Hoppa till huvudinnehåll
borkavegan
Senast inloggad: 2022-04-27 - 10:56
Solpanel

Roland Jonsson:

Funderar på att köpa solpanel till min lilla segelbåt. Det är en Karlskronavigg med utombordsmotor utan laddningsmöjligheter. Funderar främst över vilken storlek och kapacitet på solpanel som kan vara lagom, (minsta möjliga), samt om det behövs regulator? Böjbar panel med placering på ruffluckstaket kan vara en möjlig bra lösning. Vilket fabrikat, storlek? Gärna monterings- och installationstips att tänka på. Ska ladda ett fritidsbatteri 75Ah. Behövs luftning till batteriet? Är det någon som har erfarenhet av detta? Förbrukning ombord är följande: Kojbelysning, kompassbelysning, lanternor, Wallasvärmare, cigguttag där tillkopplas bärbar GPS samt sparsamt en bärbar data. Tacksam för svar. Roland.

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, sekreterare i BTN. :

Det är svårt för utomstående att veta hur mycket ström din värmare drar, hur långa mörkerseglingar du vill gardera för, hur mycket ström dina lanternor drar m m. Försök göra en strömbudget. Det beskrivs i artikeln "Laddning av blybatterier i båtar". den finner du på www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + El. Se i kapitel 8.
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

Egentligen är det väldigt enkelt att svara på den frågan. Köp en så stor solcellspanel som din plånbok eller bankkonto tillåter, samt så stor som du får plats med på båten. När du skriver "mista möjliga" tycker jag att du skall tänka om, det där med "när snålheten bedrar visheten"... eller glöm det ordstävet om du tänker på utrymmet. Utan att ha räknat på det så tror jag att du kan klara dig med en panel på omkring 20-25 W. I den storleken brukar en regulator vara att rekommendera. Ditt srömbehov tycks ju rätt så ringa, om man bortser från Wallasvärmaren som drar en hel del och ändå kräver att du laddar via landstöm kalla sommrar... En större panel laddar ju dessutom batteriet snabbare under den korta tid då solen ger som mest (mellan kl 11 och 14 ungefär). Monteringen är det viktigaste, panelen måste sitta på ett sådant sätt att den inte skuggas. Många seglare monterar panelen på rufftaket eller ruffluckegaraget, detta är inte alls bra, då bommen och masten skuggar panelen. Bäst är väl kanske att ha den på en liten T-formad mast akterut, så att panelen kan vridas och vinklas mot solen. Ett annat sätt som är billigare och flexiblare är att köpa en mjuk panel och fästa den i sådana där "gummiband" som segalre beslår seglen med, och sedan hänga upp panelen där den för tillfället får mest sol och är minst i vägen. Det där med fabrikat har jag ingen åsikt om. Luftning av batteriet behövs alltid i en fritidsbåt. Marin- och fritidsbatterier har ju alltid en slang eller en anslutning till sådan, och en sån avlutningsslang kan ledas ut ur båten på ett lätt sätt. Bj.