Hoppa till huvudinnehåll
staffan.lindah…
Senast inloggad: 2023-03-16 - 23:11
Få upp ankare utan ankarspel

Min båt (Dehler 29) saknar ankarspel. Därför har jag en ankarlina utan kätting närmast ankaret. När jag ligger på svaj  brukar jag backa fast ankaret med motorn. När det sen är dags att ta upp ankaret (äkta Bruce 7.5 kg) händer det att det då och då att sitter så hårt fast i leran att det är svårt att klara det med hand/rygg kraft. Då brukar det funka att ta in lina tills båten är rakt över ankaret, göra fast på ett akterknap och sen köra framåt-ankaret lossnar. Egentligen skulle jag vilja ha kätting mellan ankaret och linan men vill inte skava på skrovet med en kätting som görs fast på knap. Hur gör ni som saknar ankarspel men har kätting närmast ankaret om djupet är mindre än kättingens längd räknat från däck dvs det går inte att belägga lina på knap?

Alf Birger Persson
Senast inloggad: 2021-05-31 - 12:34

Har en lina med en hake i ena änden som passar länkarna i ankarkedjan, hakar kedjan så nära vattnet jag kan utan att trilla i, gör fast linan kör framåt, då lossnar ankaret.

staffan.lindah…
Senast inloggad: 2023-03-16 - 23:11

Hej!

Vilken dimension på kätting använder du? Diameter,lång/kortlänkad? Vilken krok? Trär du kroken genom eller runt en länk?

sailgeek
Senast inloggad: 2022-09-27 - 20:25

En väg är att använda en ankarlina som är blyad sista 10 metrarna. Det motsvarar tyngden av 3-4 m kätting och du slipper skav. Den blyade delen går att belägga runt knap eller i skotvinsch (vilket är det vi brukar använda när det tjurar att få upp).

 

KJell Pernestål
Senast inloggad: 2023-03-30 - 11:39

Har båt i samma storlek. Om ankaret sitter fast gör jag som du; sträcker upp linan så att man ligger rakt över ankaret med vertikal lina och kör sakta sedan framåt så brukar ankaret brytas upp. Alternativt använder jag en av skotwinschrna men lägg en fender emellan som skydd för skrovsidan.

Ett alternativ är att fästa en lina i ankarets krona sså att man kan ta upp ankaret "baklänges". Ha ett litet flöte i linan så kommer det att markera ankarets position.

Jag använder Delta-ankare (10 kg). Det är lättare att bryta upp och man slipper lerkokan som lägger sig Bruceankaret "spade".