Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Blåsor på bottenfärg

Stefan:

Hej. Har en stålbåt som är målad med internationals tvåkomponent produkter. Jag undrar vad som är orsaken till att det i bottenfärgen uppstår blåsår med vatten i, men ändast på de svetsade vinkel listerna som kylvattnet leds i. Då man petar sönder blåsan sipprar vatten ut från den och ytan är stålren och utan rost, som om den vore ny sandblästrad. På det övriga bottnet är det inte spår av liknande fenomen.

Nyzan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Nyzan:

Antagligen har du målat när det varit kyligt.Men änå varmare i luften än underlaget.Där blåsorna uppstod var materialet tjockare och blev inte uppvärmt så fort som dom andra yterna. På dom ställena som det blev blåsbildning härdade fägen utifrån och in och stängde därmed in lösningsmedlet i blåsan.
Stefan (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Stefan:

Det var en varm hall ca 30 grader som båten stod i över natten före målandet. Om jag har förstått rätt med tvåkomponent färger så härdar dom igenom hela skiktet samtidigt oberoende av tjocklek. Temperaturen avgör hur snabbt det sker. Så detta har inte varit orsaken till blåsorna.
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Sambal:

Kan det vara någon typ av galvaniskt element som gör att färgen släpper? Du skriver att kylvattnet leds via de vinkellister där färgen släpper. Kanske är detta vatten elektriskt ledande?