 2012-01-09 - 20:45
SXK:s bojar

Lars Johansson:

Hej, Jag skulle gärna vilja veta hur SXK:S bojar (på västkusten) är förankrade. Åkte förbi den nya i Skallhamn på Onsalalandet igår kväll. Vad jag kan se använd lina istf kätting. Men vad använders SXK som bojsten? Allt detta för att jag själv tänkter lägga en svajboj i hemmahamnen och enligt försäkringsbolagens tabell skulle jag behöva en betongklump på 1 ton! /Lars J

Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-03-29 - 11:31

Ove Thorin:

Hej Lars Jag har varit med och tagit fram det nya bojstenskonstruktionen som nu finns utlagda i bland annat Skallahamn och Mönster. De nya bojarna ska inte behöva samma översyn som tidigare då det inte finns något som kan korrodera i vattnet. I botten finns en sten på ca 1 500 kg där det borrats ett 51 mm hål rakt igenom. I hålet träs en vattenslang med måttet 50 mm, inuti denna träs ytterligare en slang med måttet 40 mm. Dessa slangar delas under stenen och viks ut i fyra delar. I dessa slangar träs en 30 mm plastad moringslina som med en knut låser allt under stenen. På linan på väg upp till bojen finns liksom tidigare ett flöte. I bojen finns nu ett rör i rostfritt med styrningar i plast för att linan inte skall skavas i röret, linan går upp till överkant och vänder där och går tillbaka till bojens undersida där den har en bukt. Där finns en tyngd fastsatt som håller bojen upprätt. Det enda som nu kan rosta med tiden är bygellåset och kausen som sitter längst upp, över vattnet på bojen, detta lås är galvat och syns hela tiden. Extralinan som syns på bilden används bara vid hanteringen av bojstenen vid utläggningen.
Bifogade filer
johansson.onsala
Senast inloggad: 2012-01-09 - 20:45

Lars Johansson:

Tack Ove, Jag hade hoppats på något lättare, typ O-ring. On Bojsten på 1 ton lägger man ju inte ut med jollen direkt. En fråga till bara. På bilden ser det ut som om den svarta slangen når flera meter ut ur stenen. Stämmer det?
Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-03-29 - 11:31

Ove Thorin:

Hej Lars Det stämmer att den klenare slangen, 40 mm går 2-3 meter ur stenen. Den grövre 50 mm går ca 50 cm ur stenen. Vi lyfte stenarna med kranbil ner i havet på ca 1 m djup. Vi fick låna Lerkils Båtsällskaps flotte med spel för att lyfta stenarna och bogserade dem hängande i vattnet. Bifogar en bild när vi monterade bojarna Hälsningar Ove
Bifogade filer
031kali@gmail.com
Senast inloggad: 2022-10-21 - 14:48

Jag har en liknande konstruktion (Örnbojen) till vår svajboj på 3,5 meters djup, och har två frågor:

• För svajbojar; hur lång lina har ni, i förhållande till bottendjupet? 

• Jag har en lång ten, med en motvikt på 10 kg. Detta är för lite och bojen välter gärna. Jag kan inte riktigt se på bilderna, men det ser ut som om ni använder någon rund skiva? Vad är det och vad väger den? Hur fäster ni den?

Med vänlig hälsning,

Kajsa