Hoppa till huvudinnehåll
palle@palle.nu
Senast inloggad: 2019-06-06 - 08:31
Val av sjökort och programval för PC

Hej

Jag tänker använda min PC som navigationsdator i min båt.

Efter att ha letat sjökort och program på webben, inser jag att "förvirringen kvarstår, men på en högre nivå".

Jag vet fortfarande inte vad jag skall välja, eller varför.

 

Hur har ni andra gjort när ni valde sjökort och program?

Vad är bra, prisvärt, vad skall jag undvika (och varför)

 

Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-01-27 - 09:27

Olika sjökortsprogram

Fördelen med PC som navigator är att man kan börja med något billigt program att testa och gå vidare mot bättre och dyrare produkter utan att det kostar extra i hårdvara och sjökort. Du kan köpa några sjökort från Solteknik och börja med något gratisprogram. Här följer några länkar till olika program och sjökort med lite egna kommentarer.

http://www.soltek.se/  Återförsäljare för Fugawi. Gör rasterkort (BSB) som svenska original papperskort. Finns både på CD och för nerladdning. Även sjökort för våra grannländer dock bara original för Finland

http://www.fugawi.com/web/index-in.htm  Fugawi.  Hemsida för Fugawi som klarar i stort sett alla sjökortsformat som BSB, S57, Navionics. Kommer i ny version Fugawi 5 under hösten 2012

http://www.fugawi.com/web/x-traverse/swedish_marine_charts.htm  Ett billigt och bra sätt att ladda ner svenska BSB rasterkort från Solteknik till Fugawi. Även Navionics finns för nerladdning.  T.ex Hela Sverige X-Traverse kostar $US 99 för ett år. Kostnaden för ett Fugawi X-Traverse konto tillkommer, $US 10  Den här prenumerationen tillåter dig att använda sjökorten i två oberoende enheter som stöder formatet för X-Traverse, och som ägs av dig, t.ex två PC eller en PC och en iphone/ipad. Under tiden för din prenumeration kan du när som helst gå in och tanka ner sjökorten utan kostnad. Önskar du förlänga prenumerationen skall detta göras innan utgången av din aktuella prenumeration. Detta kan då göras för 50% av då gällande full prenumerationskostnad. Jag tycker sjökort är färskvara och vill ha uppdaterade sjökort och då är detta en billig väg.

http://www.sejlsport.dk/tursejlads/det-levende-soekort/ DLS NG. Danskt program med danska original rasterkort, det enda sättet vad jag vet att få original sjökort i Danmark, mycket tydliga sjökort för att vara rasterkort. Än så länge endast för Danmark, kommer eventuellt med svenska sjökort.

http://www.sping.com/seaclear/index.htm Svenskt gratisprogram som klarar svenska rasterkort från Solteknik, dock inte nerladdade från X-traverse, klarar inga andra sjökort i andra länder.

http://opencpn.org/ocpn/ Gratisprogram på öppen plattform. Klarar BSB raster och olika vektorkort.

http://www.oziexplorer.com/ Program för olika rasterkort

http://www.tikinavigator.no/netshop/TIKI_NAVIGATOR_PRO.htm Norskt program, finns i två olika versioner, ett för raster och ett för Navionics.

Alla program har möjlighet att ta emot AIS signaler.

 Flera har möjlighet att kalibrera egna skannade sjökort eller kartor. Oftast för jobbigt för stora områden.

I alla kan man lägga upp rutter på ungefär samma sätt

Alla kan lämna ett spår, Fugawi har ett mycket bra spårfunktion.

Alla har fler funktioner än man normalt behöver.

Jag har använt alla dessa program utom Tiki. Man måste få tid att lära sig programmet innan man kan uttala sig om hur programmet är. Många gör tvärt om, har en favorit och dömer ut allt annat.

Jag väljer helst program efter vilka sjökort som fungerar, jag vill helst ha original och raster är då det enda som finns till vettiga pengar. Svenska BSB raster sjökort går i alla program.

Idag använder jag mest Fugawi i Sverige med sjökort från X-traverse och i Danmark DLS NG.

Har tidigare använt svenska DLS som jag också gjort rättelser till men sjökorten är nu för gamla och det  kommer inte några nya, programmet saknar AIS funktion.

 I Medelhavet Fugawi och Navionics. Navionics sjökort där är inte helt rätt men får duga.

Hälsningar Ove

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:14

Det Levende Sjökort i Danmark udgives ikke mere 

 

Hilsen

www.maritim-elektronik.se

 

palle@palle.nu
Senast inloggad: 2019-06-06 - 08:31

 

Jag valde www.seapilot.com

Den fungerar kanon, även om detta svenska företag inte har klarat av att skriva en manual på svenska :-)

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:14

Hej Palle! Jag är ny när det gäller den här tekniken. Seapilot är den för PC oxå?
Jag har en bärbar dator med win XP sp4 kan det fungera med Seapilot?
Jag ska köpa en gps som endast är för usb.

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:14

Ursäkta sent svar.

Seapilot på PC fungerar på Windows 8.1 eller senare. Dock så måste GPS-signalen in via WiFi och det fodras någon typ av Mini Plex. Det är synd att det inte går att använda Rs 232 eller USB för GPS-signalen. Jag har Seapilot i både en Ipad och i dator och funktionerna i datorn ligger efter. Jag rekomenderar Seapilot till surfplattor men är tveksam till att rekomendera till dator.

Hälsningar Ove

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:14

Hej där ute är det någon som vet om SeaClear funkar med Windows10?

Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-01-27 - 09:27

Jag  kör Seapilot på PC Windows 10. Jag är tveksam om det går att ladda ner nu. Mitt går inte att uppdatera och Windows versionen dras med lite brister och det jag skrev ovan gäller fortfarande.

Hälsningar Ove