Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 16:17
Grundning/målning invändigt

Jocke Jonsson:

Hej. Jag har köpt en stålbåt som jag nu håller på att renovera. Jag ska byta alla gummilister runt ventilerna. Jag har tagit bort den tunna polyten/PVC/skumisoleringen som satt limmad mot överbyggnaden. Runt ett par ventiler har rosten tagit ganska mycket, så jag måste även kapa bort det rostiga och svetsa ditt nytt friskt stål. Sen ska det rensplias, grunda och måla innan jag limmar dit ny PVC-matta. Min fråga är om jag bör grunda med epoxibaserad färg eller vad ska jag använda? Kan man inte grunda med zinkfärg?? Zink bekämpar ju rost och efter som det inte är samma slitage som på ett skrov så tänkte jag att det kanske är att föredra?! Har någon en bra lösning/svar på detta vore jag otroligt tacksam. Tack på förhand Jocke

Mats (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Mats:

Jag har två stålpontoner som jag behandlat med tjär epoxi. Tänker nu blästra dem och måla med Jotamastik är det möjligt att penselmåla och hur många varv för att uppnå hållbarhet. Tjärepoxin har varit helt intakt från 1990 pontonerna legat i vattnet året runt i norra botenviken. Vad jag förstår finns inte den gamla sortens epoxi att köpa.
nyzan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

nyzan:

Hej! Du skall använda en ytolerant epoxi. Först skall du göra ytan så ren som möjligt helt blästring men det är inte helt nödvändigt. Sen målar du med en yttolerant mastik typ internationals interbond eller jotuns jotamastik. Minst 200My det blir ca fem stryk. Det behövs ingen förbehandling av primer.
Erik (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Erik:

Enl goda vänner finns tjärepoxi i Finland. Blymönja kan tillverkas själv. Tar ca 6 veckor.
Bert (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Bert:

Hej! Såg ditt inlägg om din stålbåt tänkte att du kanske har något tips åt en som själv håller på att köpa mitt första renoveringsobjekt! En Stålbåt (se bild) 7*2,2m allt finns men den har stått i 4år och har blivit lite fuktskadad och rostig. Tänkte höra med dig om du tycker den är värd 8-10,000 utan motor? Med nyren. motor Volvo penta md5 för 10,000 extra. Det verkar som om det bara är ytlig rost! Skulle bli glad för alla synpunkter! En snart blivande segelbåtsägare!