Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-05-17 - 16:21
Reparationstid

Anders Bengs:

Hej! Har haft brand i vår båt, 38 fot. Skadan skall bedömmas av varv men ligger på gränsen till totalförlust som vi ser det, eller i alla fall en mycket omfattande renovering. Båten försäkrad för 2 miljoner. Pantaenius säger att "kostnad" för förlorad seglingstid/säsong ej ersätts. Vad finns för praxis, kan en reparation få ta hur lång tid som helst? Om man bor i båten eller ute på långseglats skulle ju spetsa till problematiken.

Johan Westman (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Johan Westman:

Hej Anders! Ring mig så får vi disskutera detta. MVH! Johan Westman Jurist åt Sxk
Anders Bengs (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Anders Bengs:

Hej Johan! Tack för svar. I Pantaenius villkor finns inget om varken reparationstid eller ersättning för utebliven seglingstid. Nu blev det i det här specifika fallet en totalskada även om det var på håret, men frågan kvarstår. Skulle man ha valt reparation så skulle ju den förmodligen i det här fallet tagit närmare ett år, delvis beroende på varvsbrist, och säker skulle minst en säsong försvunnit. Är det upp till mig då att stämma dom om jag inte tycker det är skäligt?
Johan Westman (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Johan Westman:

Hej Bengt! För att kunna ge dig ett bra svar måste Panthenius försökringsvillkor studeras i detalj. Men rent genrellt finns inget exakt svar om reparationstid. Dock finns även där en skälighets bedömning. Ett försäkringsbolag borde ganska så omgående kunna fatta beslut i frågan om skadan är ett totalhaveri eller om båten skall repareras. Vore jag som du skulle jag själv tala med varvet där båten ligger för att höra mig för hur snabbt de kan ge ett svar. När det gäller förlorad seglationstid måste försäkringsvillkoren studeras så det kan jag inte svara på utan att även där se villkoren. MVH! Johan Westman jurist åt Sxk