Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Huvudtsrömbrytare

Bo Hedqvist:

Hej! Förra våren installerade vi bla nya huvudströmbrytare (se bild) en för startbatterikretsen, en för förbrukarkretsen och en för att vid behov kunna koppla ihop bägge kretsarna. Unde vintern har jag installerat nya battterier och ökat förbrukarsidan till två parallellkopplade 75Ah batterier. Problemet nu är att den huvudströmbrytare som sköter förbrukarekretsen inte fungerar. Bara ibland går den att slå av strömmen med, oftast hjälper det inte att vrida den till "off"-läge, utan förbrukarsidan är fortfarande under spänning. Vad kan ha hänt? Tål den inte två batterier? Kan den ha tagit skada av att vi inte slog av kylskåpet innan vi bröt strömmen med huvudströmbrytaren? Är det något banalare? Inte skall den väl bara paja efter en säsong?

Bifogade filer
Pelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Pelle:

Sitter brytaren på + eller - ? Ser ut att vara en kvalitativ modell som jag tycker mig känns igen från antingen Odelco´s eller Ital Nordic´s kataloger... Ska till rätt bra ström för att en sådan skall "bränna" - något som inte ett kylskåp kan göra.. /Pelle http://www.pmi.nu
Bo Hedqvist (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Bo Hedqvist:

Brytarna sitter på plus-sidan. Ja, det är en Blue Sea-brytare, så den borde vara av bra kvalitet... Det lustiga är att den har fungerat ibland och inte ibland. Just nu fungerar den alltså inte och bryter inte strömmen till förbrukarkretsen.
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

1. Kolla kabelskorna på baksidan av brytaren, så att dessa inte har kontakt med varandra. 2. Stäng av, om det fortfarande finns spänning på utgången, knacka på brytaren, om det släpper har du ett mekaniskt fel inne i brytaren, reklamera. 3. Hur kopplade du den tredje brytaren, den som kopplar ihop battrigrupperna? om den är i läge "on" så har du ju spänning från startbatterierna i förbrukarkretsen.. eller? 4. Skruva loss brytaren, kolla den med en ohm-meter. 5. Hur stor är märkströmmen för brytaren, och då hur mycket ström kan batterierna leverera, om detta överskrider märkströmmen och OM du tagit ut så stor effekt KAN kontaktblecken blivit fastsvetsade i varandra, och då blir det bara "on"... men långsökt. Gissningsvis tror jag på min punkt nr 2. Jag brukar säga att felet oftast går att finna i den senaste åtgärden, alltså kan det blivit blivit någon oönskad kontakt då du kopplade in fler batterier, enligt punkt 1, men även det långsökt... Bj.
Bo Hedqvist (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Bo Hedqvist:

Tack för synpunkter. Jag svarar under varje punkt nedan. 1. Kolla kabelskorna på baksidan av brytaren, så att dessa inte har kontakt med varandra. - Det blir min första åtgärd 2. Stäng av, om det fortfarande finns spänning på utgången, knacka på brytaren, om det släpper har du ett mekaniskt fel inne i brytaren, reklamera. - Låter som en bra idé - kan ju vara något mekaniskt fel... 3. Hur kopplade du den tredje brytaren, den som kopplar ihop battrigrupperna? om den är i läge "on" så har du ju spänning från startbatterierna i förbrukarkretsen.. eller? - Det är naturligtvis rätt - det kan lika gärna vara den brytaren som "fastnat" i on-läge. 4. Skruva loss brytaren, kolla den med en ohm-meter. - Naturligtvis! Bra, det skall jag göra. 5. Hur stor är märkströmmen för brytaren, och då hur mycket ström kan batterierna leverera, om detta överskrider märkströmmen och OM du tagit ut så stor effekt KAN kontaktblecken blivit fastsvetsade i varandra, och då blir det bara "on"... men långsökt. - Den skall tåla den aktuella strömstyrkan. Gissningsvis tror jag på min punkt nr 2. Jag brukar säga att felet oftast går att finna i den senaste åtgärden, alltså kan det blivit blivit någon oönskad kontakt då du kopplade in fler batterier, enligt punkt 1, men även det långsökt... - Jag tror att jag börjar med att skruva loss alla brytarna och koppla ur dem. Sedan tar jag den enda brytaren som jag med säkerhet vet fungerar - den till startkretsen och testar på förbrukarkretsen. Fungerar det då, ligger ju felet i någon eller båda av de övriga brytarna och då får jag testa dem var för sig. Sedan undrar man ju alltid varför en brytare slutar att fungera... Kan en ofrvillig kortslutning någonstans i systemet under ett installationsarbete skada huvudströmbrytaren?