Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2019-12-12 - 15:09
kikare eller pejlkikare

Sten Ljungkvist:

Prisskillnaden mellan en kikare och en pejlkikare är ungefär 1000:- (om jag lyckats tolka kikarinformationen rätt). Med så stor prisskillnad, mer än dubbelt så mycket, gäller det att kunna motivera pejlfunktionen. Kan man göra det? Vilken uppfattning har ni? Jag har en riktig pejlkompass (och ytterligare två som man till nöds kan pejla med). Ur den synpunkten behöver jag ingen ytterligare pejlkompass. Men det är givetvis bekvämare (?) och säkrare (?) att pejla med pejlkikare där man ser bättre? Eller ...?

Olof Nordell
Senast inloggad: 2019-11-22 - 15:38

Olof Nordell:

Med en pejlkikare är det lättare att ta ut bäring till prickar och andra märken, som är svåra att se med blotta ögat. Man mäter bäringen med högre precision. Vi köpte för några år sedan en Zenith Marine 7x50 waterproof, som funkar mycket bra. Om den är bättre eller sämre än andra pejlkikare vet jag inte. Vi använder pejlfuntionen då och då i ytterskärgården. Tidigare använde vi vanlig kikare och en traditionell pejlkompass.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Tomas:

Instämmer helt med Olof. Har också vanlig handpejlkompass med använder nästan bara den dyra pejlkikaren. Bättre precision (utom kanske när det gungar riktigt kraftigt, då är pejlkompassen ofta lättare att hålla "stilla"). Pejlkikaren är betydligt bättre i framför allt skymning och mörker. Då är den värd pengarna, ja.
Sten Ljungkvist (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Sten Ljungkvist:

Tack för synpunkterna. Jag köpte till slut en pejlkikare.