Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
AIS

Joakim Nömell:

Hej på Er. Nu har jag fått min AIS-mottagare från Marinkedjan och har några dagar på mig att verkligen verifiera att den fungera med SeaClear. En del rykten säger att den inte gör det och att den är enkanalig etc. Enligt Marinkedjan är den tvåkanalig och fungerar med SeaClear som för övrigt levererades med i förpackningen. Men nu tänkte jag kolla om det fungerar. Först ville jag se om den gav ifrån sig någon data så jag kopplade in den på COM1 och använde ett terminalprogram på 4800 N81 som inställningar. Kan se att det blippar in lite skräptecken lite då och då, men inget direkt regelbundet och inget tom går att tyda. Vad jag förstår ger AIS-mottagaren binära medelanden ifrån sig till SeaClear och inga NMEA-strängar, stämmer det? Jag testar här hemma (Haninge-trakten) vilket kanske trots allt är lite för långt från något pratande SOLAS-fartyg. Gissar att det inte kryllar om dem såhär års. Min plan är att åka ner till båten i Nynäshamnstrakten och se om det händer något i verklig miljö Någon som lekt mer och vet hur man verifierar att det fungerar ?

Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Troligtvis har du fel datahastighet inställd. Se installationsanvisningen. Du är troligtvis en av de första i landet som har "Marinkedjans" AIS burk, varför erfarenheterna här bland "oss" inte kan vara så stor. Vad säger Marinkedjan. Kontakta deras tekniska support. Hör gärna av dej hit och berätta hur det har gick, det är många som är intresserade av AIS. Har du anslutit din GPS och fått upp egen båt?
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Joakim Nömell:

Tjena. Jag kontaktade dem och AIS kommunicerar tydligen på 38400BPS och inte 4800 som är NMEA-standard. Jag utgick från det. Kan inte testa förrän ikväll men skräptecken i kommunikationen låter väldigt hastighetsrellaterat. Jag har inte anslutit min egen GPS än, det blir så mycket data då. Enklaste att se så allt fungerar om AIS får prata för sig själv till en början och man kan se hur SeaClear ska reagera. Men sedan ämnar jag låta AIS-mottagaren relaya även GPSen så jag kan ta in ekolodet på en egen COM-port. Multiplexorer är fortafande dyra jämfört med en USB->COM-portsadpater eller ett PC-card med dubbla com-portar. Tack för svaret Lasse!
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Seawolf:

SeaClear har en monitorfunktion för NMEA-kommunikation. Man går till menyn: 'Verktyg' - 'System' - 'NMEA Input monitor' så kommer en statusruta upp där de inkommande 'råa' NMEA-sekvenserna rullar fram (om de finns). Då ser man att man har kommunikation åtminstone. På bilden visas menyvalet för att öppna denna ruta, samt även själva rutan med pågående NMEA som rullat fram lite. (just i detta fallet finns ännu ingen fix, men kommunikationen är igång) Om jag förstått AIS-mottagaren rätt, så har den ingång för GPS också, och vidarebefordrar GPS:ens NMEA via sin egen serielänk till Seaclear. Om det är så, så kan du koppla din GPS till AIS-mottagaren hemma, och då skall du få en position genom AIS-mottagare, och i så fall bör den vara OK och igång utan att du behöver åka nånstans (förrän slutkollen förstås).
Bifogade filer
Hans Brolin (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hans Brolin:

Hej, Kom också ihåg att fartygsdata i VDM-meddelandet från AIS-mottagaren är packat på ett sätt som gör att datainnehållet är oläsligt med t.ex. ett terminalprogram. Möjligen även oläsligt med den NMEA-monitor som ingår i SeaClear. "!AIVDM" i början av meddelandet borde gå att se. MVH Hans
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Joakim Nömell:

Hej och tack för svaret. Med 38400BPS gick det klart bättre. Nu ser jag skyst NMEA-strängar komma in och jag verkar ha transpondrar inom hörhåll. Ser skyst ut i NMEA Input Monitor också. Däremot märker jag ingen övrig reaktion i SeaClear? Jag har kryssat i AIS pannel, ändrat storlek till STOOR och färg och kryssat i de övriga rutorna under Verktyg -> instrument och AIS. Men det dyker inte upp något på dashboardet och jag tycker inte att jag hittar några ilgröna stora pluttar på sjökortet =). Högerklickar jag på kortet och väljer Verktyg -> AIS info händer ingenting. Jag har låtit den stå och ticka i 15--20 minuter eftersom jag läst att fartygens identitet sänds var 6:e minut eller något sådant men det hjälper inte.Jodå AIS-mottagaren har en tåt för att ansluta en GPS så ska den relaya datan vidare. Har inte provat än men jag utgår från att det fungerar.
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Joakim Nömell:

