Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2019-12-06 - 14:18
AIS - vad krävs?

Sambal:

AIS är en intressant funktion även för oss fritidsseglare. I synnerhet om vi seglar i farvatten med många last- och passagerarbåtar av större storlek. Men vad krävs för att kunna ta emot AIS-informationen? Om man redan har en VHF-antenn kopplad till en fast VHF-station. Om man har en laptop med GPS kopplad till USB-porten. Och om man har antingen SeaClear eller OziExplorer, som båda klarar att visa AIS-information. Vad ytterligare måste man skaffa för att få AIS-informationen i realtid på sin laptop-skärm med möjlighet att zooma in och ut för överblick och detaljinformation. Krävs det en specialapplikation på laptopen för att få alla AIS-finesser?

tlundg
Senast inloggad: 2019-12-02 - 09:07

Thomas Lundgren:

För att kunna använda dig av AIS så krävs följande; - En AIS-mottagare (liten burk, stor som ett cigarettpaket eller större beroende på vilken modelll du köper). Kostar från 1500 kronor och uppåt till massor av pengar. De billigast har oftast bara en kanal (av två möjliga). - En VHF-antenn kopplad till AIS-mottagare (kan vara samma som din VHF-radios antenn men då krävs en så kallad splitter på antennkabeln som kostar runt 1000-kronor eller så). Annars krävs en särskild VHF-antenn. - Har du inte valt en AIS-mottagare med egen skärm på så krävs också en dator vartill du ansluter din AIS-mottagare (normalt med en RS232-kabel eller USB beroende på AIS-mottagare). - På datorn krävs en programvara som kan presentera AIS-informationen. Flera sjökortsprogramvaror klarar detta galant om du kör en någorlunda sen version av dem. Då kan du självklart zooma in och ut för att få mer eller mindre överblick över läget omkring dig. Förutom sjökortsprogramvaran så krävs ingen speciell programvara. Mvh. / Thomas.
vagabond
Senast inloggad: 2015-04-09 - 17:08

Bengt:

Billigaste AIS-mottagaren just nu (08jan07) tycks vara NASA, 129 £ i UK). Saluförs också i Sverige och är f.n. billigast på Wiking Marin, c:a 2.200 SEK.
Gantika
Senast inloggad: 2013-11-25 - 16:57

Jörgen:

Ett sätt att testa om man tycker funktionerna är bra är att montera en diskriminatorutgång på sin VHF. Från den kopplar man en sladd till ljudkortet på PC:n där man kör ett gratisprogram (AISmon). AISmon skicar avkodade AISmeningar till en Comport som man kan koppla till Sjökortsprogram. Puh! Funkar klockrent, men kanske lite bökigt.
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

En bra info sida om AIS samt dito forum http://www.orebrohamn.com/ais/ http://www.erimax.com/easyforum/?u=5301
Bifogade filer
Per Leward (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Per Leward:

Hej För din del behövs en mottagare och ev en USB/seriell adapter för att komma igång. SeaClear är ett utmärkt navigationsprogram för AIS och hanterar både klass A och B transpondrar. Du behöver också ha en VHF-antenn alternativt en antennsplitter för signalen till mottagaren. Per Leward www.navsystem.se
Kjell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Kjell:

Fick reklam från Stockholmradio. De säljer en komplett AIS-tranciever för ca 8 tkr som ansluts t ex till Sea clear. Då får man inte bara info om andra utan man meddelar också sin egen. Har någon provat den?
Ove Thorin
Senast inloggad: 2019-12-06 - 10:50

Ove Thorin:

Hej Jag har ett tillägg till övriga inlägg. Det finns också AIS mottagare med inbyggd GPS, inte så hemst mycket dyrare än en två kanals utan GPS. GPS signalen från en vanlig GPS går till AIS mottagaren och görs där om till en signal som kartprogram med AIS motor förstår. Problem uppstår om du utomlands där SeaClear inte fungerar med nya BSB kort, vill köra ett kartprogram utan AIS motor så fungerar inte detta utan du måste koppla loss kablarna från AIS mottagaren och gå direkt till datorn. Jag har löst detta genom en trevägs kontakt så jag kan välja vilken väg signalen skall gå. Det är bara en kabel som berörs av detta. Den omkopplaren borde finnas i AIS mottagaren. Hälsningar Ove
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

AIS info visas olika beroende på vilket programm du kör. Oziexplorer är inte "färdigt" ännu, hänger sig ofta. Kul funktion är att "målen" visar en ca 20 minuters långt spår efter sig. Ozie kan inte visa AIS Klass 2 (ännu). Enligt rykte är en helt ny version av Ozie på gång. Seaclear, billig och bra, fast "stökigare" när det gäller tatt få AISinfo från valda "mål". Bra kollisions kurs larm. Har kört TIKI Navigator AIS, beta version, mycket bra. Bla. "Mål" med kollisionsrisk "byter" färg. TIKI är det enklaste navprog. jag använt. Har installerat en klass 2 AIS från True Heading, "AIS CTRX", klart billigare än SthRadios pris, se ovan. Min PC har flera com ingångar, AIS till 1an, GPS 1 till 2 an, GPS 2 till 3an, kan köra 2 navprog. samtidigt. http://www.oziexplorer.com/ http://www.sping.com/seaclear/index.htm#DOWNLOAD http://www.tiki-navigator.com/ http://www.trueheading.se/
Bifogade filer