Hoppa till huvudinnehåll
Gustaf_l
Senast inloggad: 2019-11-16 - 16:34
Samförläggning VHF-antenn och spridarbelysning.

Hej!

Behöver dra två ledningar från kontrollpanel midskepps till masten och tänkte för att få det snyggt lägga kablar i ett 16mm eller 20mm flexslang som installationsrör. Sträckan är 3 - 4 meter. Det är dels antennkabeln för VHF:en RG-213 eller RG-214 som är monterad i masttoppen, och dels strömkabeln till en spridabelysning som används då och då. Nu är fråga, kan desa båda kablar samförläggas i samma flexslang, eller bör dom hållas på avstånd från varandra? Spridarbelysningen används främst vi landning men är i övrigt passiv,  medans VHF:en är igång hela tiden för att plocka  AIS-information bland annat.

Tacksam för ett råd!

Hälsningar

Gustaf Lindström

Martin Lesen
Senast inloggad: 2020-09-18 - 16:21

Hej! Det går bra att lägga dom i samma rör. Välj gärna RG214 som är dubbelskärmad så är du extra säker mot störningar som annars kan följa med belysningskabeln när belysningen är släckt (högohmigt).

Hälsn

Martin

Qurera
Senast inloggad: 2020-05-26 - 21:40

För att vara helt på den säkra sidan, så bör du göra en SWR-mätning både före och efter att kabeldragningen är klar. En del oväntade effekter kan inträffa som beror på antennens konstruktion. Mät då också både med och utan belysningen tänd.
I övrigt är det bra att periodiskt hålla koll på SWR-värdet, då det ger bra info om hur din antenn fungerar och ev kabelproblem eller korrosion. Samtidigt får du också reda på hur sändaren i din VHF fungerar.