Hoppa till huvudinnehåll
mats_hultberg
Senast inloggad: 2023-07-02 - 18:50
Reparera röstjärn - Maxi 87

Noterat att jag behöver reparera infästningen för röstjärnen i min Maxi 87.

Röstjärnen sitter fastskruvade i huvudskottet. Huvudskottet sitter fastskruvat i en form av "knä" som ska vara fastplastat mot skrovet. Hela konstruktionen ser lite bristfällig ut och jag är inte säker på att arbetet är komplett utfört fr början. 

Jag har iaf noterat att "knät" inte är helt fastsatt mot skrovet och att huvudskott samt röstjärnet nu rör sig (syns genom att däcket spricker en aning på ovansidan!!!! det syns också att huvudskottet rör sig på insidan). Senaste sommaren blev det därför bara försiktig sträckning i riggen och seglen (det höll iaf). (Nej, jag har inte kört på grund.......) 

Nu kommer jag att plocka ned nödvändiga delar av inredningen för att komma åt att plasta fast "knät" mot skrovet. Jag tror då att det är viktigt att skrovet är avlastat och att båten står i "våg". Detta för att annars inbillar jag mig att båten kan bli skev. 

Första frågan: 
Är det så? Måste båten stå i väg och skrovet helt "avlastat" = i balans på tyngdpunkten innan jag plastar fast dessa "röstjärnsknä" mot skrovet? 

Andra frågan: 
OM det är så - var kan jag mäta att båten står i våg? På kölbultarna eller kanske på kanten till övre nedgångslucka? Eller var i båten finns det en konstruktion som jag kan använda för att mäta att båten står i våg?

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-02-25 - 19:21

Om riggen är nere och båten står på kölen, bör det vara lämpligt att via stöttor avlasta mot skrovet så hela skrovvikten inte hamnar på kölen.

När du lossat inredningen så du kommer åt att plasta "knät" så se efter att knäet inte glipar nämvärt mot skrovet i den gamla fastplastningen. Gör det inte det så kan du nog plasta fast det utan att det blir skevt.

mats_hultberg
Senast inloggad: 2023-07-02 - 18:50

Gott. Hoppades på ett svar åt detta hållet. Tack för hjälpen.

Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-02-28 - 06:41

 

 

 

 

 

Har du ett liknande röstjärn ska du byta denna, så här gick det för mig, den gick helt av med rigghaveri som följd.

Visserligen var det inte en maxi men se upp byt ut dessa minst var tionde år eller gör en annan infästning.

Många båtar a har just denna bygel.

OBS det är en skuren gänga i 10 mm rundstång och vid gängan 8 mm gods.

En gängad stång kan inte jämföras med en slagen gänga som en bult i hållfasthet.

Mvh

//Göran Jonsson