Hoppa till huvudinnehåll
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00
DSC-VHF, hur fungerar det

Jag har bytt ut min VHF mot en med DSC-funktion. Det jag funderar över är hur sändningen går till.

Om jag vill anropa en kustradiostation, knappar jag endast in stationens MMSI-nummer och trycker på en sändningsknapp för MMSI-anrop.Jag skall inte ange vilken kanal jag vill ha det efteföljande samtalet på. DSC sänder ju på kanal 70. Denna kanal måste uppenbarligen finnas på alla kustradiostationer.

Hur vet kustradiostationen, när dom mottaget mitt anrop, vilken kanal dom skall skicka svaret på. Förmodligen är det 70 men vilken sändare väljer dom, och därmed vilken kanal för efterföljande samtal. Väljer dom efter signalstyrkan på mitt anrop? 

Mina frågor är föranledda av att jag inte ka få DSC-funktioen att fungera helt korrekt. Jag har testat mot Stockholm Radio. Dom hör mitt arop och skickar svar. Verifierat av Stockholm Radio. Men jag får inte in deras svar på min VHF. MMSI-numret är korrekt. Det fungear inte heller mot JRCC i Göteborg. Konventionella anrop fungerar mot såväl Stockholm Radio som JRCC, så räckviddsproblem kan det inte vara. Däremot fungerar DSC-anrop mot en fiskebåt här på Ellös. Vid detta anrop skall jag, till skillnad mot anrop till kustradiostation, ange vilken kanal jag vill ha det efterföljande samtalet på.

Mina frågor kring tekniken har med felanalysen att göra. Leverantörn av utrustningen är lika undande som jag.

Någon som kan sprida ljus över frågan.

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 10:48

Hej

Jag kan tyvärr inte sprida ljus över frågan men bekräfta att jag gjort exakt samma tester i slutet av sommaren 2013 och fick samma resultat. Direkt DSC mot anna båt fungerar utmärkt men vid anrop till Stockoholm radio får de in mitt DSC-anrop (enlig senare gjort vanligt analogt anrop) men samtal kopplas aldrig upp mot någon trafikkanal. Jag fick också konstiga uppgifter om att mitt DSC-anrop hade kommit in till Södertälje trots att jag låg i Stockholms norra skärgård där jag inte har räckvidd till Södertälje och försökte de sötta upp förbindelsen mot Södertälje mot mig så är det nog inte konstigt att jag inte fick kontakt. Om Stockholmradio har någon konstighet i sin konfiguration eller liknande fick jag inte reda på men tyvärr hade jag samma problem som du.

Jag skall göra nya försök mot Stockholm Radio denna sommar också och kansk kan den modernisering som görs av kustradionätet under detta år avhjälpa vårt problem :)

 

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 10:48

Kanal 70 är enbart för den digitala DCS-överföringen. Samtalet skall göras på aktuell trafikkanal enligt vhf-kartan.

Kanal 70 är inte öppen för tal-kommunikation.