Sådär nu har jag fått igång dethela. Det visade sig att AIS inte fungerar i SeaClear om man har sektionen [Fuel Data] aktiverad (för att beräkna bränsleförbrukning). Så fort jag tog bort den dök AIS panelen upp och jag ser en basstation i Nacka samt Waxholm II stäva över Mysingen =)
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Prova med att ändra till större "Skrivbordstorlek" Hade liknande problem, såg inte "Fuel Data", ökade storleken och Fuel Data "kom fram".
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Joakim Nömell:

Hej Lasse. Jodå Fuel Data syns det är bara det att när jag har den sektionen aktiverad i .ini-filen så försvinner AIS-funktionaliteten ur SeaClear. Den tar emot AIS-data ser man i input monitor men panelen i dashboardet finns inte och inga AIS-mål ritas ut på sjökortet verkar det som. Så fort jag kommenterar ut hela [Fule data]-avsnittet i .ini-filen fungerar allt som det ska igen. Men jag har rapporterat det till Olle. Det är ju trots allt andra versionen med AIS-stöd så lite buggar får man räkna med =)
Hasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hasse:

Fick min AIS-enhet för 2 veckor sedan därefter har jag testat den. Hade samma problem med installationen som Joakim. Men om man använder SeaClear programmet som levereras med så är det inga problem bara tuta och köra. Jag vill tillägga att jag fick bra service av Marinkedjan.se trots att jag gjorde så felen uppstod. Jag upplever det som positiva samt hjälpsamma. Vet inte om andra haft samma erfarenhet.. Idag beställde jag en ytterligare enhet till en vän så han kan se alla båtar på sin sommarstuga såväl som en AIS radar från Marinkedjan.se att ha i båten. Jag var misstänksam mot butiken ibörjan med förskottsbetalning (även om de meddelade att kortbetalning) är på kommande men deras serviceanda slår allt på fingrarna. Jag är en nöjd kund som kommer återkomma.
Joakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Joakim Nömell:

Hej Hasse. Du kan använda både den version som följer med på skivan och den som finns att tanka ner. Jag ville använda min egen ini-fil för att slippa göra om alla inställningar. När jag upptäckte att det var ett ini-filsproblem flyttade jag över rad efter rad av egna inställningar till en ren ini-fil tills jag upptäckte att det tog stopp vid [Fuel data]. I övrigt kan man ha alla sina inställningar som de var sedan tidigare. Egentligen är det väl bara tripp och logg som man vill ha kvar primärt. Men servicen kan man inte alls klaga på. Jag var som du skeptisk till en början dels på grund av allt elakt prat om både dem och deras mottagare. Men man har alltid fått svar på mail, oftast inom någon timme. Det enda jag stör mig på med mottagaren är att kontakterna inte sitter samlade på en kortsida. Det hade gjort den mer lättmonterad i båten där man aldrig har gott om utrymme. Möjligen lite trist att den inte har full duplex. Den lär vara tvåkanalig men lyssnar inte på båda samtidigt. Oklart exakt hur det där ska fungera. Men efter vad jag läst och förstått av AIS kommer det dröja några år innan det blir ett problem. Priset är förmånligt. Konkurrentens enhet är säkert bra men prisskillnaden på den med och utan inbyggd GPS verkar vara löjligt liten och jag vill inte betala för en GPS eftersom jag redan har en som jag är kanonnöjd med. Dessutom en GPS utan display som man inte har minsta nytta av utan dator eller vid datorhaveri. För oss fritidsbåtsägare tror jag nog priset är ganska viktigt eftersom den här hobbyn ändå tenderar till att kosta på.. Nästa vecka bär det av till skutan med kaffetermos, påslagen värmare och live test.
Ove Thorin
Senast inloggad: 2022-06-28 - 18:59

Ove Thorin:

Hej Detta borde fungera bra som en billig och bra AIS antenn http://www.sxk.se/sites/default/files/old/tekniska/btf/navigation/vhfant.htm Placera antennen i någon garderob eller liknande, endast 85 cm höjd behövs. Vi skall ju bara höra båtar på några sjömils avstånd så det borde fungera. Gör vi sedan en övergång (Pl 259 - BNC) så att den passar till den ordinarie Vhf telefon så har vi en nödantenn även om den sitter i garderoben. Hälsningar Ove
JOakim Nömell (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

JOakim Nömell:

Att ändra skärmstorleken till 1024 x 768 löste problemet. Då får både bränslemätaren och AIS-panelen plats. Tack Lasse.
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

I senaste nummret 6/2005 av Praktiskt Båtägande testas 3 AIS mottagare True Headings var klart bäst
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Installerat AIS första utvärderingen. http://www.erimax.com/easyforum/forumtopic1.col?u=5301&n=79