Hoppa till huvudinnehåll
Ophelia
Senast inloggad: 2019-11-09 - 19:17
Kabel till TV antenn

Heinz Albrecht:

Hej Jag har en ledig antennkabel dragen till masttoppen. Har tidigare används till en AP-navigator. Kan man ansluta en TV-antenn typ UFO med denna kabel eller måste kabeln bytas ut.

Fredrik (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Fredrik:

Till TV-antennkabel används normalt 75-Ohm koaxialkabel och de är ofta märkta med resistansen. Titta efter 75 Ohm på kabeln. Ett annat bra sätt är annars att helt enkelt prova: antingen får du bättre bild eller så får du inte det.
Hans Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hans Svedberg:

Din gamla kabel är troligen på 50-52 Ohm och TV bör vara på 75 Ohm som Fredrik säger. Anpassningen är alltså fel och hur bilden sdan blir beror till en del på kabelns längd i förhållande till våglängden. Om bilden är dålig så kan man eventuellt prova sig fram och justera längden. Detta under förutsättning att man har längd att ta av. Problemet med anpassning på det sättet är större när det gäller TV än t ex VHF, eftersom TV:s kanaler ligger på flera band med stora skillnader i frekvens. Våglängden för de låga kanalerna är ca 6 meter, så där är det svårt, medan UHF-kanaler med decimetervåglängder kanske kan bli bättre (eller ändå sämre) om man prövar med att kapa 1-2 dm.