Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
SEGELVAL

Peter:

Min 70-tals båt har urblåsta segel och det är dags att beställa nytt. Jag har förlorat mej i försäljarnas snack om Dacron, CL Laminat segel och Crosscut och Triradial.... Vilket material ger mest kvalite för pengarna? Och lönar det sig att köpa något av de nyare laminatmaterialen. Är inte laminatseglen mycker mer ömtåliga än gammaldags Dacron? Tacksam för all input som möjligt!

edvin04
Senast inloggad: 2020-12-12 - 16:14

RA:

Hej, här kommer min kommentar. Seglar en 30` segelbåt masthead.Bytte segel för 3 år sedan mitt val föll på en stor i 300 gr dacron de 2 övre lattorna genomgående + något större akterrunda. Till genua valde jag efter en långtid av funderande en Triradial genua i Sandwich 26 m". + Furlex 100 S Foam är insydd för att minska buken vid revning. 2 punkter är insydda för se hur mycket man revar,för mig har genuan 2 lägen för inrullning. Sandwich duken är väldigt formstyv så det är inte så lätt att byta seglet, utan det sitter uppe hela sommaren. Till seglet bör man se till att få med ett kapell att hissa upp som skydd i hamn. Jag är mycket nöjd med valet, byte av segel förekommer inte längre utan vi revar G vid behov, tack vare stabiliteten i Sandwich mtrl står seglet fint även på hård kryss. På kryss i kulingväder går det inte så bra att reva in till stormfock, då monterar jag ett löst innre förstag och hissar en stormfock med hakar och hissar i spinn-fallet, genuan är då inrullad till max. fungerar utmärkt. Vi seglar ca 700-1000 M om året så seglen är väl prövade ( vi seglar mycket till Åland). Utan att ge reklam så köptes seglen av Boding son gav sig mycket tid att förklara hur material och segel fungerar. Hoppas att du nu fick lite input. MVH RA.
Sunnanvind (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Sunnanvind:

Instämmer med ovanstående vad gäller laminatsegel (eller sandwich). Köpte sådana för tio år sedan (Från Gransegel) till min Hallberg-Rassy 29. Triradial genua och biradial stor. Eftersom HR29 tål hårt väder, så har jag aldrig behövt byta försegel till mindre utan seglar med revad genua och två bindrev i storen till 15m/sek. (Blåser det mer så seglar jag inte.) Laminatseglen är mycket formstyva och töjer sig inte i hårda vindar. Har rep insydda i förliket på genuan istället för foam (som komprimeras när det utsätts för press och inte alltid gör den nytta som är avsett). Ett rullfocksbeslag som är formstyvt och inte vrider sig som en korkskruv när man revat genuan och det piper i är en förutsättning för att behålla formen på seglet. Samtidigt som jag bytte seglen så bytte jag rullfocksbeslag från Furlex till Profurl, ett byte jag aldrig ångrat. Det ger fortfarande stor tillfredställelse att använda dessa segel efter 10 år och 10.000 M. Laminat är något dyrare, men ger seglarglädje för hela slanten. Har ingen erfarenhet av Boding, men Gransegel kan också verkligen rekommenderas.