Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2023-01-27 - 19:04
Deviation

Inge Broberg:

Finns det någon kompassjusterare i närheten av Lysekil? Tack på förhand Inge

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, BTN. :

Jag kan ej svara på frågan, men tipsa om hur man själv tar fram sin egen deviationstabell. På Internet går man till www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Navigation + Kompassens deviering med den förenklade solskuggemetoden.
Kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:06

Kent:

Jag använde en lånad GPS för några år sedan. Gick med båten i olika kompasskurser med början på 0 grader, sedan 10 grader, 20, 30 osv. läste av vad GPS:en visade vid de olika kompasskurserna. Skillnaden mellan min kompasskurs och den kurs som GPS:en visade skrev jag in i ett diagram och ritade så en kurva där jag sedan kunde läsa av deviationen i vilken kompasskurs som helst. Noggrannheten kan jag inte avgöra, men kompassen i min båt visar bara var 5:e grad, så det går inte att styra så exakt ändå. Är detta en förkastlig metod som inte går att lita på, eller vad tycker ni andra?
Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, BTN:

Hej Kent. Jag har inte personligen testat din metod med GPS (2009-05-29), men vågar påstå att den fungerar bra. Det du i din text kallar för deviation är i verkligheten i stället summan av missvisning och deviation. Missvisning är beroende av jordklotets magnetism vilken varierar både med plats och tid. Missvisningen finns redovisade på sjökorten. Både den aktuella missvisningen då kortet utgavs och hur mycket den ändrar sig per år. Som exempel på missvisningens förändring kan jag uppge att under den del av min levnad, som jag varit intresserad av orientering och navigation, så har missvisningen ändrat sig ca 7 grader från väster mot öster. Deviationen på båten kan man ibland kompensera bort. I båttillbehörshandeln säljs till en del kompasser en "kompensator" med bruksanvisning.
kent (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:06

kent:

Hej Ernst. Jo, det är riktigt det du säger om att det är en summa av både missvisning och deviation. Men min kompassjustering gjordes på i stort sett samma punkt. (dvs jag gick lite kors och tvärs på de olika kompasskurserna på samma vattenyta). Där skiljer sig inte missvisningen åt och om jag inte minns alldeles fel så var missvisningen endast någon grad och så noga kan jag ändå inte styra båten. Så det spelar i praktiken ingen roll. Men rätt ska vara rätt.
vatsels
Senast inloggad: 2022-08-14 - 10:49

Mikael:

Jag har själv gjort en justering av kompassen med hjälp av GPS. Det fungerade bram ,men det tog tid innan jag fått ordning på det. Mina erfarenheter 1) Kontrollera om GPSen visar sann eller magnetisk "kurs". Gå in i manualen och se vilken inställningsmeny som gäller. Jag kunde välja på automatisk eller manuell missvisningskompensation i GPSen eller låta den visa magnetisk kurss helt och hållet (dvs inte kompensera för missvisningen. Automatisk kompensation verkar komma från själva GPS systemet och det stämde med det som står i sjökortet (kompassrosen). Hade jag valt manuell så hade man fått läsa på sjökortet vad som gäller just för i år på den plats jag är och sen matat in i GPSen. 2) Tidsfördröjning i GPS mottagren/plottern. Jag uppfattade att kursvärdet på GPSen ändrades upp till 20-30 sek efter det att jag satt ny kurs på båten. Dvs - gå ett tag på kursen innan du jämför GPS och kompassen. 3) Fart på båten. Uppfattade att vid låga fartvärden (mindre än 4,5 knop) så var differenserna mellan kompass och GPS stora. Förmodligen har detta med hur mottagaren/plottern jobbar och medelvärdesbildar positionslägena. 4) Ytterligare fel. Betänk att även ett inbyggt fel kan uppstå då du monterat kompassen. Kanske är den inte i långskeppsriktningen utan pekar fel (jfr toe in/out). 5) Har man en autopilot tillgänglig så kan man få båten att styra rakt, dock så får det ju inte blåsa/vara för mycket vågor, så att man får avdrift (GPSvisar ju kurs över grund)medans kompassen visar hur långskeppslinjen pekar.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:06

Björn J.:

Lustigt att du nämner just Lysekil... För en del år sedan gjorde jag en kompassjustering med GPS:en som referens enligt ovan, snurrade runt någon timma i Gullmarsfjorden, skruvade på kompassjusteringen med en hemmagjord "skruvmejsel" av omagenetiskt trä (alltså inte järnek)... Tyckte att jag fick till det väldigt bra, med tanke på kompassens upplösning. Några veckor senare befann sig båten i Dalslands kanal- och sjösystem, och där vidade kompassen inte alls samma sak som GPS:en längre. Jag vet inte om det finns nån järnmalm i större utsträckning varesig i Bohuslän eller i Dalsland som kan påverka kompassens missvisning. Det är ju ingen större skillnad, men uppskattningsvis ett "sträck" västligt vad vad min silvakompass visade, en enkel orienteringskopass visade samma sak. Utanför Lysekil finns det en slags anläggning för kompassjustering/avmagnetisering av stålskrov? (enligt sjökortet) ett antal dykdalber med en kabel upphängda mellan sig. Troligtvis ingenting för fritidsbåtar, möjligen för yrkessjöfarten och i den mån det finns några örlogsfartyg kvar i Bohuslän...? Men Sveriges kompassjusterarförbund kanske kan ge dig en adress nånstans i närheten? www.kompassjusterarna.com/ (sidan funkar inte idag) Mvh Björn J.
vatsels
Senast inloggad: 2022-08-14 - 10:49

Minören:

I Lysekil har Marinen en avmagnetiseringsstation. Här mäter man upp magnetfältet kring våra fartyg och sen så motverkar man med strömslingor fartygets magnetfält. Detta görs framför allt för att öva "avmagnetisering" av fartygen. Allt detta för att ev. minor som känner av ändringar av magnetfältet inte skall känna att ett fratyg åker över minan. Inget för kompassjusteringar i alla fall.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:06

Björn J.:

Tackar Minören för den informationen då jag alltid tyckt att denna installation sett väldigt tilldragande ut. Har dock aldrig sett något fartyg som använt sig av anläggningen.
Marcus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-28 - 12:06

Marcus:

Se artiklar på http://www.batutbildningar.se för mer tips!
Kajsa Lemby
Senast inloggad: 2022-11-09 - 09:28

Hej

Jag behöver göra en deviationstabell till min båt. Är det någon som har listat ut en lämplig plats i Stockholms skärgård med bra enslinjer?

Kajsa Lemby