Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Hur avsäkrar man ett SeaTalk-nätverk avseende åskskydd?

Kenneth:

Navigationsinstrument, som logg, ekolod, GPS mm, sitter ju ofta sammankopplade i ett nätverk nuförtiden vilket säkert har en massa fördelar i form av informationsutbyte. Men det finns nackdelar också -vad händer t.ex vid en åsksmäll eller någon annan elektromagnitesk störning? Då sprids störningen genom hela nätet och man kan bli ett hyggligt antal tusenlappar fattigare i ett naffs. Finns det något bra sätt att avsäkra ett nätverk. I min båt har jag ett SeaTalk-nätverk med 8 komponenter(instrument). Är det bara att koppla in vanliga säkringar på vägen eller skall man avsäkra vid varje instrument eller hur gör man?

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, medlem i BTN.:

Ett skydd för apparater anslutna till 12 voltsnätet ombord beskrivs i en artikel på www.sxk.se + Fråga om teknik + Båtteknik + Säkerhet + Åskskydd för segelbåtar. 2004-03-08. Skriven av Ulf Bergenlid medlem i SXK Båttekniska nämnd. Avser främst båtar med utanpåliggande metallköl. Apparatskydd med varistor behandlad. Det är en varistor för ca 12 kronor. Den ansluts nära apparatens 12 V polskruvar. Varistorer kan rimligen också skydda andra ledningar med driftspänning under 15 volt. Det är okänt för mig om varistorns kapacitans kan störa dataöverföringen. Men de är ju så billiga att ett prov kan vara värt att göras.
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt:

Jag har nu mätt två varistorer av ovan nämnd typ. Deras kapacitansvärden ligger mellan 7 och 10 nF (nanofarad). Det är så pass högt värde att de troligen stör dataöverföring.